Upala pluća odnosno pneumonija na latinskom predstavlja akutno, najčešće infektivno zapaljenje plućnog parenhima I zahvata alveole I prostor između alveola pri čemu kiseonik I ugljen dioksid ne mogu da protiču iz pluća do krvotoka I obrnuto. 

Šta je upala pluća?

To je najteža zapaljenska bolest respiratornog sistema.

U pitanju je česta bolest, oko 1%. 

Incidenca raste sa životnom dobi, pa je kod starijih od 65 godina oko 2-2.5% I kod osoba sa hroničnim bolestima I oslabljenim imunitetom.  

Od hroničnih bolesti misli se pre svega na hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), šećernu bolest, maligne bolesti I teška oštećenja bubrega, srca I jetre. 

Dodatni uticaj u zimskim mesecima ima i grip i druge virusne respiratorne infekcije koje često prethode pneumoniji.

 

Ulje divljeg origana kao prirodna pomoć za upalu pluća

Ulje divljeg origana je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika i može pomoći kod različitih infekcija respiratornog sistema, uključujući i upale pluća.

Laboratorijski je dokazano da uništava bakterije i gljivice.

 Takođe je vrlo jak antioksidans, čak 42x jači od jabuke, 12x jači od pomorandže I 5x  jači od borovnice pa nam na taj način jača organizam I štiti I od virusa. 

Obzirom na to da je ulje divljeg origana potpuno prirodan proizvod koji se dobija parnom destilacijom lista divljeg origana, ne dolazi do rezistencije patogena na ulje divljeg origana kao što se to može desiti kod primene antibiotika 

Ulje divljeg origana se može piti I pre nego što nastane infekcija, pogotovo u zimskom periodu kada su češće bakterijske i virusne infekcija. 

Pije se 3×2 kapi na dan, posle obroka razblaženo u kašičici nekog jestivog ulja (maslinovo, kokosovo) 10 dana u toku svakog meseca. 

Može se koristiti i kada nastane infekcija jer ulje divljeg origana deluje direktno na patogene, ali I na simptome, ubrzava cirkulaciju, širi krvne sudove, dolazi do pojačanog znojenja što ima za posledicu snižavanje povišene telesne temperatura i dovodi do bržeg oporavka. 

Takođe ulje divljeg origana pomaže u razređivanju sekreta, širi bronhije, pa osoba može lakše da iskašlje sekret koji se skuplja u plućima. Naravno, da bi se sekret što pre eliminisao iz pluća potrebno je da osoba unosi što više tečnosti u organizam.

 

Inhalacija za upalu pluća uz ulje divljeg origana

Pored oralnog korišćenja, ulje divljeg origana se može koristiti i putem inhalacija, s tim da se mora voditi računa da oči budu dobro zaštićene jer je ulje jako ljuto.

U pola litra vrele vode sipati 1-2 kapi ulja divljeg origana i inhalirati se više puta na dan. 

Na taj način se šire bronhije, razređuje sekret pa se on lakše izbacuje iz pluća što dovodi do smirivanja kašlja. 

Osobama koje imaju astmu i hroničnu opstruktivnu bolest pluća savetuje se samo oralna primena ulja divljeg origana u vidu ulja ili kapsula

Simptomi zapaljenja pluća:

-kašalj koji može biti suv ili produktivan

-povišena telesna temperatura

-kratak dah

-osećaj nedostatka vazduha

-bol u grudima

-mučnina, povraćanje

-glavobolja

-osećaj umora

-gubitak apetita

 

Kako dijagnostikovati upalu pluća

Pored slušanja pluća stetoskopom koja je osnova svakog pregleda kada su respiratorne infekcije u pitanju, važna nam je I krvna slika koja može da pokaže da li je bakterijska ili virusna infekcija u pitanju, da li je povišena sedimentacija eritrocita, da li su povišeni leukociti I crp, ali najvažniji je rentgenski snimak pluća koji kod pneumonije pokazuje mrlje ili senke iznad oblasti zahvaćenih infekcijom.

 

Upala pluća kod starijih osoba

Kada je pneumonija kod starijih osoba u pitanju, često se desi da nemaju klasične simptome kao što su povišena telesna temperatura I jak kašalj, već se u kliničkoj slici javlja otežano disanje, malaksalost, gubitak apetita, bol u grudima. 

Posebno treba obratiti pažnju kada se desi upala pluća kod starijih osoba jer kod njih je I prirodno slabiji imunitet ali I postojanje pridruženih bolesti koje dodatno oslabljuju imunitet.

 

Asimptomatska upala pluća

Kod asimptomatske upale pluća, dešava se izostanak klasičnih simptoma pa pacijenti ni ne znaju da je imaju. 

Ne mora da se čuje proces u plućima pomoću slušalica što se vrlo često javlja kod COVID-19. Međutim, skoro uvek se javlja osećaj lupanja srca, pa to navodi da bi bilo dobro uraditi rendgenski snimak srca I pluća. 

Ovakva upala može ostaviti dugotrajne posledice po čitav organizam. 

Zahvaljujući otkriću antibiotika, značajno se smanjio broj smrtnih ishoda kada je u pitanju upala pluća, ali I taj broj je I dalje mnogo veći od svih zaraznih bolesti zajedno. Zato je vrlo važno da se na vreme otkrije i adekvatno leči.

 

Upala pluća bez povišene telesne temperature

Nekada se može javiti upala pluća bez povišene telesne temperature. To se najčešće dešava kada je uzročnik Mikoplazma pneumonije, I obično je u pitanju laka klinička slika koja ne zahteva strogo mirovanje. Kod pneumonije koja je izazvana virusom Covid 19 takođe klinička slika može proći bez povišene telesne temperature ali sa glavoboljom, malaksalošću, bolovima u mišićima I zglobovima


Mere sprečavanja nastanka pneumonije

-redovno pranje ruku

-tokom kijanja I kašljanja pokriti usta I nos papirnom maramicom koju odmah treba baciti 

-redovno šetati I vežbati  I što više biti u prirodi

-pravilna ishrana  bogata vitaminima, posebno vitaminom C

-izbegavati kontakt sa bolesnim ljudima

-izbegavati booravak u zatvorenom prostoru gde ima mnogo ljudi

-redovno provetravati prostorije u kojima se boravi