Već smo uveliko zakoračili u jesen. Hladan vazduh, vetar, kiša, vlaga, nagle oscilacije temperature i magla pogoduju razvoju patogenih organizama, virusa, baktrija i gljivica koji mogu biti uzročnici zapaljenja gornjih disajnih puteva, najčešće sinusa. Sinusitis ili upala sinusa je jedno od najčešćih sezonskih oboljenja i zahvata ogroman procenat čovečanstva, a po svojoj prirodi može biti akutno i hronično. Da bismo bolje razumeli ovu vrstu oboljenja neophodno je objasniti šta su sinusi i kakva je njihova uloga.

Šta su sinusi?

Sinusi predstavljaju šupljine unutar kostiju lica i lobanje. Ispunjeni su vazduhom, obloženi tankom osetljivom sluzokožom i vrlo su važni organi gornjih disajnih puteva. Njihova uloga je višestruka i značajna, a poremećaj funkcije sinusa uzrokuje određene tegobe i ozbiljne probleme ukoliko se ne leči.

Sinusi mogu biti podeljeni na 4 grupe. Podela se vrši na osnovu mesta gde se nalaze, pa se tako sinusi koji se nalaze u jagodicama nazivaju maksilarni, u čelu frontalni, između očiju etmoidni, a iza nosne šupljine sfenoidni. Svi su međusobno povezani kanalima i rupama, tzv. sinusnim jamama. Služe prvenstveno za drenažu vazduha koji udišemo. Udahnut vazduh prolazi kroz sekret koji se luči unutar sinusa, gde se iz vazduha izdvajaju određeni patogeni organizmi i zadržavaju se kako ne bi prodrli dalje u organizam.

Naučna istraživanja ukazuju na to da je uloga sinusa kod čoveka daleko kompleksnija i ozbiljnija. Kada postoji poremećaj na nivou sinusa javlja se zadebljanjem sluznice sinusa,pri čemu se usled natečenosti zatvore kanali i vazduh nije u mogućnosti da prolazi kroz šupljine. Tada dolazi do inflamacije – upale sinusa usled nemogućnosti oslobađanja sluzi i nakupljenih patogenih mikroorganizama.

Upala sinusa – sinusitis

Upale sinusa mogu se podeliti u dve osnovne grupe i to na akutne i hronične. Uzročnici mogu biti različiti, a važno je napomenuti da je upala sinusa – sinusitis jedna od najčešćih oboljenja gornjih disajnih organa. Bezazlene prehlade, koje traju par dana i koje se često povuku bez nekih preteranih komplikacija su najčešće u ovo doba godine, kada nagla promena vremena pogoduje izazivačima. Međutim, postoje i ozbiljna zapaljenja sinusa koja zahtevaju terapiju antibioticima a ponekad su neophodne i hiruške intervencije.

Najčešće, upalu uzrokuju virusi, bakterije i gljivice, ali i grinje, polen, aerozagađenja i duvanski dim. Pod normalnim okolnostima podrazumeva se da su sinusi prohodni, da vazduh ulazi u njih pod atmosferskim pritiskom i da se iz njih drenira sekret koji luči sluznica nosa. Bilo kakva vrsta poremaćaja ove funkcije, začepljenje nazalne šupljine zbog alergije, zagađenosti vazduha, bakterije, gljivice i slično, dolazi do poremećaja i nastaje oboljenje poznatije kao sinusitis. Ovim oboljenjem mogu biti obuhvaćene pojedine sinusne šupljine ali i svi sinusi kompletno.

Zavisno od jačine i lokalizacije, mogu nastati različite vrste upale sinusa, od rinitisa, kada je zahvaćena samo sluznica nosa, zatim rinosinuzitisa gde je upaljena sluznica i nosa i sinusa, do sinuzitisa kada se inflamatorni proces odvija samo u sinusima. Ova oboljenja mogu da imaju različitu kliničku sliku i različit nivo i jačinu, pa idu od akutnih,  koja prolaze u roku od 3-7 dana pa do hroničnih oboljenja koja mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija.

Pored gore navedenih uzročnika oboljenja sinusa,  uzroci nastanka sinusitisa mogu biti i anatomske anomalije poput devijacija nosne pregrade ali i druga stanja poput cisti, polipa, tumora i dr.

