Francuski naučnik Rene Gattefosse (1881-1950) otac aromaterapije prvi je opisao lekovito dejstvo ulja lavande. Pri jednoj laboratorijskoj eksploziji teško je opekao ruku, a prvo što mu je bilo pri ruci je bilo eterično ulje lavande. Zaronio je opečenu ruku u ulje lavande i vrlo brzo je došlo do olakšanja bola, otok je nestao kao i crvenilo, a sama rana je zarasla mnogo brže od očekivanog.

Ulje lavande (Lavandula angustifolia ili Lavnadula officinalis) je jedno od najsvetranijih eteričnih ulja, koje se čak može primeniti i nerazblaženo na kožu ali se zbog sigurne upotrebe ipak preporučuje razređenje sa baznim uljem. Ima izuzetno širok spektar dejstva od kojih ćemo obraditi samo najvažnije.

Ulje lavande je dobar adaptogen, smiruje, opušta, relaksira, smanjuje bes i frustracije, balansira i vraća životnu energiju. Udisanjem ulja lavande povećava se količina alfa talasa u mozgu, što ukazuje na pojačano opuštanje i relaksaciju. Zato je korisno lavandu koristiti kod nesanice, tenzionih glavobolja i mentalnog stresa. Preporučuje se upotreba lavande pre ispita, razgovora za posao i javnih nastupa jer bistri um i dovodi do blaženog osećaja smirenosti. Miris lavande smanjuje ubrzan srčani rad i osećaj lupanja i preskakanja srca (pomoć u menopauzi).

ulje lavande

Za šta se sve koristi ulje lavande

Ulje lavande možemo koristiti kod raznih vrsta manjih povreda na koži, uganuća, istegnuća, modrica, opekotina, posekotina, nagnječenja itd. Smanjuje razne iritacije na koži pa se može primenjivati u nezi ispucale i suve kože, ekcema, dermatitisa i drugih alergijskih promena na koži. Pokazalo se da lavandino ulje ima i povoljan efekat u otklanjanju peruti i alopecije areate (opadanje kose u pečatima). Potrebno je redovno masirati koren kose, duži vremenski period (oko 6 meseci) ali su rezultati značaji kod lečenja alopecije areate, naročito kada uobičajena terapija nema efekta.

Topli oblog od ulja lavande može smanjiti menstrualne grčeve i bol kod upale srednjeg uha kod dece (potrebno je masirati predeo iza uha i duž donje vilice, više puta na dan). Inhalacijom ulja lavande podstiče se rad lakrimalnih (suznih) žlezda što se može iskoristiti u terapiji suvog oka. Ulje se nikada ne stavlja u oko već je dovoljno inhalirati lekoviti miris više puta na dan.

Ulje lavande smanjuje postoperativne bolove ali porebno je naglasiti da se ulje lavande ne sme koristiti bar dve nedelje pre zakazane operacije jer opuštajuće dejstvo lavande može pojačati dejstvo anestezije! Takođe nije poželjno u isto vreme koristiti ulje lavande i sedativne lekove (Lorazepam, Dijazepam, Bensedin) jer se pojačava sedativni efekat lekova.

Lavanda podstiče cirkulaciju u maloj karlici pa se ne prepročuje upotreba za vreme trudnoće. Generalno, ulje lavande je bezbedno za decu stariju od tri godine, mada se negde pominje da je lavanda jedno od retkih ulja koja se mogu primeniti i kod odojčeta. U svakom slučaju ulja lavande se kod dece uvek razređuje u nekom baznom ulju (npr. ulje jojobe) jer je dečija koža izuzetno nežna, tanka i mnogo češće podložnija iritaciji.

Ulje lavande se široko koristi u proizvodnji kozmetičkih proizvoda, sapuna, šampona, losiona, krema i parfema. Zbog svog specifičnog mirisa ulja lavande se koristi i kao inkseticid (protiv muva i moljaca) ali i kao repelent koji može da se nanese na kožu bez neželjenih efekata (odbija komarce).

Kako se sve može primenjivati ulje lavande u svakodnevnom životu?

U obliku suve inhalacije – jednu kap staviti na dlan, pa se dobro protrlja dlan od dlan i udiše se lekoviti miris par minuta. U vlažnoj inhalaciji – u pola litre ključale vode dodati 3-4 kapi ulja lavande, udisati lekovito isparenje 5-10 minuta. Za masažu – u jednu supenu kašiku sipati bazno ulje (jojobe, badema, lešnika, kokosa,masline) pa dodati 5-7 kapi ulja lavande. U opuštajuću kupku – u 100g morske soli dodati 10-15 kapi ulja lavande pa mirisnu so dodati u toplu vodu. Za difuzore i mirisne lampice – dovoljno je dodati 3-5 kapi i uživati u relaksirajućem mirisu lavande.

Lavanda je tako svestrana, delotvorna i divna da je potreba svake kućne apoteke kao tajno oružje uvek pri ruci.

dr med. Bojana Mandić

polja lavande