Šta je CRP?

C reaktivni protein (CRP) je specifičan protein plazme koji se stvara u jetri. U nešto manjem obimu stvaraju ga ćelije masnog tkiva, krvnih sudova i glatkih mišića. 

Otkrio ga je naučnik Tilet 1930. godine i predstavlja važan indikator zapaljenskog procesa, nekroze tkiva ili traume. Zbog toga je koristan u dijagnozi ali i za praćenje procesa inflamacije u organizmu, za praćenje procesa oporavka nakon hirurške infekcije ili toka neke teže hronične bolesti. Njegova karakteristika je da ima visoku osetljivost ali malu specifičnost. Vrednost CRP-a određujemo uzorkovanjem krvi iz prsta ili vene. 

Referentne vrednosti CRP u krvi

Normalne odnosno fiziološke vrednosti CRP-a su od 0-10 mg/l. 

Povišen CRP kod odraslih i kod dece

Već nakon par dana od rođenja, CRP u krvi novorođenčeta ima istu ili sličnu vrednost kao kod odraslih i dece.

Ukoliko je koncentracija CRP-a u krvi veća od 10 mg/l velika je verovatnoća da postoji neki inflamatorni proces u organizmu. Njegov nivo se značajno povećava 6 do 12 sati nakon početka infekcije, a maksimum dostiže nakon 1-3 dana. Brže raste nivo CRP-a u serumu nego što raste brzina sedimentacije eritrocita, a značajno se brže vraća na normalnu vrednost u odnosu na vraćanje nivoa sedimentacije eritocita.  Vrednost CRP-a se može uvećati više puta u toku jednog dana.  Povećanje koncentracije je uglavnom proporcionalno stepenu oštećenja tkiva pa kod najtežih infekcija može biti i do 1000 puta veći od normalne vrednosti

Ako je nivo CRP-a od 10-40 mg/l pretpostavka je da je u pitanju početno zapaljenje ili virusna infekcija.

Ako je nivo CRP-a od 40-200 mg/l pretpostavlja se da je u pitanju akutno zapaljenje ili bakterijska infekcija. Čak kod 85% pacijenata sa bakterijskom infekcijom CRP je veći od 40 mg/l

Preko 500 mg/l je raširena bakterijska infekcija

Lažno povišene vrednosti CRP-a se sreću u poodmakloj trudnoći, kod pretilih osoba i lipemije, dok snižene vrednosti nemaju klinički značaj

Kako smanjiti CRP prirodnim putem

To ćemo postići delovanjem na uzročnika (viruse i bakterije) odnosno otklanjanjem upalnog procesa koji je i doveo do povećanja CRP-a, a upalni proces možemo otkloniti korišćenjem ulja divljeg origana

Laboratorijski je dokazano da ulje divljeg origana eliminiše i sprečava rast mnogih bakterija koje  u organizmu dovode do infekcije i porasta CRP.

Jedno vrlo zanimljivo i značajno ispitivanje protivupalnog dejstva ulja divljeg origana rađeno je na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu. 

Tokom eksperimentalnog rada, napravljeni su najpovoljniji uslovi za ispitivanje antiinflamatornog dejstva Probotanic ulja divljeg origana na bronhijalne epitelne ćelije u kojima je zapaljenje podstaknuto lipopolisaharidom, merenjem ekspresije gena proinflamatornih citokina, interleukina IL1, IL6, IL8, faktora tumorske nekroze PCR metodom. 

Došlo se do zaključka da Probotanic ulje divljeg origana dovodi do smanjenja ekspresije proinflamatornih citokina u bronhijalnim ćelijama, što znači da ono deluje protivupalno na ćelije bronhija, snižava CRP i smanjuje procenat nastanka upale pluća.

CRP je povišen kod:

-infekcija (bilo da su virusne, bakterijske, ili gljivične CRP će rasti s tim što je kod bakterijske infekcije njegova vrednost mnogo veća nego kod virusne)

-hronične zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis)

-autoimunih bolesti (reumatoidni artritis, sistemska skleroza, lupus eritematozus)

-povreda (frakture, operacije, opekotine)

-tumora (najčešće limfoma)

 

Takođe, CRP može biti povišen i kod:

-gojaznosti

-šećerne bolest 

-pušača

-alkoholičara 

-kardiovaskularnih bolesti (hipertenzije, angine pektoris, hiperholesterolemije)

-trudnica 

CRP kod korona virusa

Kao i kod svake druge infekcije, i kod Covid-19 vrednost CRP-a je povišena. Što je teža klinička slika, to je vrednost CRP-a veća, pogotovo kada se javi bakterijska superinfekcija.

CRP kod upale pluća

Upalu pluća odnosno pneumoniju mogu izazvati i virusi i bakterije, i jedni i drugi će dovesti do skoka CRP. Kod virusnih pneumonija CRP je obično od 10-20 mg/l, dok kod bakterijskih pneumonija je od 80-200 mg/l. 

Opširnije informacije o razlikama između virusne i bakterijske infekcije možete pročitati na https://www.probotanic.com/informacije/razlike-izmedju-virusnih-i-bakterijskih-infekcija