Upala grla je često, neprijatno, iritirajuće oboljenje koje se može javiti u bilo koje godišnje doba, a najčešće je u zimskim mesecima. Javlja se osećaj grebanja i peckanja u grlu, bol pri gutanju, promuklost, glavobolja i malaksalost. 

Upala grla se u proseku javlja 2-3x godišnje kod odraslih, a kod dece i češće. 

Obično traje 7 dana a uzrokuju je virusi i bakterije. 

Važno je razlikovati virusnu od bakterijske upale grla. Kod virusne infekcije delujemo na simptome, dok kod bakterijske delujemo na samog uzročnika, u najvećem broju slučajeva je u pitanju  beta hemolitički Streptokok

I virusna i bakterijska infekcija grla se prenose kapljičnim putem.

 

Bakterijska upala grla kod dece

Bakterijsku upalu grla karakteriše povišena telesna temperatura, koja često prelazi 39 stepeni, jaka gušobolja, izrazito crveno grlo sa gnojnim čepovima na krajnicima. 

Obično izostaje kašalj i curenje sekreta na nos.

 

Virusna upala grla

Virusnu infekciju grla karakteriše povišena telesna temperatura koja obično ne prelazi 38 stepeni, blaža gušobolja, kašalj, vodenasta sekrecija iz nosa, suzenje očiju.

 

Razlika između virusne i bakterijske infekcije

Da bismo bili potpuno sigurni ko je uzročnik upale grla, potrebno je da se uradi krvna slika i bris grla. 

Kod virusne infekcije limfociti i monociti su povišeni, CRP dostiže vrednosti do 40 mg/l a kod bakterijske infekcije povećani su neutrofili a CRP je preko 40 mg/l

 

Simptomi Virusna upala Bakterijska upala
Tok bolesti spor nagao
Temperatura do 38° C više od 39° C
Bol u grlu blaži bol jak bol
Respiratorni simptomi promuklost, kašalj uglavnom bez kašlja
Grlo crveno  izrazito crveno s gnojnim čepovima
Lečenje simptomatsko antibiotikom

 

Bol u grlu i promuklost kod dece

Bol u grlu kod dece se javlja kao posledica upale grla. U najvećem procentu izazivač je virus. 

Pored bola javlja se i promuklost koja nastaje kada glasnice zbog upale oteknu pa ne mogu normalno da vibriraju i proizvode zvuke. Glas postaje tiši i nerazumljiviji. 

Iako sam bol u grlu prolazi za 7 dana, promuklost može trajati i do 2 nedelje.

 

Prirodni lek za bol u grlu i promuklost kod dece i odraslih

Kada je virusna upala grla u pitanju savetuje se mirovanje i upotreba proizvoda koji će ublažiti postojeće simptome i ubrzati proces oporavka.

Kod gušobolje i promuklosti preporučujemo da se koriste Origal ORIGANO oriblete koje sadrže ulje divljeg origana, ekstrakt lista bršljena, ekstrakt propolisa, matični mleč, vitamin C, ulje eukaliptusa i hijaluronsku kiselinu. 

Aktivni sastojci Origal Origano oriblete deluju na uzročnike infekcije, smiruju upalu grla pa bol brzo nestaje, a glas se vraća u normalu, a takođe ubrzavaju regeneraciju oštećene sluznice usne duplje.

Origal ORIGANO oriblete su namenjene za decu od šeste godine života i za odrasle osobe. Deca lagano treba da otope 1-2 oriblete u ustima dnevno nakon jela dok odrasli mogu uzeti 2-3 oriblete i takođe lagano otopiti u ustima. 

Potrebno je nakon upotrebe oriblete barem sat do dva ne piti i ne jesti da bi se postigao pun efekat.

Iako je prirodan proizvod u pitanju, nije namenjen deci mlađoj od šest godina, trudnicama i dojiljama, ni osobama koje su alergične na neki sastojak koji sadrži Origal ORIGANO oribleta. Takođe osobe koje su alergične na med i ostale pčelinje proizvode ne bi trebalo da uzimaju ove oriblete.

 

Pored Origal Origano oribleta savetujemo:

  • Povećan unos tečnosti u organizam, pre svega mlakih čajeva te preporučujemo Čaj divljeg origana koji je odličan prirodni antiseptik
  • Mirovanje
  • Štednja glasa kod promuklosti
  • Često provetravanje prostorije u kojoj boravimo
  • Vlaženje vazduha u prostoriji u kojoj boravimo
  • Jačanje imuniteta te preporučujumo ulje divljeg origana ili Origano strong kapsule