Divlji origano se potpuno razlikuje od vrste koju koristimo u ishrani. Origanum minutiflorum je endemska biljka. Raste samo u južnim delovima Turske i najjača je sorta iz familije Origana. Glavna aktivna supstanca je karvakrol. On daje origano ulju moćna antibakterijska, antiviralna, antifungicidna, antiseptička i antioksidativna svojstva. Dokazano je da je ulje divljeg origana efikasnije i od najjačih antibiotika.

Karvakrol i timol deluju baktericidno tako što se vezuju za enzime respiratornog lanca. Na ovaj način dolazi do potpunog uništavanja bakterija blokadom ćelijske respiracije pri čemu se ne oštećuje bakterijski zid. Ovim se sprečava oslobađanje endotoksina u organizam, koje bi moglo dovesti do naglog pogoršanja opšteg stanja pacijenata. Ubija i već mutirane bakterije. Institut za biološka istraživanja Siniša Stanković Institut za biološka istraživanja Siniša Stanković potvrdio je da je preparat Origano ulje najdelotvorniji protiv Candida albicans, Escherichia coli, Staphylococcus spp.,Staphylococcus spp., Salmonella enteritidis, Klebsiella, Proteus, Enterococcus, Enterobacter…,…i mnogih drugih bakterija, gljivica, virusa.

Escherichia coli – Normalan je stanovnik crevne flore. Kod žena su, zbog blizine genitalnog i uretralnog trakta, česte urinarne infekcije ešerihijiom i veoma otporne na antibiotike. Ulje divljeg origana efikasno deluje na ove infekcije već nakon tri nedelje.

Candida albicans – Gljivica koja je takođe normalno prisutna u organizmu u malom broju. Do kandidijaze dolazi u stanjima u kojima se obezbede uslovi za njen rast kao sto su pad imuniteta, primena antibiotika, dijabetes, hronične bolesti. Origano ulje u kratkom roku dovodi do eliminacije svih oblika kandidijaze.

Moćan antioksidans – Odlična preventiva respiratornim infekcijama i prehladama. Pojačava otpornost organizma prema velikom broju patogena. Nedavna naučna istraživanja pokazala su i da KARVAKROL ima izuzetno antikancerogeno dejstvo kod raka grlića materice.