3
(1)

Osim što su prijatnog mirisa, eterična ulja imaju terapeutsko, psihoemotivno i energetsko dejstvo. Upravo zbog toga je potrebno da budu kvalitetna i prirodna. Na tržištu se nalaze ulja različitog kvaliteta, od kojih su neka hemijski proizvedeni falsifikati, kao i mešavine kvalitetnih ulja sa jeftinijim uljima sličnog mirisa.

Proizvođač ulja, prilikom plasiranja proizvoda na tržište, dužan je da naglasi: latinski naziv roda i vrste biljke od kojih je napravljeno eterično ulje, deo biljke od koga je napravljeno, način na koji je dobijeno, glavne hemijske supstance ulja – hemotip, zemlju porekla biljke i način uzgoja: organski, konvencionalni, divlji uzgoj.

Ulja se mogu koristiti na različite načine. Najbezbedniji je u aromalampama, pa se ulja mogu inhalirati, stavljati u kupke i saune, utrljavati u kožu, odnosno dodavati u kozmetičke preparate. U ovim slučajevima je potrebno bazično poznavanje aromaterapije, način delovanja i toksičnost eteričnih ulja.

Međutim, upotreba eteričnih ulja nije ograničena samo na prethodno navedene načine. Francuska i Nemačka škola aromaterapije promovišu oralnu, vaginalnu i rektalnu upotrebu eteričnih ulja. Za pripremu i primenu ovakvih preparata  neophodno je dobro poznavanje aromaterapije i poželjno je da aromaterapeut ima medicinsko obrazovanje.

aromalampa za etericna ulja Aromalampe i difuzeri

U aromalampe se ukapava do dvanaest kapi nekog eteričnog ulja. Mogu se koristiti ciljano, npr. ulje lavande za otklanjanje simptoma anksioznosti ili nesanice ili po sopstvenom nahođenju u sklonosti ka određenim mirisnim notama.

Ulja se mogu koristiti u difuzerima i njihova prednost je što raspršuju nezagrejana i neizmenjena eterična ulja u prostor.

Inhalacija

Ulja se inhaliraju tako što se u pola litra ključale vode, u zavisnosti od ulja, ukapava 1-4 kapi eteričnog ulja. Ovaj način je odgovarajući u toku zimskih meseci kada su česte respiratorne infekcije. U ove svrhe se preporučuje inhaliranje ulja origana, koje ima jako antiseptično dejstvo, ali uz mere opreza prilikom upotrebe jer su isparenja ljuta.

Nije preporučljivo korišćenje u slučaju postojanja astme jer mogu izazvati napad.

Kupke

Kupke se prave tako što se u 50ml sojinog mleka (zbog sojinog lecitina koji je najbolji za disperziju eteričnih ulja u vodi) dodaje dvadesetak kapi eteričnog ulja, pa se ta smeša potom dodaje u napunjenu kadu. Takođe se, u kadu, može dodati i morska so koja izvlači toksine iz kože.

kupla

U zavisnosti od željenog efekta kupke, temperatura varira. Vrele kupke, čija je temperatura oko 38°C, stimulišu rad znojnih žlezda, te su pogodne u slučaju povišene telesne temperature nakon čega je preporučljivo iznojiti se u krevetu. Ovakvoj kupki se npr. dodaje ulje peperminta jer dodatno deluje na snižavanje telesne temperature.

Opuštajuće kupke (29-34°C) umiruju i relaksiraju. U ovakve kupke je dobro dodati ulje divlje žalfije ili ulje lavande.

Okrepljujuće kupke (19-24°C) stimulišu, razbuđuju i osvežavaju. Stimulišuća eterična ulja (ruzmarin, eukaliptus, menta…) u takvoj kupki imaju najbolje dejstvo jer se u toplijim kupkama od ove, poništava njihov stimulišući efekat.

Eterična ulja imaju veoma široku primenu – od kulinarstva, spravljanja parfema do lečenja različitih oboljenja i otklanjanja tegoba. Potrebno ih je pažljivo birati, sa akcentom na njihov kvalitet.

 

 

dr Milica Šolak

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 3 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!