5
(1)

Grip predstavlja akutnu i veoma zaraznu bolest izazvanu virusom influence. Naziv grip potiče od francuske reči “agripper” što znači ščepati, zgrabiti, a naziv influenca od latinske reči “in fluere” što znači upasti silom, prodreti.  

Zaražena osoba prilikom kašljanja, kijanja, govora kapljicama prenosi virus na zdravu osobu I izazivaju oboljenja disajnih puteva. Respiratorni virusi su veoma rasprostranjeni u prirodi, pogotovo u jesenjem I zimskom periodu.

 

Inkubacija

Period inkubacije odnosno vreme otkad virus uđe kapljičnim putem u organizam do pojave simptoma je od 1 do 3 dana, a najkraći period inkubacije traje samo 8 sati.

 

Origano strong kapsule i ulje origana kao prirodni lekovi protiv gripa

Ukoliko želite da na potpuno prirodan način pripremite svoj imuni sistem za nadolazeće zimske dane, preporučujemo ulje divljeg origana ili Origano strong kapsule korišćenjem 10 dana u toku svakog meseca.

Kada se jave simptomi gripa mnogo brže i lakše ćete ih prevazići ukoliko budete pili ulje divljeg origana ili Origano strong kapsule. 

Na koji način deluju:

Ulje divljeg origana i Origano strong kapsule olakšavau simptome gripa na sledeći način: 

  • smanjuju bolove u grlu
  • poboljšavaju prohodnost disajnih puteva
  • šire bronhije
  • olakšavaju iskašljavanje sekreta 

Možete koristiti i čaj divljeg origana koji savršeno prija u hladnim zimskim danima I umiruje kašalj, kao i Origano sept strong sprej sa raspršivačem koji momentalno ublažava bol u grlu. Takođe ulje divljeg origana i Origano strong kapsule smanjuju mogućnost nastanka sekundarne bakterijske infekcije. 

 

Simptomi gripa

Nastaju iznenada i traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja ako dođe do komplikacija ili se razvije teža forma kliničke slike. Kod nekomplikovane forme, bolest traje 7-10 dana.

U početku se javlja:

-povišena telesna temperatura (do 40 stepeni I traje 3-5 dana)

-intenzivna glavobolja (u čeonom predelu) 

-bolovi u mišićima I zglobovima

-drhtavica

-malaksalost

Dok respiratorni simptomi dolaze kasnije:

-kijavica

-kašalj (u početku suv)

-curenje iz nosa

-gušobolja

 

Grip je bolest koja je vrlo slična prehladi, s tim što su simptomi kod gripa jačeg intenziteta I duže traju I često zahtevaju medicinsku pomoć, dok kod prehlade stručna pomoć najčešće nije potrebna. I grip I prehladu uzrokuju virusi. Napadaju sinuse, nos, grlo I bronhije I izazivaju povišenu telesnu temperaturu, kašalj, gušobolju I kijavicu. Grip može dovesti do komplikacija koje su po život opasne, I to najčešće kod male dece I starijih osoba I hroničnih bolesnika odnosno kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom. Najčešće komplikacije su upala pluća, bronhitis, miokarditis, upala uva, upala sinusa, dok kod osoba sa astmom može doći do pogoršanja osnovne bolesti. Zato je dobar imunitet glavni preduslov za zdrav organizam. Sa oslabljenim imunitetom smo podložniji različitim infekcijama. Grip kao što smo već naveli izaziva virus influence a prehladu izazivaju rinovirusi.

 

Tipovi gripa

Postoje 3 tipa virusa influense: tip A otkriven je 1933., tip B 1940. I tip C 1949. godine. 

Samo tip A izaziva epidemijske I pandemijske infekcije

Tip B izaziva menje epidemijske infekcije i to na svakih 4-6 godina

Tip C izaziva samo sporadične infekcije. 

Najteža pandemija gripa, španska groznica dogodila se 1918. godine kada je obolelo oko 500 miliona ljudi a umrlo preko 20 miliona. 1957. godine od azijskog gripa obolelo je oko 70 miliona ljudi. Virus gripa pripada RNK virusima iz porodice Ortomiksovirusa. 

 

Lečenje gripa

Za lečenje infekcija konzervativnim putem izazvanih virusima, terapija je simptomatska, pa tako kod povišene telesne temperature koristiće se lekovi koji snižavaju temperaturu a to su tzv antipiretici, kod bolova u mišićima I zglobovima koristiće se lekovi protiv bolova npr nesteroidni antiinflamatori. 

Svakako da bismo lakše prevazišli respiratorne infekcije bilo da su izazvane virusom influence, bilo rinovirusima potrebno je jačati imuni sistem I to već krajem leta kako bismo bili spremni za jesenji i zimski period kada vladaju virusi. 

Brojni su uzročnici koji dovode do slabljenja imunog sistema. Tu su pre svega stres, umor I iscrpljenost, nepravilan način ishrane, siromašan unos vitamina, minerala i antioksidanasa u organizam, smanjena fizička aktivnost, konzumiranje cigareta I alkoholnih pića.

 

Kako izbeći grip:

-izbegavati boravak u zatvorenom prostoru gde ima  mnogo ljudi

-izbegavati kontakt sa ljudima koji su prehlađeni

-često provetravanje prostorija u kojima se boravi

-često pranje ruku

-držati ruke dalje od očiju, usta i nosa

-povećati unos svežeg voća I povrća

-unositi dovoljne količine tečnosti u organizam

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!