Simptomi sinuzitisa su prepoznatljivi i lekar vrlo lako dijagnostikuje ovo oboljenje uzimanjem anamneze i pregledom pacijenta, mada, obavljaju se i laboratorijske pretrage, uzima se bris sluznice nosa ili rade dodatne dijagnostičke procedure.

Neki od prepoznatljivih simptoma su:

  • pritisak i bol u projekciji zahvaćenog sinusa,
  • začepljen nos,
  • otežano disanje,
  • suzenje i kijanje uz stalan nadražaj nosne sluznice,
  • stvaranje sekreta žuto-zelene boje koji se oslobađa iz sinusnih šupljina,
  • nespecifični simptomi prehlade: malaksalost, glavobolja, kašalj, povišena temperature i dr.

Prirodom protiv upale sinusa

Često, kod većine oboljenja možemo sami sebi pomoći korišćenjem prirodnih sredstava. Često uzimanje antibiotika i sintetičkih lekova može da izazove više štete nego koristi, pogotovo kod lečenja upornih i recidivnih infekcija. Može se javiti otpornost bakterija na antibiotike što dodatno komplikuje lečenje. U lečenju sinusa, pored već isprobanih rešenja, kao što su prirodne kapi za nos, zatim inhalacija čajevima, slanom vodom, korišćenje vitamisnkih dodataka ishrani kako bismo aktivirali imuni odgovor organizma i slično, mogu nam pomoći i biljna ulja, inhalacija etarskim uljima i njihovo nanošenje na bolna mesta

Ulje crnog kumina odlično je kod različitih oboljenja disajnih puteva. Snažno, aromatično biljno ulje, ulje crnog kumina širi disajne puteve kako gornjih respiratornih organa tako i donjih. Olakšava disanje, pomaže izbacivanju sekreta iz nosa i bronhija, jača imuni sistem i odličan je saveznik u borbi protiv prehlade i alergije. Možete ga koristiti oralno ili inhalacijom.

Ulje divljeg origana dokazano deluje protiv preko 30 različitih vrsta mikroorganizama. Preporučuje se svima koji imaju problema sa infekcijama urinarnog, digestivnog i respiratornog sistema. S obzirom na to da eliminiše veliki broj bakterija, gljivica i virusa, ne treba da iznenađuje što se našao i na listi prirodnih preparata u borbi protiv upale sinusa. Ulje divljeg origana podiže imunitet i pomaže organizmu da se izbori sa upalom. Uništava uporne bakterije i gljivice i često uspeva da reši probleme koje i dugotrajna primena antibiotika nije uspela da reši.

Etarsko ulje lavande je jedno od najčešće korišćenih ulja u aromaterapiji jer ima jedinstven miris i mnogobrojna lekovita svojstva. Kada se inhalira, etarsko ulje veoma brzo deluje sedativno preko mirisnih receptora u nosu na mozak. Ublažava bolove i pozitivno deluje kod glavobolja različite etiologije. Olakšava disanje kod respiratornih problema pa se zbog toga preporučuje kod upale sinusa.

Kod upale sinusa može pomoći etarsko ulje bosiljka. Inhalacijom 3-4 kapi eteričnog ulja bosiljka u proključaloj vodi oslobodićete se gustog sekreta u nosnim hodnicima, glavobolje i pritiska koji izaziva upala sinusa, stoga se preporučuje kod prehlada, upale sinusa i drugih infekcija disajnih puteva jer olokšava disanje.

Još jedno blago prirode koje može pomoći je svakako etarsko ulje peperminta, odnosno nane. Može se koristiti oralno 1-2 kapi u kašičici meda ili inhalacijom, udisanjem lekovite pare. Doprinosi očuvanju zdravlja respiratornog i digestivnog traka i imuniteta. Pored toga smanjiće osećaj pritiska i bola u sinusnim šupljinama i olakšaće disanje.

Pored pomenutih kod problema sa disajnim putevima i sinusima od izuzetne pomoći mogu vam biti i etarsko ulje ruzmarina, lovorovog lista i eukaliptusa.