Migrena je vrsta glavobolje koja se u poslednje vreme javlja kod velikog broja ljudi. Zahvata jedan deo glave, javlja se periodično i prate je jaki bolovi. Jake bolove prate mučnina, malaksalost i poremećaj vida što ukazuje da je došlo do zastoja cirkulacije krvi do mozga. Ovaj vid oboljenja, ubraja se u najčešća oboljenja današnjice.

Uzroci migrenskih glavobolja

Migrenske glavobolje se češće javljaju kod žena, a neka istraživanja su pokazala da žene čine preko 20% obolelih, a da se taj broj povećava. Smatra se da negde između 5 i 8 odsto muškaraca pati od ove vrste oboljenja. Tačan uzrok ovih intezivnih bolova u glavi, još uvek nije definisan i jasno određen. Po rečima stručnjaka ono što ima najveći uticaj na javljanje migrene jesu geni.

Kod žena se pojava migrene povezuje sa promenom hormona, a tu se posebno misli na estrogen. Javlja se pre menstruacije i tokom trudnoće. A najčešće se javlja u menopauzi.

glavobolja

Inteziteti učestalost bolova nije uvek isti i zavisi od osobe do osobe. Neke osobe su sklonije ovom oboljenju pa se kod njih bolovi mogu javljati više puta mesečno, pa čak i nekoliko puta nedeljno, što svakako nije dobro, pa je potrebno što pre potražiti pomoć lekara.

Treba napomenuti da postoje i neki zajedniči faktori koji mogu biti okidač ovog oboljenja. To su prvenstveno:

 • glad;
 • dehidratacija tela;
 • stres;
 • nedostatak sna;
 • neadekvatna ishrana;
 • alkohol;
 • kofein;
 • po rečima mnogih lekara, jaka svetlost može biti jedan od uzroka jakih glavobolja.

Tipovi migrene

Migrenska glavobolja je ozbiljnija u odnosu na običnu glavobolju. Dva najčešća tipa migrene su migrena sa aurom i migrena bez aure.

Tip migrene koji se najčešće javlja je tip migrene bez aure. Bolovi zahvataju čeonu regiju, dešava se da mogu potrajati i do 72 sata, a prati ih mučnina, dijareja, slaba koncentracija i znojenje.

Simptomi drugog tipa migrene poznatom kao migrena sa aurom slični su simptomima prvog tipa. Ono što ih razlikuje su tegobe koje prethode glavoboljama. To su simptomi aure koji traju neko vreme, a onda nestaju kada nastupi glavobolja. Najčešći tip aure je vizuelni tip, kod koga se javlja delimični gubitak vida. Kod drugog tipa aure javlja se znojenje i trnjenje ruke, koje se može proširiti na celo lice. Otežani govor i oslabljeno čulo mirisa i ukusa prate treći vid aure. Aura prethodi glavobolji i može da traje i do sat vremena. Naravno, sve ovo zavisi od slučaja do slučaja.

trnjenje

Jedan od simptoma migrene je ukočenost ruke

Poseban vid migrene je hronična migrena. Ovaj tip migrene karakterišu glavobolje koje traju i do 15 dana u mesecu, u peridou od tri meseca pa i duže. Njihovo lečenje je dugotrajno i zahteva posebnu pažnju, a pritom je i jako kompleksno. Zato je neophodno konstano praćenje stanja pacijenta, kako bi se što pre odredila dijagnoza i na vreme započela adekvatna terapija.

Veliki broj ljudi koji pati od migrenske glavobolje smatra da će lekovima rešiti sve bolove nakon određenog vremena. Lekovi mogu biti kratkoročno rešenje koje će pomoći privremeno i ublažiti bolove, ali neće sprečiti njihovo ponovno vraćanje. Do sada nije pronađen adekvatan lek koji može trajno izlečiti migrensku glavobolju, ali uz adekvatne savete lekara, redovnu terapiju i zdrav režim ishrane pulsirajući bolovi se mogu svesti na minimum.

Migrena i ishrana

Veliku ulogu u smanjenju migrenskih tegoba igra i zdrava ishrana. Određene namernice mogu dodatno da utiču na povećanje glavobolje, zbog pojedinih sastojaka koje sadrže. Zbog toga, ukoliko patite od migrene trebalo bi da izbegavate:

 • crno vino;
 • čokoladu;
 • fermentisane sireve;
 • pivo;
 • kvasac,
 • brojne aditivi itd.

Ove namernice su pune tiramina, koji je derivat prirodnih amino – kiselina, a koji utiče na porast krvnog pritiska, koji dalje vodi do glavobolja. Statistički podaci pokazuju da je uzrok određenog broja migrena, netolerancija na tiramin.

no to sweetsstop alkoholu

Nitrati koji se nalaze u salami, viršlama i ostalim suhomesnatim proizvodima mogu biti glavni krivac za pojavu migrenskih tegoba. Kako biste se oslobodili tih pulsirajućih bolova, koje izaziva migrena, eleminišite i ove namernice sa vašeg menija.

Lečenje migrene prirodnim putem

U borbi protiv migrene prirodni lekovi pokazali su se kao delotvorni lekovi. Svakako najbolji prirodni lek u borbi protiv migrene jeste voda. Kao što smo gore pomenuli, dehidratacija organizma može biti jedan od uzroka koji utiču na pojavu migrene. Optimalni dnevni unos je litar i po do dva litra vode. To može ublažiti ili sprečiti nastanak ovog tipa glavobolje.

đumbir

Đumbir smanjuje migrenske tegobe

Posle vode, najbolji prirodni lek u lečenju migrene jeste đumbir. On sam po sebi analgetsko dejstvo. Možete u toku dana nekoliko puta piti pomešan đumbir u prahu sa vodom ili sokom. Pozitivne efekte daje i koren đumbira, pa se preporučuje i njegovo uzimanje u obuzdavanju migrene.

Riblje ulje može uticati na smanjenje glavobolje, pa samim tim i ublažiti simptome migrene. Preporučuju se i kapsule ribljeg ulja.

Nedostatak magnezijuma može uticati na smanjenje dotoka krvi do mozga i pada šećera u krvi, a oba procesa mogu da izazovu pojavu migrene. Kako ne došlo do toga, savetuju se namernice koje se bogate magnezijumom. Tu se pre svega misli na košutnjave plodove, integralne žitarice, pasulj i zeleno povrće.

Ulje od lovorovog lista

U lečenju migrene vam može pomoći i ulje od lovorovog lista.  Lovor je biljka koja se već dugi niz godina koristi u fitomedicini.  Ovo eterično ulje ima terapeutsko dejstvo, a pre svega jača imuni sistem. Dobro je za obnavljanje oslabljene kose, pomaže u borbi protiv virusa. Delotvorno je i kod proširenih vena.  Pomaže i prilikom zubobolje i upale desnih.

Nije svaka glavobolja, migrenska glavobolja. Migrena je postala učestalija usled ubrzanog načina života i svakodnevnog stresa koji ga prati. Što više mira, zdrave ishrane, manje stresa i kvalitenog sna smanjiće pojavu migrene.