5
(3)

“Putna bolest” ili “bolest kretanja”, medicinski kinetoza, je specifičan ali veoma rasprostranjen poremećaj izazvan kontinuiranim kretanjem. Prvi put se ispoljava uglavnom vrlo rano jos u dečijem uzrastu a može se zadržati tokom celog života.

Bolest kretanja se može javiti kod svakoga ali ne ispoljavaju svi isti stepen osetljivosti na kretanje. Kod nekoga je to više izraženo, kod nekoga manje ali su jedinstveni simptomi koji prate ovaj poremećaj: mučnina, vrtoglavica, povraćanje, slabost, hladan znoj, bledilo, glavobolja i blaga dezorijentisanost. Kinetoza se najčešće pojavljuje kod vožnje automobilom, brodom, avionom pri većim krivinama, naglim usponima i padovima prilikom vožnje. Može čak nastati i samo posmatranjem objekata koji se kreću na specifičan način.

Putna bolest nastaje kao posledica poremećaja ravnoteže, odnosno, kada više čulnih sistema tela različito doživljavaju pokret. Osećaj ravnoteže šalje nervnom sistemu poruku da se krećemo, dok čulo vida šalje informaciju da mirno sedimo, ovaj konflikt između primljenih informacija u nervnom sistemu naziva se kinetoza, odnosno bolest kretanja.

Iako je gotovo nemoguće u potpunosti sprečiti simptome kinetoze, saveti kako se ponašati u putu i pre puta, zatim prirodni lekovi i pomoćna sredstva značajno će umanjiti simtome ovog poremećaja i učiniti naš put prijatnijim.

Saveti prilikom putovanja

Gotovo je nemoguće sprečiti sve slučajeve kinetoze. Ali svakako da se pridržavanjem uopštenih saveta može uticati na ozbiljnost simtoma kinetoze koje značajno možemo umanjiti.

Pre putovanja treba povesti računa o tome šta jedemo i pijemo. Kakvu hranu i u kojim količinama unosimo u organizam. Masnu, ljutu i začinjenu hranu, zatim hranu koja se teško vari, koja izaziva pojačano lučenje želudačne kiseline treba izbegavati.

U vezi sa hranom postoji zlatno pravilo da nije dobro biti ni gladan ni previše sit. Medicinski stručnjaci napominju da gladovanje destabilizuje signale u želucu pa nas to dodatno čini podložnim povraćanju i mučnini.

Neophodan je lagan obrok, supa od povrća i parče hleba će biti sasvim dovoljno. Uvek je bolje pojesti parče suve kifle ili neki suvi keks i minimalno opteretiti želudac.

Treba izbegavati slatka pića, gazirane sokove, mleko i mlečne proizvode. Rashlađeni biljni čajevi i obična voda su najpreporučljiviji oblik hidratacije.

Napravite sebi ugođaj, smestite se udobno, otvorite prozore i obezbedite sebi dovod svežeg vazduha pre nego što započnete put.

Izbegavajte jake mirise, parfeme i hranu specifičnog mirisa. Sedite na suvozačevo mesto prilikom putovanja.

Nemojte sedeti licem suprotno od pravca kretanja. Okrenite se tačno u pravcu kretanja. Izbegavajte čitanje i nagle pokrete glavom. Najbolje bi bilo, ako možete, da se umirite i dremate.

U apoteci u slobodnoj prodaji možete kupiti lekove za ovaj poremećaj, međutim, neophodno je znati da ovo nisu obični lekovi već kao i svaki drugi medikamenti mogu da izazovu neželjene efekte. Zato je preporučljivije pripremiti organizam biljnim čajevima, prirodnim preparatima i načinom ishrane, kako bi se put što bolje podneo.

Ublažavanje mučnine tokom putovanja na prirodan način

Đumbir nam može pomoći u smanjenju simptoma kod bolesti putovanja. Čak se pokazao i kao delotvorniji od modernih farmaceutskih lekova koje možemo kupiti u apoteci. Najbolje ga je koristiti svežeg. Možemo začiniti čaj koji smo poneli da pijemo ili pak pojesti komadić svežeg oljuštenog đimbira. Đumbir je poznat po svom antiemetičkom dejstvu (sprečava gađenje, povraćanje) I pomaže pri varenju.

Unosite dovoljno tečnosti a najbolje je piti biljne čajeve.

Limun nam takođe može biti od koristi. Nezaslađena limunada ili sisanje kriške limuna pomoći će smirivanju želuca.

Kada je voće u pitanju preporučujemo svežu kiselu jabuku. Najbolje zelenu ali i druge vrste jabuka pomoći će u kontroli simptoma putne bolesti. Važno je samo da ne jedete slatku jabuku. Pektin iz zelenih jabuka pomaže u neutralisanju kiseline u želucu, što ga čini vrlo efikasnim u sprečavanju bolesti kretanja.

Jabukovo sirće je prirodan i vrlo delotvoran lek protiv mučnine tokom putovanja. Dve kafene kašičice jabukovog sirćeta u čašu vode biće sasvim dovoljno da osetite olakšanje pri pojavi prvih simptoma. Jabukovo sirće ima alkalan i balansirani pH efekat na organizam i organe za varenje.

Pepermintom protiv mučnine tokom putovanja

Pepermint je vrlo efikasan a možda i najdelotvorniji prirodni lek protiv mučnine tokom putovanja. Može se koristiti u više različitih oblika, u obliku čaja, potapanjem svežih ili suvih listova nane u ključalu vodu, sisanjem pastila- dražeja na bazi eteričnog ulja peperminta, žvakanjem svežih listova nane, umivanje vodom u koju smo potopili sveže listove peperminta. Zatim, kapanjem eteričnog ulja nane na maramicu i udisanjem pre i u toku putovanja kao i pri pojavi prvih simptoma ili internom konzumacijom razblaženog eteričnig ulja peperminta. Nana – pepermint opušta stomak, osvežava, hladi, prijatnog je ukusa i mirisa. Mentol u sastavu nane smiruje stomačne mišiće i umanjuje mučninu, olakšavajući na taj način bolest kretanja, deluje blagotvorno na želudac i organe za varenje.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 3

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!