Ulje ruzmarina se koristilo od davnina za poboljšanje pamćenja i koncentracije. Antički studenti su nosili venčiće ruzmarina oko glave za vreme predavanja i polaganja ispita. Grci su ruzmarin posvetili svojoj boginji lepote – Afroditi što samo govori u prilog tome koliko su oni cenili i poštovali ovu biljku.

Tim psihologa sa Univerziteta Nortubrija u Njukastlu su potvrdili pozitivan efekat ulja ruzmarina na povećanje koncentracije i pamćenja. Studenti koji su udisali ulje ruzmarina  75% više su zapamtili zadat materijal od onih koji nisu udisali ulje ruzmarina. Ulje pomaže kod jačanja koncentracije i dugoročnog pamćenja pa čak i u onim slučajevima gde je došlo do poremećaja pamćenja.

Mehanizam dejstva ruzmarina je takav da se udisanjem etarskog ulja direkno stimuliše mozak preko mirisnih receptora, pojačava se moždana cirkulacija i tako se jača koncentracija i poboljšava memorija.

Svako ko planira da sprema ispite i da smanji vreme provedeno u ponavljanju gradiva neka koristi ulje ruzmarina kao aromaterapiju u obliku suve inhalacije (par kapi ulja ruzmarina se nakapa na papirnu maramicu i tako se udiše etarsko isparenje lekovitog ulja).

dr Bojana Mandić

Izvor: http://www.bioline.org.br/request?ie99026

 

student

ulje ruzmarina