Sa hladnim i vlažnim vremenom dolaze nam i različite infekcije izazvane virusima, bakterijama i gljivicama. Pogotovo su na meti respiratorni putevi, kako gornji – nosna duplja sa paranazalnim sinusima i ždrelo, tako i donji respiratorni putevi – grkljan, dušnik, dušnice pa sve do pluća i plućnih mehurića. U pomoćne organe za disanje spadaju usta koja su takođe podložna infekcijama. Razni patogeni koje udišemo svakodnevno mogu biti izazivači infekcija respiratornih puteva.

Kašalj, koji je čest simptom da postoji neki problem sa respiratornim organima samo je mehanizam našeg organizma da se izbori sa problemom. Kašalj je refleksna reakcija organizma. Često bez uticaja čovekove volje organizam se kašljanjem pokušava izboriti i izbaciti iz disajnih puteva sekret koji se nagomilao usled infekcije ili iritacije. Kašljem se izbacuju i iritansi, alergeni, mikroorganizmi, strane čestice koje su dospele u pluća udisanjem. Kašalj takođe može biti simptom teških bolesti kao što je tuberkuloza ali i simptom malignih oboljenja pluća. Najčešće, kašalj predstavlja simptom infekcije virusima ili kao odgovor organizma na nadražaj izazvan raznim alergenima i česticama prašine i prljavštine  koju udišemo svakodnevno. Kašalj kao simptom uvek nam govori da postoji neki problem sa disajnim putevima.

Prema dužini trajanja, kašalj možemo klasifikovati na akutan i hroničan, a prema vrsti na produktivan i suv (neproduktivan).

Akutan i hroničan kašalj

Akutan kašalj javlja se kao posledica infekcije i zapaljenskih procesa respiratornih puteva i po svojoj etiologiji uglavnom traje od 3-5 nedelja a nekad i kraće. Dakle, to je prolazan kašalj uslovljen trenutnim stanjem i uglavnom se povlači posle određene terapije a ponekad i sam od sebe. Najčešće ga uzrokuje prehlada, nazeb, kijavica i u 2/3 slučajeva infekcije respiratornih puteva.

Hroničan kašalj  je dugotrajan i mukotrpan. Zna da bude zaista otežavajuća okolnost i značajno remeti kvalitet života. Uzročnici mogu biti razni a najčešće su to hronične bolesti pluća, bronhitis ili astma, zatim, dugotrajno konzumiranje duvana ili udisanje raznih hemijskih reagenasa. Takođe, neretko, hroničan kašalj mogu uzrokovati i maligna oboljenja pluća.

Produktivan i suv kašalj

Produktivan kašalj je onaj kašalj koji u potpunosti ispunjava svoju funkciju. Na koji način? Pa obzirom da je uloga kašlja izbacivanje nakupljenog sekreta u plućima, produktivan je onaj koji dovodi do iskašljavanja i izbacivanja nakupljenog sekreta. Takav kašalj ne treba tretirati sredstvima koja će ga smanjiti i umiriti već naprotiv, treba omogućiti da se nastavi izbacivanje i pomoći u razbijanju i razređivanju sekreta.

Suv kašalj je najčešće posledica prehlade i gripa pa još dodatno isrcrpljuje i umara bolesnika. Ovakva vrsta kašlja se tretira takozvanim antitusicima, lekovima koji blokiraju sam reflex kašljanja.

Zaustavite kašalj prirodnim putem

Svaki kašalj je poseban i neophodna je pravilna dijagnostika od strane lekara kako bi se pristupilo lečenju uzroka koji su doveli do kašljanja. Zato je važno da se napomene da se ne leči kašalj kao simptom već ono što ga uzrokuje. Kašalj možemo umiriti i olakšati sebi lečenje prirodnim sredstvima, inhalacijom eteričnim uljima kao i njihovim uzimanjem oralno, raznim čajevima, biljnim sirupima i oblogama. Prirodnim sredstvima možemo razrediti sekret u disajnim putevima i na taj način olakšati iskašljavanje.

Etarsko ulje fenela ili komorača kako se najčešće kod nas naziva, je specijalno ulje dobijeno  parnom destilacijom semena fenela izuzetnih lekovitih svojstava. Od davnina je poznato njegovo dejstvo a koristili su ga stari Rimljani i Grci milenijumima unazad. To je  aromatična mirisna biljka od koje se koristi gotovo sve,  koren, list i stablo. Koristi se i kao začin u kulinarstvu kod spremanja egzotičnih mediteranskih obroka. Fenel podstiče izbacivanje sekreta iz pluća i otvara disajne puteve. Preporučuje se kod hroničnog i akutnog produktivnog kašlja. Kašalj se uljem fenela može tretirati suvom ili vlažnom inhalacijom, oblogama ili kupkama kroz aromaterpiju.

Etarsko ulje peperminta dobija se parnom destilacijom nadzemnih delova pitome nane i ukoliko se radi o kvalitetnom ulju može se koristiti lokalno i oralno. Širok je spektar korišćenja ulja nane. Doprinosi očuvanju respiratornog sistema i snažno jača imunitet. Pomaže kod prvih simptoma prehlade, problema sa sinusima i umiruje akutni i hronični kašalj. Inhalacijom otvara i drenira disajne organe i pomaže pri izbacivanju nakupljenog sekreta. Komisija EU odobrila je upotrebu etarskog ulja peperminta (nane) kod prehlade, kašlja, groznice, upale usta i ždrela, infekcija respiratornog trakta, dispeptičnih poremećaja, grčeva u gornjim partijama gastrointestinalnog trakta  i žučnih kanala i iritabilnog kolona.

Ulje divljeg origana dokazano deluje protiv preko 30 mikroorganizama. Preporučuje se svima koji imaju problema sa infekcijama urinarnog, digestivnog i respiratornog sistema i osobama sa oslabljenim imunitetom. Obzirom na to da eliminiše veliki broj bakterija, gljivica i virusa, ne treba da iznenađuje što se našao i na listi prirodnih peparata u borbi protiv akutnog i hroničnog kašlja. Ulje divljeg origana podiže imunitet i pomaže organizmu da se izbori sa upalom. Uništava uporne bakterije i gljivice i često uspeva da reši probleme koje i dugotrajna primena sinetitičkih lekova nije uspela da reši.

Takođe etarska ulje lovorovog lista, ruzmarina i bosiljka, kako vlažnom tako i suvom inhalacijom mogu pomoći da bi se smirio iritantni kašalj i olakšalo izbacivanje sekreta. Uvrstite aromaterapiju u vašu svakodnevnicu, obogatite kućnu apoteku i zaboravite na kašalj.