Razlike između virusnih i bakterijskih infekcija

BAKTERIJE su jednoćelijski organizmi, i najstarija su živa bića na Zemlji. Vrlo su prilagodljivi mikroorganizmi i mogu preživeti veoma niske ili visoke temperature. Bakterije, za razliku od virusa, mogu da žive samostalno. Predstavljaju sastavni deo ljudskog organizma i možemo ih naći na koži, sluzokoži, u digestivnom sistemu, i samo mali deo njih može biti opasan za ljudski organizam. Žive između ćelija.

VIRUSI su najmanji i najosnovniji oblici života poznati na Zemlji i po svojoj veličini manji su od bakterija čak 10 do 100 puta. Žive u ćeliji domaćina i ne mogu preživeti van svog domaćina, jer se razmnožavaju tako što se vežu za živu ćeliju. 

Kaže se da su neke bakterije dobre, ali da su svi virusi loši..

Krvna slika kod virusnih infekcija:

Leukociti su skoro uvek ispod normale ili normalne vrednosti. 

Limfociti- obično iznad normale, isti kao i monociti.

Neutrofili – postoji značajan pad ispod normalnih vrednosti

SE – mogu postojati dvosmisleni pokazatelji: normalna ili blagi pad 

CRP-blago povišen (10-40 mg/l)

Virusne infekcije se javljaju sezonski

Obična prehlada ima najblaže simptome: javlja se curenje nosa, kijanje i grlobolja bez povišene temperature. Faringitis tj. upala ždrela u 70% slučajeva je virusna infekcija, i ne zahteva antibiotsko lečenje. Lečenje respiratornih virusnih infekcija je isključivo simptomatsko. Čajevi, tu pre svega mislimo na čaj divljeg origana koga mogu piti i deca od 3. godine života, zatim Herba sept strong sprej koji ima blagotvorno dejstvo kod bolnog i upaljenog grla.

Krvna slika kod bakterijskih infekcija:

Leukociti- normalni, ali najčešće povećani.

Neutrofili- normalni ili povišeni.

Limfociti – sniženi

SE – povećana

CRP-povišen (40-200 mg/l)

Virusne infekcije kod dece: 

Simptomi i lečenje:

-nagli porast temperature do 38;

-gubitak apetita;

-zapušen nos i obilan sekret iz nosa;

-kašalj;

-ubrzano disanje;

-poremećaj spavanja ili stalna pospanost;

Od detetovog imuniteta zavisi koliko će dugo trajati infekcija, najčešće je to od 4 dana do 14 dana.

Obično se virusne bolesti kod dece leče kod kuće, ali u svakom slučaju, neophodno je obratiti se pedijatru, jer se kod dece klinička slika bolesti veoma brzo menja.

Dete koje ima virusnu infekciju, trebalo bi da miruje, bez fizičke aktivnost dok se ne normalizuje telesna temperatura, treba ga hraniti laganom hranom, čorbama, supicama, povrćem i voćem i pojiti čajevima i vodom.   

 

Bakterijske infekcije kod dece:

Simptomi i lečenje:

-nagli porast temperature preko 39 stepeni

-jak bol u grlu, ždrelo je izrazito crveno sa gnojnim naslagama na krajnicima

-limfni čvorovi su otečeni 

-deca odbijaju hranu zbog gušobolje

Ukoliko rezultati leukocitarne formule a i rezultata brisa ždrela, pokažu da se radi o bakterijskoj infekciji, lekar će propisati antibiotik. Svakako, pored antibiotika, potrebno je da dete miruje što je više moguće, pije mlake čajeve i čorbice, i koristi antipiretike ako telesna temperatura pređe 38,5°C.

Virusne i bakterijske infekcije – razlike

Ako bismo upoređivali virusnu i bakterijsku infekciju,to bi izgledalo ovako:

SIMPTOMI                                        VIRUSNA upala:                              BAKTERIJSKA upala:

POČETAK BOLESTI                                 lagan                                                      nagao                               

TEMPERATURA                                     do 38° C                                            više od 39° C

BOL U GRLU                                            blag bol                                                  jak bol

OPŠTI SIMPTOMI                                slabije izraženi                                   vrlo izraženi                    

RESPIRATORNI SIMPTOMI            promuklost, kašalj                        uglavnom ih nema

ŽDRELO                                   crveno sa ili bez seroznog eksudata    izrazito crveno s gnojnim 

                                                                                                                                            naslagama

LIMFNI ČVOROVI                 uvećani, ali uglavnom nisu bolni                         otečeni i bolni

LEČENJE                                                 simptomatsko                           antibiotik (propisan od lekara)

C-reaktivni protein

Kod upalnih procesa u organizmu, kod npr. bakterijske ili virusne infekcije, dolazi do oštećenje tkiva i oslobađanja citokina. Citokini deluju u jetri na pojačano stvaranje proteina akutnog stanja, od kojih je najvažniji CRP. Što je upala jača, više je citokina, a ujedno je i viši CRP.

