Desni, odnosno zubno meso, predstavljaju vezivno tkivo između zuba i vilične kosti. One praktično drže zube u stabilnom stanju, deo su celokupnog oralnog aparata usta i zuba i predstavljaju vrlo važan segment oralnog zdravlja. Desni kao i svi organi i tkiva u našem organizmu skloni su oboljenjima.

Najčešće i najrasprostranjenije oboljenje desni je gingivitis. Od latinske reči gingiva – desni. Postoji više faza ovog oboljenja i svakako da je u prvoj fazi oboljenje najlakše izlečiti. Nastaje zbog različitih faktora: neadekvatna nega zuba, pogrešan način pranja zuba, specifična ishrana, upotreba nekih lekova, genetski faktori, različita hronična stanja i dr. Svi ovi faktori utiču na naše desni, zube i na njihovo zdravlje. Loša ishrana, alkohol i cigarete su faktori visokog rizika za nastanak oboljenja desni. Međutim osnovni i najčešći razlog nastanka oboljenja desni jeste loša oralna higijena.

Simptomi upale desni

Simptomi upale desni mogu biti vidno izraženi, ali isto tako mogu biti diskretni, tihi pa ih je donekle, u takvim slučajevima, teško identifikovati. Neki od dobro poznatih simtoma su: natečene desni, bol pri žvakanju, klimanje zuba, apces na desnima, loš zadah, crvenilo, osetljivost, krvarenje desni kao i zubobolja. Kako upala zubnog mesa napreduje, desni se sve više povlače od zuba i imamo vizuelni sećaj da zubi postaju duži, osetljiviji su na toplo i hladno i skloni kvarenju. Ponekad se među zubima počinje stvarati gnoj, što uzrokuje i loš zadah, kao i loš ukus u ustima.

Redovno i pravilno pranje zuba je zlatni standard za očuvanje zdravlja naših zuba i usne duplje. Međutim kod pojave prvih, lakših simptoma možemo se osloniti i na delotvorna etarska ulja. Različitim rastvorima na bazi etarskih ulja možemo ispirati usnu duplju ili ih direktno, u razblaženom obliku možemo utrljavati direktno na bolne desni i zube. Takođe, s obzirom da su u pitanju prirodna sredstva možemo ih bezbrižno koristiti i kao preventivu kako bi na vreme sprečili ozbiljnija oboljenja.

Tretiranje desni etarskim uljima

Glavni cilj upotrebe etarskih ulja je smanjenje broja mikroorganizama koji uzrokuju upalu i otklanjanje otoka i bola. Sve to se postiže zbog izražene potentosti koje poseduju etarska ulja a koja se ogledaju u njihovom antiinflamatornom, analgetskom i antiseptičnom dejstvu.

Dakle, potrebno je koristiti etarska ulja biljaka koje imaju antiupalno i antimikrobno dejstvo, kao što su: karanfilić, divlja žalfije, timijan, divlji origano i menta, odnosno pitoma nana.

Etarsko ulje karanfilića dobija se parnom destilacijom cvetova karanfilića (Syzygium aromaticum). Zapisi o upotrebi karanfilića govore da se u staroj Kini koristio kako bi zamaskirao loš zadah. Ulje karanfilića sadrži veliki procenat eugenola (80-95%), koji je opšte poznat u stomatologiji već dugi niz godina. Kako poseduje snažna analgetska, antiinflamatorna i antiseptična svojstva, ovo ulje je odlično u borbi protiv upaljnih i bolnih desni i zuba.

Divlja (muskatna) žalfija deluje antimikrobno i jedna je od najstarijih medicinskih biljaka koje se koriste kod upale desni, ždrela, afti i za svež dah.

Etarsko ulja timijana je antiseptik koji svojim antiinflamatornim dejstvom sprečava infekcije usne duplje i pomaže kod gingivitisa i parodontoze. Aktivna komponenta ulja timijana je timol (20-40%). Timol inhibira razmnožavanje oralnih patogena i smanjuje nastanak zubnog karijesa.

Zahvaljujući analgetskim i antimikrobnim osobinama nana je jedno od najčešće korišćenih etarskih ulja u proizvodima za oralnu higijenu. Povoljan terapijski efekat pokazuje kako kod bolesti desni i parodoncijuma tako i kod suvog i nadraženog grla. Upravo mentol, kao aktivni sastojak ulja i njegov efekat hlađenja dovode do smanjenja bola u predelu upalnog procesa.

Etarsko ulje divljeg origana se zbog svog mehanizma delovanja svrstava među najjače prirodne „antibiotike“ i antiseptike, stoga može pomoći kod različitih upalnih procesa i bakterijskih infekcija desni i zuba.