4.9
(38)

Kada bi među najmoćnijim biljkama sveta morali da izaberemo jednu, najdelotvorniju, taj status bi bez sumnje pripao crnom kuminu.

Crni kumin je biljka čija primena u medicinske svrhe datira još iz perioda Starih Egipćana. Neki zapisi pokazuju da je ova biljka pronađena u grobnici velikog Tutankamona. Danas se može pronaći u južnoj Evropi i severnoj Africi, a raste i na prostoru jugozapadne Azije. Detaljnija istraživanja o blagotvornim efektima ove biljke počinju negde sredinom šezdesetih godina. Njena tajna leži u fenomenalnom hemijskom sastavu, u kome preko 100 aktivnih komponenti deluju sinergistički odnosno zajedno. Primena crnog kumina je veoma široka, pa pored toga što se koristi za mnoge zdravstvene tegobe, svoju primenu našla je i u ishrani. Mnogi od sastojaka koji se nalaze u crnom kuminu još uvek nisu poznati nauci, tako da lekovita svojstva ove biljke ne prestaju da iznenađuju lekare i naučnike.

Bogat hemijski sastav crnog kumina

Crni kumin sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline u idealnom odnosu zbog čega pozitivno utiče na rad nervnog i kardiovaskularnog sistema.Bogat je vitaminima B kompleksa, vitaminom A, C, E i folnom kiselinom. Pored toga u njegovom sastavu nalaze se minerali kao što su kalcijum, kalijum, natrijum, gvožđe, bakar, selen, cink i fosfor.

Široka primena ulja crnog kumina

Ulje crnog kumina je hladno ceđeno ulje i dobija se iz semena biljke Nigella sativa. Studije su pokazale da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme, a njegovo ulje širi disajne puteve i olakšava disanje, zbog toga je delotvoran i u borbi protiv infekcija disajnih puteva ( upala sinusa, bronhija i upala pluća ).
Ulje crnog kumina smanjuje ukupan holesterol u krvi, tako sto snižava loš holesterol i na taj način zaustavlja zapaljenske procese u zidovima krvnih sudova, stoga je dobar u prevenciji razvoja ateroskleroze, jedne od vodećih bolesti savremenog društva. Može se koristiti kao dodatak standardnoj terapiji u lečenju šećerne bolesti jer snižava
vrednost šećera u krvi tako što utiče na ćelije pankresa da luče insulin. Crni kumin mnogi nazivaju „univerzalnim lekom“ koji može da leči skoro sva oboljenja. Čak postoje i zapisi koji dokazuju da je Muhamed smatrao da je to biljka koja leči sve osim smrti. Proći će vekovi od toga, a primena crnog kumina je sve veća i veća.

Može se koristiti kao dodatak standardnoj terapiji u lečenju šećerne bolesti jer snižava vrednost šećera u krvi

Poslednjih godina istraživanjima je dokazano da crni kumina ima imunomodulatornu funkciju, jača odbrambenu moć organizma i direktno deluje na ćelije tumora, sto je od izuzetnog značaja za onkološke pacijente. Takođe ublažava negativne efekte hemoterapije i obnavlja oštećene ćelije nakon zračenja. Doktor Hwyada Arafat je sproveo istraživanje gde je koristio crni kumin za lečenje raka pankreasa. Rezultati su pokazali da je čak 80% ćelija raka nestalo nakon ovog tretmana. Mnoge studije su pokazale da je crni kumin delotvoran i pomaže kod kancerogenih oboljenja debelog creva, dojki, pluća kao i kod multiplog mijeloma i glioblastoma.

Ulje crnog kumina lekovito čudo

Njegovom upotrebom i korišćenjem pomažete celom organizmu. Ukoliko patite od povišenog holesterola ili ste dijabetičar, ulje crnog kumina Vam može biti od pomoći. Deluje povoljno na kardiovaskularni sistem, tako što jača zidove krvnih sudova, povećava njihovu elastičnost i dovodi do regulacije arterijskog krvnog pritiska. Održava i aktivan rad bubrega i poboljšava cirkulaciju.

Ulje crnog kumina u kombinaciji sa jednim antibiotikom pokazalo je izuzetnu efikasnost u borbi protiv Helicobacter Pylori. Svoje mesto ova veličanstvena biljka pronašla je i u tretiranju autoimunih bolesti kao što su psorijaza, vitiligo, ekcem, reumatoidni artritis imultipla skleroza.

Redovno korišćenje ulja crnog kumina ne samo u akutnim i hroničnima stanjima, već i svakodnevno je najviše što možemo da učinimo za naše zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 4.9 / 5. Broj glasova: 38

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!