Giardia infekcija, medicinski poznata kao giardiasis, je uzrokovana parazitom, protozoom Giardia Lamblia. Pojavljuje se širom Amerike, ovaj organizam se nalazi u zemlji/vodi i prisutan je svuda u okolini, jer se prenosi preko životinjskog i ljudskog izmeta. Velike količine ovog parazita se nalaze u „prirodnim“ izvorima vode kao što su planinski potoci, bare, jezera i reke. Samo zato što voda izgleda čista i što se nalazi na udaljenom mestu ne znači da je i bezbedna. U stvari, primarni uzrok Guardia infekcija i dolazi upotrebom vode sa prirodnih mesta kao što su jezera za pecanje i planinski potoci.

Infekcija Guardie može dovesti do ozbiljnih oboljenja i invaliditeta. Simptomi infekcije su imeđu ostalih: dijareja, povraćanje, bol u stomaku, podrigivanje, gasovi, nadimanje stomaka i gubitak težine. Ovi simptomi su više viđeni kod dece, koja su, u stvari, tri puta više podložnija za razvitak ove infekcije nego odrasli. Deca sa guardiasis infekcijom često razvijaju slične nepovezane simptome kao što su alergija na hranu, iritacije, nemogućnost pažnje, nekontrolisano ponašanje, glavobolje i umor. Kod odraslih obično nema simptoma, i ako oni postoje, obično su blagi kao gasovi,unutrašnji gasovi, ili podrigivanje nakon jela. Pa ipak, ako se ostavi netretirana, Guardia infekcija može dovesti do niza bolesti kao što su psorijaza, ekcem, artiritis, astma, alergija na hranu, hepatitis, fibromyalgia, sindrom hroničnog umora, poremećaj umanjene koncentracije, sindrom iritirajućih gasova, Kronova bolest, ulceroznog kolitisa, esophagitis.  Parazit napada digestivni trakt i lako prelazi na jetru. Oštećenje unutrašnih zidova creva može biti veliko, dovodeći do sindroma „curenja creva“. U normalnim uslovima, unutrašnji zidovi creva sprečavaju prolazak većih čestica hrane ili mikroba od dolaska u krvotok. To je zaštitni omotač, koji štiti krv i unutrašnje organe od toksina. Pa ipak, ako je crevni zid oštećen, unutrašnjost creva može da se „izlije“ u krv. Giardia uzrokuje ovo tako što buši rupe u crevnom zidu. Tehnički ovo je poznato kao povećana crevna popustljivost.

Ako je infekcija creva jaka, javlja se i gubitak nutrituvnih sastojaka. Ovo se javlja zbog toga što paraziti napadnu unutrašnji zid creva i oštećuju absorpcionu površinu. Ova površina je sačinjena od miliona crevnih resica. Kada se ove resice pogledaju pod mikroskopom izgledaju kao milione sitnih vlasi kose. Sa giardiasis ove resice su oštećene i često potpuno sravnjene. Ovo vodi ka jakom deficitu nutritivnih sastojaka što samo komplikuje bolest. Ovo ilistruje kritičnu ulogu lečenja infekcije. Parazit mora biti uništen da bi zid creva mogao da ozdravi.

Giardia je tvrdoglav parazit i teško ga je dijagnostikovati i uništiti. Ima tendenciju da napadne gornji manji deo unutrašnjosti creva. Na ovaj način uspeva da izbegne imunološke odbrane. Može se bude domaćin u jetri gde napada žučni trakt. Ulje divljeg origana poseduje duboko prodiruće svojstvo i može lako doći do unutrašnjeg epitela. U studiji napravljenoj u Meksiku, u oblasti koja je bila zahvaćena epidemijom Giardia, origano je bio više efikasan u uništavanju Guardia nego standardni tretman (Flagyl). U preko 90% slučajeva ulje divljeg origana je bilo uspešno!

 Način primene

Uzmite nekiliko kapi ulja od origana (razblaženo,tri puta dnevno). Za najbolje rezultate, očistite jetru pre upotrebe ulja. Pomešajte četvrtinu šolje čistog hladno ceđenog maslinovog ulja sa nekoliko kafenih kašika sirćeta i popijte to. Ulje origana popijte nakon sat vremena. Čišćenje jetre će pomoći isterivanju parazita iz žučnog trakta u jetri. Kao dodatak, uzmite kompleks neprerađene biljke (Origanol), tri kapsule na dan.