Sa početkom jeseni i hladnog vremena, počinju i problemi sa prehladom i gripom. Sezona infekcija respiratornih puteva je počela. Svakodnevno smo izloženi riziku od infekcije, jer se virus prehlade i gripa vrlo lako prenosi. Hladno vreme, koje svakodnevno očekujemo izuzetno pogoduje širenju virusa. Zbog toga je vrlo važno pripremiti organizam na sve što zima donosi. Organizam pripremamo, pre svega, tako što radimo na poboljšanju imuniteta.

Iako su virusi prisutni tokom cele godine i postoji veliki broj slučajeva gde se i u sred leta razbolimo od prehlade ili gripa, jesen i zima su periodi kada su ove infekcije najzastupljenije. Hladno i vlažno vreme pogoduje širenju virusa, iz razloga što u zimskim danima provodimo više vremena u zatvorenim prostorijama koje se malo ili nedovoljno provetravaju, usmereni smo jedni na druge i dovoljno je da je samo jedan u društvu nosilac zaraze pa da se većina nas razboli.

Kada je prehlada u pitanju smatra se da postoji preko 200 vrsta virusa koji su potencijalni izazivači. Svakodnevno možemo čuti na televiziji ili pročitati u novinama upozorenja lekara da se očekuje epidemija gripa i svake godine naučnici izoluju određeni tip virusa koji je te sezone glavni krivac za epidemiju. Hladno vreme pogoduje njihovom širenju, međutim, neki se ljudi češće razboljevaju, a drugi dosta retko. Upravo je glavni razlog imuni odgovor organizma, stoga, jedan od glavnih “lekova” za prehladu i grip jeste upravo dobar imunitet. Dobar imunitet je i preventiva i lek. Neophodno je svakodnevno raditi na jačanju imuniteta kako bismo spremno dočekali dane  kada je virus sveprisutan.

Nazeb ili prehlada je bolest koju uzrokuju rinovirusi. Prenose se kapljično, kijanjem, kašljanjem, poljupcem, a možemo se zaraziti gotovo svugde. Dovoljno je da neko kine u gradskom prevozu i da se inficiramo. Zaražene kapljice dospevaju u sluzokožu nosa ili grla, a posle kraćeg perioda inkubacije počinju prvi simptomi. Ukoliko ste proveli vreme u društvu osobe koja kija, kašlje, žali se na zapušen nos, bol u grlu, suzenje očiju, opštu malaksalost – sve su šanse da ćete se i vi prehladiti. Iako ovo, na prvo čitanje zvuči pomalo zastrašujuće, ne treba da vas obeshrabri niti da vas sprečava u obavljanju svakodnevnih obaveza. I pored toga što nam je danas poznat broj od preko dve stotine virusa koji su prenosioci prehlade, postoje vrlo efikasne metode kojima se možete zaštititi, a većina tih “lekova” koji će nam pomoći da spremno dočekamo sezonu prehlade i gripa nalaze se u prirodi.

Šta raditi kada nastupe prvi simptomi prehlade? Kako sprečiti da uopšte dođe do prehlade? Na ova i slična pitanja odgovor ćete naći u daljem tekstu…

Simptomi prehlade i gripa

Svi smo se barem jednom u životu suočili sa prehladom ili gripom i simptomi su nam dobro poznati. Naravno, oni variraju od osobe do osobe i zavise upravo od imuniteta koji je specifičan i poseban za svaku osobu. Kod nekoga  su ti simptomi blagi, dok su kod nekoga vrlo izraženi, iscrpljujući i skloni komplikacijama.  Neki uopšteni simtomi koji su karakteristični kod svih su, kašalj, bol u grlu prilikom gutanja, crvenilo sluzokože grla i ždrela, peckanje i grebanje, suzenje očiju, curenje iz nosa vodenog, bezbojnog i retkog sekreta koje je praćeno kijavicom. Često se dešava da imamo promukao glas. Ako je infekcija jačeg intenziteta simptomi su izraženiji i može se javiti bol u glavi i ušima, bol u sinusnim regijama, povišena telesna  temepratura, manjak apetita, opšta slabost i iscrpljenost organizma. Sve ove simptome i neprijatnosti koje doživljavamo uglavnom možemo okarakterisati kao respiratorne infekcije odnosno infekcije gornjih disajnih puteva.

