noro virus

Norovirus, prvi put je izolovan 1968. godine u američkom gradu Norvoku u Ohaju (po kome je virus i dobio ime). Danas je ovaj virus izuzetno aktivan na područiju Evrope i Japana. Svake godine oboli više miliona ljudi! Prema podacima američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SADu svake godine od Norvovirusa oboli 21 milion ljudi, 70.000 zatraži pomoć u bolnici, a 800 umre.

Virus se lako prenosi u kontaktu sa obolelom osobom, preko kontaminirane površine i vode. Norovirus je među epidemiolozima prozvan – “ferari među virusima” jer se izuzetno brzo širi!

Ovaj virus je otporan na uobičajena dezinfekciona sredstva pa je prevencija izuzetno teška. Potrebno je redovno i temeljno prati ruke i ne dolaziti u kontakt sa obolelim osobama.

Norovirus izaziva upalu gastrointestinalnog sistema. Najčešći simptomi su: muka, eksplozivno povraćanje, uporna dijareja, bol u stomaku. Prateći smptomi su: glavobolja, groznica, bolovi u mišićima i zglobovima. Najveća opasnost preti deci, starim i bolesnim osobama jer lako može doći do dehidratacije organizma zbog naglog gubitka tečnosti i mineral.

Uobičajena terapija je nespecifična: unos dovoljne količine tečnosti  i mirovanje. Nema specifične terapije jer je u pitanju virus pa antibiotska terapija nema efekta.

Istraživači sa Univerziteta u Arizoni su otkrili da karvakrol (aktivna supstanca iz origano ulja) rastvara proteinski omotač Norovirusa što omogućava antimikrobnim supstancama da unište virus.

Karvakrol (aktivna supstanca divljeg origana) je još jednom priznat kao odličan saveznik u borbi protiv virusnih infekcija!

 

Izvor: http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=02&nav_id=812487

http://www.b92.net/zdravlje/bolesti.php?yyyy=2012&mm=12&nav_id=673889

http://www.cdc.gov/norovirus/