5
(3)

Esencijalna ulja su korištena kao lek protiv glavobolje hiljadama godina. Upotreba origana kao tretmana za glavobolju datira još od drevnih Grka, gde je korišteno interno i eksterno. Takođe su korištena i njegova isparenja jer je pronađena veza između isparenja i smanjenja intenziteta bola glavobolje sa raznim esencijalnim uljima.

Veza između isparenja esencijalnih ulja i glavobolje objašnjena je anatomski. Mirisi se prenose kroz nos do mozga kroz regiju koja je tanka kao papir. Lamina cribrosa – sićušna kost je u osnovi jedina barijera između mukusne membrane i tkiva mozga. Isparljive komponente esencijalnih ulja lako prolaze kroz ovu barijeru i prenose svoj efekat direktno na mozak. Ulje divljeg origana je visoko isparljivo i izraziće terapeutske osobine na mozak kroz ovaj mehanizam na veoma brz način.

Plesni mogu provocirati migrenu. Veoma je poznato da plesni proizvode različite alkaloide i druge toksine, koji mogu dramatično ometati normalan protok krvi i uzrokovati inflamaciju unutar organa. Toksična akcija plesni može izazvati suženje krvnih sudova mozga, onemogućavajući normalan protok kiseonika i nutritivnih sastijaka, što kao rezultat daje glavobolju.Ulje divljeg origana uništava plesni, naročito one koje su pronađene u hrani. Ovo može objasniti istorijsku upotrebu ulja od origana i izmrvljene biljke za glavobolje. Hrana koja može sadržati visok nivo plesni uključuje žitarice, sir, sirće, svi proizvodi iz pekare, voće, orasi i voćni sokovi.Interesantno, sir (koji je napravljen sa plesnima) je najčešći uzrok migrena. Veza između razne fermentisane hrane i migrenskih glavobolja može se objasniti otpušanjem otrova plesni, a to su mikotoksini.

Kako ulje od origana neutrališe mikotksine u slučaju migrene izazvane plesnima olakšanje dolazi brzo i efektivno. Ulje divljeg origana je jak antiinflamatorni agens i to je u veliki razlog zašto je tako blagotvorno protiv glavobolja. Pomaže smanjenju inflamacije, spazma mišića i smanjuje oticanje tkiva kao što je skalp, vrat i mišići ramena koji često bivaju upaljeni tokom glavobolje.

Često, male diskretne tačke bola su opipljive u različitim delovima širom tela tokom kriza glavobolje. Ova lokalizovana mesta bola su poznata kao okidač. Jakim pritiskom na tim tačkama javlja se bol, ali ovo takođe može smanjiti intenzitet glavobolje. Oni mogu biti nađeni u skalpu, vratu, ramenima, i gornjem dela leđa. Interesantno, tačke nastajanja glavobolje su nađene u sličnim udaljenim lokacijama kao što su ruke, donji deo članka nogu i stopalima.

Toksičnost plesni je bukvalno epidemija modernog društva. Globalno zagrevanje je dodatno otežalo ovu krizu, zbog toga što broj plesni ostaje preterano veliki, čak i nakon sezone. I još nešto, povećanje broja obolelih od migrene može se pripisati plesnima, zbog toga što ovi organizmi lako napadaju sinusne kanale. Ukoliko odjednom razvijete migrenu, plesni su verovatno uzrok.

Istorija slučaja:

Tokom lekcije koje sam davao o sposobnostima ulja od origana, jedna od prisutnih je pomenula da pati od ozbiljne migrene. Ona je jela jako puno žitarica i posumnjao sam da je to bila reakcija na plesni. Preporučio sam joj i dao bočicu divljeg origana, koji je nanosila spolja na slepoočnice i uzimala je par kapi, nekoliko puta dnevno (razblaženo). Čudesno, glavobolja je bila eliminisana za 15 minuta i ona je bila ponovo u mogućnosti da uživa u ostatku lekcije.

 Način primene

Nanesite ulje divljeg origana slobodno na upaljeni vrat i tkivo ramena. Masirajte malu količinu na bolnim mestima i najbolnijim tačkama na skalpu. Masirajte stopala uljem od origana i utrljajte više na bolnijim mestima na rukama, vratu, ramenima i nogama. Inhalirajte ulje često. Ponoviti tretman dok glavobolja ne prestane. Takođe uzimajte kompleks cele neprerađene biljke (Origanol),  tri kapsule na dan.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 3

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!