Ruzmarin je grmolika biljka koja potiče iz mediteranskih krajeva, ali danas se uzgaja širom Evrope i Amerike.

Ime je dobio po latinskim rečima ros ( rosa ) i marinus ( more ), u prevodu morska rosa, pošto na njegov rast povoljno utiče morski povetarac koji prenosi vlagu.

Kroz istoriju ruzmarin je bio vrlo omiljen, a posebno mesto među biljkama ima zbog simbolizma za koji je vezan. Više od hiljadu godina je cenjeni začin i prirodni lek koji su voleli i grčki bogovi. U starom veku bio je posvećen Afroditi, boginji lepote i ljubavi.

Stari narodi su bili dobro upozati sa ovom biljkom, koju je pratio glas da poboljšava pamćenje, pa  su je grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite.

Bio je korišćen za venčanja ali i za druge svečanosti, za ukrašavanje krovova crkava i za svečane dvorane, kao tamjan u verskim obredima i protiv uroka.

U staroj Engleskoj ruzmarin je bio simbol vernosti, iz čega je nastao običaj da se na svadbi odeća kiti ruzmarinom.

Ulje ruzmarina

Ljudi vekovima koriste cvetove ruzmarina i izdanke u cvatu. Međutim, najširu upotrebu imaju listovi koji se skupljaju u letnjim mesecima a nakon toga se stavljaju na sušenje.

Ulje ruzmarina nastaje destilacijom listova i grančica, a njegov kvalitet zavisi od klime i položaja. Smatra se da ovo ulje podiže energiju i suzbija prekomerno znojenje.

Odličan je lek za želudac i živce i pomaže u lečenju glavobolje.

Koristi se u losionima za kosu ne samo zbog ugodnog mirisa, već i zbog stimuliranja korena kose i sprečavanja preuranjene ćelavosti. Za podsticanje rasta kose trebalo bi nekoliko kapi ulja umasirati u teme a zatim isprati.

Mešavina sušenog lišća i cvetova ruzmarina i boraksa je jedno od najboljih sredstava za pranje kose i prevenciju peruti.

Listovi ruzmarina bogati su gvožđem čiji nedostatak može da uzrokuje umor i anemiju. Ova biljka takođe sadrži karnozin koji štiti mozak od štetnih slobodnih radikala pa smanjuje rizik od moždanog udara i neurodegenerativnih stanja poput Alchajmerove bolesti, piše u studiji objavljenoj u Journal Of Neurochemistry.

Ruzmarin pomaže kod reumatizma a primenjuje se tako što se njime masiraju oboleli delovi tela, nakon čega ih treba obmotati pamučnom tkaninom.

Ukoliko patite od bolesti želuca i creva, preporučuje vam se uzimanje 3 kapi ulja na kocku čećera ili u kašičici vode.

Esencijalno ulje ruzmarina koristi se u aromaterapiji za povećanje koncentracije, pamćenja i opuštanje od stresa.

Kupka sa ruzmarinovim uljem deluje relaksirajuće na čitav organizam. Dodajte vrućoj vodi u kadi 5 – 10 kapi ruzmarinovog ulja.

Ruzmarin možete koristiti za :

  • poboljšanje pamćenja i koncentracije
  • protiv depresije
  • kod glavobolje
  • kao prirodni antibiotik
  • kod bolova u mišićima
  • kod gihta i reumatizma
  • kod probavnih smetnji i grčeva
  • za stimulaciju rada bubrega
  • kod opadanja kose i peruti
  • kao prirodni afrodizijak

Za više informacija o proizvodu Ulje ruzmarina : https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-ruzmarina/