5
(1)

Slatki bosiljak (Ocimum basilicum) omiljeni  začin u italijanskim jelima, tajlandskoj kuhinji i nekim istočno-evropskim jelima, je jedan od nekoliko vrsta bosiljka, poznat ne samo po svojoj sposobnosti da obogaćuje ukus već i po svojim lekovitim svojstvima.

Slatki bosiljak bogat je elemenatima korisnim po zdravlje. Osim što je bogat izvor vitamina K, beta karotena i gvožđa, ova biljka je poznata i kao nosilac antibakterijskih, antiinflamatornih, antioksidantnih i diuretičkih osobina.Blagotvorno dejstvo bosiljka na zdravlje može se pripisati njegovim eteričnim uljima..

U aromaterapiji ovo eterično ulje se može primenjivati inhalacijom, topikalno (mazanjem na kožu) i oralno.

Eterično ulje bosiljka se može dodavati u difuzere, aroma lampe, dodavati u ključalu vodu za inhalaciju kao i vrlo jednostavno nakapati ga na papirnu maramicu i udisati isparenja..

Za topikalnu primenu, eterično ulje bosiljka neophodno je rastvoriti u nekom baznom ulju (kokos, jojoba, maslinovo…) i tek potom ga nanositi na kožu.

bosiljak 3

Oralna primena se preporučuje isključivo ako ulje poseduje „pharmaceutical grade“ tj. kada je poznato biološko poreklo biljke od koje je ulje napravljeno kao i hemijski sastav ulja sa procentualnim vrednostima aktivnih lekovitih komponenti, jer samo na taj način možemo očekivati terapijsko dejstvo i biti sigurni da ulje ne šteti zdravlju.

Primena ulja bosiljka u domaćinstvu

Ulje bosiljka ima višestruku primenu u domaćinstvu. Može se upotrebljavati kao začin smutijima, sosevima i prelivima za salatu.

Kada se doda u aroma lampe osim što osvežava vazduh, neutrališe neprijatne mirise.

Slično ulju peperminta i ruzmarina ima repelentno dejstvo. Razblaženo u nekom ulju i naneto na kožu odbija insekte.

Ukoliko se eterično ulje doda u pastu za zube neutrališe neprijatan zadah.

bosiljak

Ako je ulje izuzetnog kvaliteta, potvrđenog „pharmaceutical grade“ analizama ima niz blagotvornih dejtava na organizam i može se piti.

Kao diuretik eterično ulje bosiljka sprečava zadržavanje viška tečnosti u organizmu pa samim time i neprijatan osećaj nadutosti.

Zahvaljujući svom spazmolitičkom svojstvu otklanja napetost i grčeve u umornim mišićima. Ulje se i u ovom slučaju nanosi razblaženo na bolna i napeta mesta.

Blagotvorno deluje na mučninu i opstipaciju. Osim ulja lavande i divlje žalfije jedno je od najmoćnijih eteričnih ulja za otklanjanje simptoma anksioznosti kada se može inhalirati i piti.

Obzirom na jednostavan način upotrebe, a opet širokom spektru primene, eterično ulje bosiljka je definitivno jedno od ulja koje je potrebno imati u domaćinstvu i uživajte u njegovim blagodetima!

Dr Milica Šolak

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!