Dakle, ukratko, osnovni prepoznatljivi simptomi, kada je prehlada ili grip u pitanju su:

 • Uporan, iritirajuci kašalj
 • Curenje sekreta  iz nosa
 • Suzenje i  svrab očiju
 • Bolovi u grlu
 • Promuklost
 • Kijavica
 • Povišena telesna temperature
 • Bol u ušima i sinusima
 • Glavobollja
 • Malaksalost
 • Nedostatak apetita

Ovakva sezonska infekcija, ukoliko nije praćena komplikacijama najčešće traje od 5-10 dana. Posle par dana trebalo bi da se simptomi polako gube i da se organizam izborio sa infekcijom. Međutim, nisu ni komplikacije tako retke. Ukoliko primetite da prehlada ne prolazi i da se bolest komplikuje a vi se i pored preduzetih mera za ozdravljenje ne osećate bolje odmah posetite vašeg lekara.

Kada su komplikacije u pitanju najčešći simptomi su:

 • Upala srednjeg uha
 • Upala sinusa
 • Opstrukcija pluća, pogotovo kod hroničnih bolesnika, dijabetičara, srčanih bolesnika itd
 • Virusna upala pluća

Važno je takođe napomenuti da se pri prvim simptomima prehlade ne poseže za antibioticima. Antibiotici su lekovi protiv bakterijskih infekcija a kada su virusi u pitanju oni su potpuno beskorisni. Mogu samo da izazovu dodatne probleme u oragnizmu, tako što će nam narušiti crevnu floru i još više smanjiti imuni odgovor organizma. Antibiotici za prehladu potrebni su onda kada se ustanovi da simptome daje zapravo bakterijska infekcija kojoj smo tokom napada virusa podložniji.

Danas u ponudi imamo veliki broj prirodnih preparata, čajeva, tinktura i etarskih ulja koji moćno, brzo i efikasno deluju protiv prehlade i gripa.

Prirodom protiv prehlade i gripa

Ulje divljeg origana je jedno od najjačih etarskih ulja koja se koriste u borbi protiv velikog broja bakterija, virusa i gljivica. Preporučuje se kod gotovo svih vrsta infekcija bez obzira da li je izazivač virus, bakterija ili gljivica. Izuzetno moćno deluje kod infekcija, gastrointestinalnog, urinarnog i respiratornog sistema, kao antioksidans i sredstvo koje doprinosi imunitetu.

Glavni aktivni sastojak divljeg origana je karvakrol. Što je veći procenat karvakrola u origano ulju, ulje je cenjenije i efikasnije. Može se koristiti preventivno kako bi se organizam zaštitio u hladnim mesecima od virusa ali i terapeutski.

Ulje peperminta (Mentha piperita) ima značajnu ulogu u održavanju zdravlja. Obzirom da ulje peperiminta ima specijalno svojstvo da hladi mesta koja su pod upalom, koristi se kod upalnih procesa u usnoj šupljini. Pored toga što hladi, ovo ulje dezinfikuje jer je prirodan antiseptik i borac protiv virusa i bakterija. Iz tog razloga jedno je od najčešćih ulja koje se koristi u proizvodnji pasti za zube, vodica za ispiranje usta, gelova koji se koriste za negu desni  itd. Kad su prehlada i grip u pitanju, ulje peperminta možete koristiti kako oralno tako i za inhalaciju disajnih puteva radi lakšeg oslobađanja nakupljenog sekreta.

Snažno, aromatično biljno ulje, ulje crnog kumina širi disajne puteve kako gornjih respiratornih organa tako i donjih. Olakšava disanje, pomaže izbacivanju sekreta iz nosa i pluća, jača imuni sistem i odličan je saveznik u borbi protiv prehlade i alergije. Možete ga koristiti oralno ili inhalacijom.