Stomačni virus je iz prehladu drugo najčešće oboljenje koje napada ljudski organizam. Poznat je i pod nazivom virusni gastroenteritis. Međutim, to nije isto što i grip, jer pravi grip napada pre svega nos i grlo, dok stomačni virus napada creva. Ovaj tip virusa se pojavljuje stalno, mada postoje neki periodi u godini kada postaje učestaliji i zahvata veći deo populacije. To je obično u nekom prelaznom periodu, kada su i prehlade česte, pa se često dešava da prehlada napada u kombinaciji sa stomačnim virusom. Virus se brzo širi i čest je u većim kolektivima kao što su škole, vrtići. Najbrže napada decu i starije osobe.

Najčešći simptomi su:

  • bol i grčevi u stomak;
  • vodena dijareja;
  • mučnina i povraćanje;
  • povišena telesna temperatura;
  • glavobolja;
  • drhtanje;
  • gubitak apetita.
despair-513529_960_720

Jedan od simptoma stomačnog virusa su učestale glavobolje

Simptomi se ne pojavljuju odmah i mogu se kretati od blagih do teških. Muka, nadimanje i gubitak apetita spadaju u blage simptome. To može dalje da vodi do povišene temperature, povraćanja i proliva. Osobe se lako oporave, jer ovi simptomi traju u proseku dan ili dva, mada se dešava da ponekad traju i do deset dana, to opet sve zavisi od slučaja do slučaja. Ako su tegobe znatno izraženije koje se manifestuju učestalijim povraćanjem i vodenom dijarejom, dolazi do dehitratacije tela, što je izraženo kod mališana i starijih osoba. U takvim situacijama je neophodno što pre reagovati, kako ne bi došlo do većih komplikacija.

Iako postoje sličnosti između virusne dijareje i dijareje koju izaziva određena bakterija (Salmonela E, Clostridium difficile) razlike svakako postoje.

Šta izaziva stomačni virus?

Norovirusi pogađaju i decu i odrasle. Ova vrsta virusa se prenosi preko hrane i može pogoditi cele zajednice i porodice. Infekcija se može preneti i lice-u –lice. I čest su uzročnik stomačnog virusa.

Ipak, njegov najčešći uzrok kod dece čine rotavirusi. Najteži oblik ove infkcije javlja se kod odojčadi i dece, dok se kod odraslih simptomi ne ispoljavaju i kada je pogođjen rotavirusima.

Pored gore pomenutih virusa i štetne bakterije mogu podstaknuti pojavu stomačnog virusa. Pomenimo one najpoznatije: stafilokoka, ešerihija koli, salmonela, listi se mogu dodati i neke vrste parazita.

Nehigijensko spremanje hrane i nepravilno rukovanje namernicama može biti još jedan izvor ovog oboljenja.

Lečenje stomačnog virusa

Ne postoji jedan jedinstveni lek koji će pomoći u eliminisanju stomačnog virusa. I kada se kaže da je prevencija jedini lek, ne zanemarujte taj savet.

Pored izbegavanja zaražene hrane ili pića, treba obratiti pažnju i na ličnu higijenu, često pranje ruku i više je nego potrebno. Dešava se da preterana upotreba određenog leka može stvoriti kontra efekat i još više uznemiriti vaš organizam. Zato se ovaj virus možete lečiti i prirodnim putem.

Ako vas je stomačni virus pogodio prvo i osnovno što treba da uradite jeste da uzimate što više tečnosti. Mnogo čajeva, svežih sokova i mnogo vode. Zato je ta prva faza samo – nega. Blaga ishrana, puno toplih supica i mirovanje.

banana-769420_960_720

Banane i pečene jabuke su dobre da se povrati izgubljena snaga

 

Kada je reč o ishrani, treba izbegavati mleko, jaja, meso i sve proizvode koji sadrže neki od ovih proizvoda. Masna hrana, kofein, alkohol, nikotin su takođe namernice koje treba izbegavati. Usled njihovog konzumiranja može doći do još jače iritacije crevnih kanala, što bi vodilo ka nagonu za povraćanje i tegobe bi se nastavljale. Treba jesti pomalo i lagano. Što više  uključiti kuvani krompir pirinač i šargarepu. Sigurno ste čuli i da su dvopek i tost dobri. Probiotik jogurt se preporučuje kao zamena za mleko. Pomoći će probavnom sistemu da se vrati u normalu. Od voća se preporučuju banane i pečene jabuke. Izbalansirana ishrana je pravi način da povratite snagu, jer ovaj tip virusa i te kako ume da iscrpi ljudski organizam.

Lečenje prirodnim putem

Đumbir je biljka koja može ublažiti mučninu. Preporučuje se jedna ili dve šolje čaja od đumbira. Poznato je i blagotvorno dejstvo cimeta, koji treba dodati u vrelu vodu i piti pre spavanja. Med, celer i čaj od kamilice ili nane mogu pomoći u borbi protiv stomačnog virusa.

Oil-of-Oregano-Benefits-2

Origano pomaže u eliminisanju mučnine i nadimanja stomaka

Verovali ili ne, čudotvorno dejstvo protiv mučnine, nadimanja i stomačnog virusa ima origano. Da, začin koji stavljate u picu, špagete ili makarone pomaže u lečenju ovog nezgodnog virusa.  Istraživanja koja su sprovedena, pokazala su da origano eliminiše proteinski sloj koji se nalazi oko norovirusa, jednog od izazivača stomačnog virusa. Kada se ukloni taj zaštitnički sloj, antivirusni lekovi mogu da uđu i deluju protiv virusa.

Kako biste se na vreme zaštitili od prehlade i virusa, šetajte. Nađite vremena za tople čajeve, odmarajte, vodite računa o ishrani i higijeni. Dobra prevencija je ključ svega!