C-reaktivni protein ili skraćeno CRP predstavlja protein krvi koji se proizvodi u jetri. Njegova funkcija ogleda se u nespecifičnoj odbrani organizma od infektivnih agenasa i razgradnih produkata ćelije. Najčešće su vrednosti CRP-a izrazito visoke kod bakterijske infekcije, a kod virusne su tek nešto iznad gornje granice referentnog intervala – referentni interval za decu starosti od dva meseca do 15 godina je od 0,1 do 2,8 mg/L dok je za adolescente i odrasle osobe od 0 do 5 mg/L. Na odgovor CRP-a potrebno je čekati svega šest do osam sati, a najviše vrednosti dostiže 48 sata nakon upale

Referentne (normalne) vrednosti CRP su < 5mg/l.

Blago povišene vrednosti CRP između 10-40 mg/l ukazuju na blagu upalu ili virusnu infekciju

Povišene vrednosti CRP između 40-200mg/L ukazuju akutnu upalu, najčešće uzrokovanu bakterijama

Kao izuzetak, u nekim slučajevima može se javiti visoka vrednost koncentracije CRP-a kod gripa ili infektivne mononukleoze, koje takođe spadaju u virusne infekcije. Tu se nekada mogu javiti koncentracije i veće od 100 mg/L.

Snižene koncentracije CRP-a, odnosno vrednosti ispod 10 mg/L nisu klinički značajne.

Crp kod dece

Vrednosti C-reaktivnog proteina kod zdrave dece i beba se ne razlikuju značajno u odnosu na vrednosti zabeležene kod zdrave odrasle populacije. Jedina razlika ogleda se u vrednostima tek rodjene dece, gde se očekuje variranje vrednosti CRP-a od 2-5 mg/L u toku nekoliko prvih dana života novorođenčeta. 

Povišena koncentracija CRP-a kod novorođenčadi i beba, ako se samostalno posmatra može davati jasnu informaciju da u organizmu postoji neki upalni proces, međutim o čemu se tačno radi, da li je u pitanju sepsa ili neka druga infekcija, svakako ne možemo znati. Za postavljanje tačne dijagnoze uz analizu CRP-a moraju se raditi dodatni testovi i praćenje stanja organizma .Povišena vrednost CRP kod dece sama po sebi ne može se koristiti za postavljanje dijagnoze.

Virusne i bakterijske infekcije – prirodno lečenje

I kod virusnih i kod bakterijskih infekcija, najbolje bi bilo piti čajeve npr. čaj divljeg origana, supice i čorbice, a izbegavati mleko i mlečne proizvode jer oni mogu dodatno iritirati grlo. 

Lečenje bakterijskih infekcija se sprovodi uvođenjem antibiotika, sirupa ili injekcija koje propisuje isključivo lekar.

Virusne infekcije se leče simptomatski, dok je primena antibiotika kod čisto virusnih infekcija čak i štetna po organizam. Kada je bolest uzrokovana virusom, vršimo rehidrataciju, toaletu nosa (slani rastvori uz aspiraciju), toaletu usne duplje (npr. Herba sept rastvorom), davanjem lekova za spuštanje temperature ukoliko je ona viša od 38,5. Niže temperature su dobre za jačanje imuniteta i nije neophodno davati antipiretike.

Sprečavanje pojave infekcija kod dece ali i kod odraslih, postiže se temeljnom ličnom higijenom, pravilnom ishranom i provođenjem što više vremena u prirodi, a ne u zatvorenom prostoru, kao i redovnom fizičkom aktivnosću i korišćenjem prirodnih proizvoda kao što su Origanol strong kapsule, ulje divljeg origana, čaj divljeg origana i Herba sept strong sprej.