Broj osoba koje se svakodnevno žale na umor nastavlja da raste. Sve je više onih koji se osećaju demotivisano, bezvoljno da urade bilo šta. Na ovaj način, umor postaje deo svakodnevnice i epidemija novog veka. U početku se to odražava na neke uobičajene stvari koje osoba izvršava u toku dana. Sporije hoda, oseća konstantan nedostatak snage i malaksalost i pospanost. Umor je odgovor našeg tela da se zaustavimo i odmorimo, kako bismo nadoknadili snagu. Istraživanja pokazuju da u 23% slučajeva razlog za umor leži u psihičkoj tegobi, a da je u 16% slučajeva upravo umor okidač za neke druge bolesti. Da li ste znali da i pasivnost može izazvati umor? Naime, ono što nas više umara jesu neispunjene obaveze u toku radnog dana, jer nastavljamo da mislimo o njima i posle posla. Nesvesno nas to opterećuje i zamara. Brojevi pokazuju da se u proseku žene više žale na umor od muškaraca. Jedan od razloga je što su žene izloženije hormonskim promenama mnogo više nego muškarci.

Šta sve može izazvati umor?

  • nepravilna ishrana;
  • brz način života;
  • nedostatak sna;
  • malokrvnost;
  • grip;
  • dijabetes;
  • nedostatak vitamina i minerala.

Ukoliko umor traje više od šest meseci onda govorimo o hroničnom umoru. Simptomi koji ukazuju na to su malaksalost, nedostatak energije, bol u zglobovima koje se može širiti po telu,  prehlade koje su sve učestalije. Osoba se oseća konfuzno, slabi joj pamćenje i koncentracija, potištena je, a popušta joj i centar ravnoteže i percepcije. Dodatno, javljaju se brze i nepromišljene reakcije i osoba je sklonija depresiji i anksioznosti.

Kako biste reagovali na vreme i sprečili da umor postane sastavni deo Vašeg života, promenite svakodnevne navike. Unosite više vitamina B i C, spavajte više, pokrenite se. Nađite vremena za sebe i svoje navike. Šetajte, krenite sa vežbanjem, gledajte da to bude ujutru, kada je nivo energije na najvišem nivou. Joga i tehnike meditacije se takođe preporučuju, jer umiruju telo i povećavaju nivo serotina.

Umor možete pobediti  prirodnim sredstvima

Prirodni lek koji vam može pomoći da eliminišete umor jeste biljka lucerka. Pokazalo se da ova biljka umanjuje stres i napetost, ujedno poboljšavajući kognitivne sposobnosti. Ono što je jako važno jeste da pruža organizmu potrebnu energiju, samim tim se postiže veća funkcionalnost u borbi protiv simptoma umora. Još jedan delotvoran lek jeste i polen pčela, koji je prema rečima mnogih stručnjaka savršena hrana jer sadrži sve što je potrebno telu da se vrati u normalno stanje. Polen bi valjalo uzimati redovno jer on pomaže da se organizam odupre fizičkoj i mentalnoj slabosti. Biljni lek koji se koristi za mnoge bolesti, a može pomoći i u oslobađanju umora jeste kantarion. Najčešće se koristi za ublažavanje simptoma depresije i anksioznosti, a delotvorno deluje i na san.

 Oslobodite se umora eteričnim uljima

Ulje karanfilića otklanja mentalnu iscrpljenost i stres, a odličan je i protiv nesanice.  Štiti telo od dejstva slobodnih radikala što ga svrstava u red najmoćnijih oksidativnih materija. Jedno od najjačih prirodnih antidepresiva je ulje neroli koje podstiče sreću i opušta telo, zato i ima istaknuto mesto u aromaterapiji.

Deluje stimulativno na centralni nervni sistem preko mirisnih receptora, a delotvorne rezultate pokazuje i kod psihičkog šoka i nesanice, izazvnim psihičkim stresom. Još jedno ulje koje deluje analgetički i opuštajuće na mišiće jeste ulje divlje žalfije. Ulje vraća osećaj zadovoljstva, popravlja raspoloženje, u čemu i leži njegova najveća doborobit.

Još jedno ulje koje može pomoći za davanje energije i snage je eterično ulje muskatnog oraha. Pomaže kod anksioznosti i depresije i poboljšava koncentraciju i ukupnu efikasnost kod intelektualnih napora. Stimuliše mozak, uklanja mentalni umor i stres. Deluje kao blagi relaksant i smanjuje bolove u mišićima i zglobovima.