Pojavom savremenih sintetičkih sredstava za negu kose, prirodna biljna ulja su pomalo zaboravljena.  Međutim u poslednje vreme svest o njihovom značaju i lekovitosti, pogotovo kada je u pitanju nega tela, kože i kose je sve izraženija i biljna ulja ponovo zauzimaju svoje zasluženo mesto.

Poslednjih godina trend o značaju prirodnih preparata u medicini i kozmetologiji je sve izraženiji. Prirodna biljna i etarska ulja su se pokazala kao savršena zamena za hemijske preparate kojima tretiramo kosu i koji često loše utiču na kvalitet, strukturu i  izgled naše kose. U letnjim mesecima posebno je neophodna nega kose i to upravo iz razloga izloženosti  visokim tepmeraturama, hloru ukoliko se kupamo u bazenima ili  soli ukoliko se kupamo u morskoj vodi, kao i češćem pranju i sušenju.

Prirodna biljna ulja su se odlično pokazala u ovakvim ekstremnim uslovima kada naša kosa trpi i gubi na svom kvalitetu.  Bogata esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, biljna ulja obnavljaju zapuštenu, suvu, oštećenu i ispucalu kosu, vraćaju joj sjaj i elastičnost i smanjuju njeno opadanje. Pogrešno je mišljenje da će korišćenjem prirodnih ulja kosa biti masna i neugledna. Hiljadama godina, ljudi, a posebno žene u Indiji, Kini, Egiptu, Bliskom i Dalekom Istoku koriste biljna ulja za negu kose.

Prirodnim uljima u potpunosti možemo zaštiti kosu i kožu glave od agresivnih šampona, farbi za kosu, raznih učvršćivača koje koristimo za oblikovanje frizure, pakovanja sa parabenom i negativnih spoljašnjih faktora. Nihova upotreba je jednostavna i mogu se koristiti pre i posle pranja kose, sama ili u kombinaciji jedno sa drugim. Ukoliko koristite ulje pre pranja kose, utrljajte ga u kožu glave i kosu celom njenom dužinom, dakle od temena do kraja i ostavite da odstoji najmanje sat vremena. Posle toga isperite kosu prirodnim biljnim šamponom. Etarska ulja možete dodati u svoj šampon ili prirodni regenerator koji koristite nakon ispiranja.

Biljna ulja kao najbolje rešenje za vašu kosu

Postoji veliki broj prirodnih biljnih ulja koja se mogu koristiti za negu kose, od hladno ceđenih do etarskih ulja. Nemaju sva ulja isto dejstvo pa u zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo treba prilagoditi i ulje.

Ulje semenki grožđa – umirujuće deluje na kosu i sprečava opadanje.

Ulje jojobe – neguje suvu, ispucalu i oštećenu kosu.

Ulje koštica kajsije – hidrira kožu glavu i sprečava perutanje, hrani kosu i razmekšava je kao prirodni balsam.

Ulje avokada – hidrira vlasi, obnavlja krajeve i štiti kosu od oštećenja koje izazivaju visoke temperature ( često sušenje kose fenom i štetni UV zraci).

Maslinovo ulje – podstiče rast kose, uklanja perut i smanjuje suvoću kose.

Kokosovo ulje – podstiče rast, hrani i obnavlja kosu.

Kaktusovo ulje – podstiče rast kose i sprečava njeno opadanje.

Arganovo ulje – posebno preporučljivo u letnjim mesecima štiti kosu od lošeg dejstva sunčevih zraka.

Bademovo ulje – za negu suve i beživotne kose, jača kosu i smanjuje njeno opadanje.

Ricinusovo ulje – dubinski hidrira kožu temena i utiče na opadanje kose.

Čičkovo ulje – podstiče brži rast kose i sprečava njeno dalje opadanje.

Orahovo ulje – posebno se preporučuje u letnjim mesecima za negu ispucale kose.

Etarsko ulje ruzmarina – stimuliše i regeneriše kožu glave, pojačava prokrvljenost kože glave i ublažava opadanje kose, a ujedno se preporučuje za negu masne kože i protiv peruti.

Etarsko ulje peperminta – poboljšava cirkulaciju, regeneriše folikul dlake i podstiče rast kose.

Etarsko ulje lavande – idealno za negu svih tipova kože.

Budite maštoviti i prepustite se blagodetima prirode. Učinite najbolje za sebe i postanite svoj majstor u svakodnevnoj nezi koristeći prirodne proizvode bez parabena i šampone bez sulfata.