Opšte je poznato da stres utiče na celokupno naše zdravlje. Organizam izložen stresu prolazi kroz mnoge promene. Upravo je stres jedan od ključnih izazivača stomačnih tegoba, koje su svi u nekom trenutku iskusili. Od problema sa varenjem, tupog bola u stomaku do grčeva i nadutosti na koju se u poslednje vreme skoro svi žale. Usled vođenja ubrzanog načina života, opterećujemo naš sistem organa za varanje masnim i nezdravim obrocima, zaslađivačima i drugim štetnim namirnicama koje samo usporavaju rad creva i stvaraju čitav niz zdravstvenih problema.

Prilikom varenja normalno je da dođe do stvaranja određene količine gasova. Međutim, ukoliko dođe do njihovog taloženja u digestivnim organima nastaju tegobe. Tada se javljaju nadimanje i nadutost, odnosno osoba ima osećaj kao da joj stomak tvrd, otečen i pun. Nadutost nije bolest, već simptom  kojeg se možemo osloboditi ukoliko napravimo malo reda u svakodnevne navike i ishranu.

Zašto se javlja osećaj nadutosti?

Nadimanje stomaka ne mora se nužno vezivati za prekomerno uzimanje hrane. Ponekad se ovo stanje javlja i kao reakcija na određenu hranu, najčešće posle unošenja mleka i mlečnih prozvoda. Nadutost se može javiti i prilikom ubrzanog razmnožavanja bakterija u crevnoj flori, što ne znači odmah da se pojavila infekcija već se uvećao broj negativnih bakterija u crevima. Posledica toga je nastanak gasova koji podstiču i stvaraju nadutost. Nadimanje stomaka samo po sebi može biti i simptom nekih drugih bolesti.

Kako se boriti protiv nadutosti?

Prvo i osnovno je redukovati ishranu. Trebalo bi potpuno izbaciti prženu hranu, gazirane sokove, obilne i teške obroke, lisnata testa. Nadimanje stomaka posebno izazivaju i slatkiši, što znači da se i oni nalaze na listi štetnih namernica. Bitno je i koliko brzo jedete i da li pravilno sažvaćete svaki uneti zalogaj. Prosto, sistem organa za varenje ne može u trenutku i brzo da svari sve što se unese, zato je potrebno pravilno i sporo žvakati.

Prošetajte posle svakog oborka, ukoliko ste u mogućnosti i nakon obroka povećajte unos vode. Potrudite se da doručak bude 1h-2h nakon buđenja a da razmak izmedju dnevnih obroka ne prelazi 4h.

Prirodnim putem protiv nadutosti

Čaj od nane, morač i kim spadaju u napitke koji vam mogu pomoći da eliminišete osećaj nadutosti. Đumbir, poznat po svojim delotvornim svojstvima, takođe je prijatelj vaših organa za varenje.

Još jedno prirodno čudo koje vam može pomoći  je eterično ulje peperminta. Smanjuje nadutost, gasove i grčeve.