Urinarne infekcije ili infekcije mokraćnih puteva odnosno infekcije urinarnog trakta nastaju kada se pojavi određena bakterija u urinarnom traktu. Urinarni trakt čine bešika, uretra (mokraćni kanal), ureteri i bubrezi. Uretra je mokraćni kanal kojim se izabacuje urin iz bešike, a ureterima se urin sprovodi od bubrega do bešike.  Bakterija najčešće pogađa bešiku i uretru, s tim što se može desiti da se bakterija razmnoži i na ostale organe. Po učestalosti, ovo je druga po redu vrsta infekcije koja se javlja u čovekovom organizmu.

Postoji veliki broj bakterija koje izazivaju urinarne infekcije:

 • Citrobacter
 • Enterobacter
 • Escherichia coli (Ešerihija Koli, E. coli)
 • Klebsiella
 • Proteus
 • Pseudomonas
 • Serratia
 • Staphylococcus aureus
 • Streptococcus fecalis

Najčešći izazivač je Ešerihija Koli. Infekcija se javlja kada bakterija uđe preko uretra i počne da se razmnožava u bešiki, a urin postaje inficiran. Žene su izloženije infekcijama. Infekcija bešike ume biti bolna, a ukoliko bakterija dospe do bubrega može izazvati ozbiljne posledice po organizam, pa je poseta lekaru obavezna.

koli-bacteria-123081_960_720

Najčešći izazivač urinarnih infekcija je Ešerihija Koli

Potencijalni uzroci urinarnih infekcija:

 • polni odnosi;
 • nečistoća organizma i toaleta;
 • uzdržavanje od mokrenja;
 • uvećana prostata;
 • infekcija izazvana nekom polnom bolešću.

Simptomi infekcija mokraćnih puteva su mnogobrojni i prisutni su u mnogim slučajevima, mada infekcija može da postoji i bez simptoma.

Bol-u-bešici-uzroci-simptomi-i-lečenje

Bolovi u bešiki su najčešći simptomi urinarnih infekcija

Najčešći simptomi su:

 • jak nagon za mokrenjem;
 • blago peckanje pri mokrenju;
 • neprijatan miris urina;
 • bolovi u bešiki.

Ukoliko se javi groznica, znači da se infekcija proširila do bubrega. U tom slučaju bolovi se proširuju u predelu leđa, javlja se mučnina i nagon za povraćenjem.

Lečenje urinarnih infekcija

Ukoliko se javi neki od gore navedenih simptoma, a generalno nemate druge zdravstvene probleme, preporučuje se odlazak kod urologa. Obično se u ovakvim slučajevima prepisuju antibiotici. Koji tip antibiotika će se prepisati zavisi od vrste bakterije i stanja infekcije. Amoksicilin i baktrim se najčešće prepisuju.  Lečenje obično traje do dve nedelje, ali je sve to individualna stvar i zavisi od slučaja do slučaja.

Urinarne infekcije mogu da se povrate. U tom slučaju se uključuju jači antibiotici. Kod osoba koje boluju od infekcija koje su povezane sa seksualnom aktivnošću, antibiotike treba uzimati i pre odnosa.

Lečenje urinarnih infekcija prirodnim putem

U lečenju infekcije urinarnog trakta mogu pomoći i prirodni napici. Po rečima mnogih stručnjaka sok od brusnice predstavlja jedan od boljih prirodnih napitaka koji ima pozitivna dejstva  kod osoba koje imaju infekciju mokraćnih puteva. Sok treba piti nekoliko puta dnevno bez dodavanja šećera.

drink-55929_960_720water-1585192_960_720

Voda je definitivno jedan od najboljih prirodnih načina kojim ćete sprečiti pojavu infekcije. Zato lekari i preporučuju da se unosi velika količina tečnosti u toku dana. Unošenje velike količine vode, otkloniće bakteriju iz bešike. I treba mokriti svaki put kada osetite potrebu. Veliko suzdržavanje stvara pritisak u bešiki i negativno se odražava, jer bakterije ostaju u organizmu duže i njihovo razmnožavanje se povećava.

Borovnica ima antibakterijska svojstva, pa se zato preporučuje njeno često uzimanje. Osim toga dobra je za jačanje imunog sistema. Ovom nizu dodaje se i ananas. Šolja ananasa u komadima ili čaša soka ovog voća pomoći će u smanjenju bakterije.

Sok od nara je takođe dobar u jačanju imunog sistema i sprečavanju javljanja bakterije.  Beli luk je još jedna namernica koja sadrži antibakterijska svojstva. Čaj od peršuna i uvin čaj su se pokazali kao odlični topli napici u lečenju ove vrste infekcije.

Malo ljudi zna, ali kukurzna svila je jedan od boljih prirodnih lekova koji ublažava upalu mokraćnih puteva. Jabukovo sirće pomešano sa medom i vodom je idealna smeša koja će sprečiti infekciju urinarnog trakta.

Poznata su magična dejstva sode bikarbone. Tako se i pri lečenju urinarnih infekcija pokazala kao dobar lek. Njeni sastojci neutrališu kiselinu koja se nalazi u mokraći.

Urinarne infekcije i eterična ulja

Blagotvorna dejstva u prevenciji ovih infekcija imaju i eterična ulja. Ulje od divljeg origana je dobro za jačanje imuniteta, ubija veliki broj mikroorganizama, moćno je protiv Ešerihije koli i kandide. Efikasan je lek u borbi protiv 30 mikroorganizama. Ulje semena peršuna takođe ima svoje mesto u borbi protiv infekcija urinarnog trakta. Pored toga sprečava pojavu gasova u crevima, umanjuje bolove kod gihta i reumatizma.  Lekovito dejstvo ima i ulje lovorovog lista. Jača imunitet, smanjuje bolove kod glavobolje, pozitivno utiče na obnavljanje važnih fizioloških funkcija.

lingonberry-640978_960_720

Jedan od boljih prirodnih napitaka protiv urinarnih infekcija – uvin čaj

Kako ne bi došlo do pojave infekcije mokraćnih puteve savetuje se što više tečnosti, a manje kofeina i čokolade, jer oni podstiču pojavu bakterije. Obavezno mokrenje posle seksualnog odnosa i više uvinog čaja i soka od brusnice.