5
(2)

Dolaskom leta ne dolazi nam samo lepo i sunčano vreme već i problemi sa insektima, čiji ubodi mogu da nam naprave neprijatnosti.

Najčešći problem predstavljaju komarci. Njihov ujed, i pored toga što je često bezazlen, vrlo je neprijatan, izaziva svrab, bol, oteklinu na mestu uboda a neretko može dovesti i do alergijske reakcije.

Korišćenjem repelenata branimo se ne samo od komaraca, nego i drugih insekata. Repelenti mogu biti prirodni i sintetički. Nekada davno jedan od najčeše korišćenih repelenata je vatra, tačnije dim koji se oslobađa sagorevanjem određene vrste drveta, smole, kore nekog citrusnog voća i slično. Danas je borba protiv ovih napasti sofisticiranija i prilagođena savremenom vremenu.

U apotekama možemo kupiti repelente i oni nam mogu pomoći u borbi protiv komarac, međutim, obzirom da se za njihovu proizvodnju često koriste razni sastojci i jedinjenja, mogu napraviti više štete nego koristi, odnosno, mogu izazvati alergijske reakcije, promene na koži i sl. Prioritet ipak treba dati prirodnim repelentima koji su zdraviji a imaju jednak učinak, blagotvorno deluju na kožu, ostavljaju prijatan miris a uspešno odbijaju insekte.

Repelenti su lako isparljiva jedinjenja i na insekte deluju svojim isparenjima I na taj način ih odbijaju. Isparenja maskiraju druge mirise koji inače privlače insekte. Zato u najbolje prirodne repelente svakako svrstavamo etarska ulja različitih biljaka. U praksi su se pokazala kao delotvorna i neškodljiva. Etarsko ulje lavande, ruzmarina, bosiljka, peperminta, tamjana spadaju u vrlo delotvorne repelente i mi ih toplo preporučujemo.

Etarska ulja kao prirodni repelenti

     Etarska ulja poslednjih godina najčešće su korišćeni prirodni repeletni. Nanose se na kožu razređena u baznim uljima ili u vidu stikova, losiona, spreja ili krema. Pored nanošenja na kožu sredstva na bazi etarskih ulja se mogu koristiti i u prostoru u kome živimo, najčešće u vidu spreja ili možemo tretirati posteljinu na kojoj spavamo. Sve metode su dozvoljene u borbi protiv komaraca i drugih insekata. Etarska ulja možete koristiti i u specijalnim lampama ili difuzeru, međutim treba voditi računa ako su u prostoriji bebe, trudnice ili starije osobe koje imaju različite zdravstvene probleme. Upotreba etarskih ulja u tim slučajevima primjenjuje se uz preporuku i savet stručnjaka jer mnoga etarska ulja poseduju ograničenja kako kod beba i trudnica, tako i kod hroničnih pacijenata.

Etarsko ulje lavande

     Etarsko ulje lavande je od davnina poznato kao izuzetno delotvoran repelent. Ima široku primenu u borbi protiv raznih insekata. Pored komaraca, lavandom ćemo oterati i druge dosadne parazite poput buva, moljaca, muva, mrava itd. Lavanda sadrži veliku količinu cineola i kamfora i zato je dobar izbor kao repellent. Za zaštitu od insekata, eterično ulje lavande razredite baznim uljem. Ovo ulje je odlično i za ublažavanje svraba nakon uboda komarca, vrlo je blagotvorno pa se može koristiti u svim starosnim dobima od dece do starih.

Etarsko ulje bosiljka

     Etarsko ulje bosiljka je izuzetno delotvorno kao repelent. Pored toga što deluje odbojno za veliki broj insekata, bosiljak deluje i umirujuće za kožu. Bosiljak se može koristiti u svežem i suvom stanju, ali svakako da eterično ulje sadrži najveću koncentraciju sastojaka koje smetaju insektima pa je u ovom obliku, svakako postižemo najbolje rezultate. Možemo ga koristiti tako što ćemo eterično ulje razrediti u nekom baznom ulju ili napraviti sprej tako što ćemo u jedan decilitar hidrolat ukapati dvadesetak kapi etarskog ulja bosiljka i tako spremljeni rastvor sipati u rasprskivač. Ovim možemo tretirati i kožu ali i prostor u kome živimo.

Etarsko ulje tamjana

     Etarsko ulje tamjana kao repelent koristili su jos stari Egipćani i Rimljani, indijanski narodi, Asteci i Maje. Na dalekom Istoku, u Kini i Indiji vekovima se koristilo u borbi protiv insekata. Ova čarobna smola svojim sagorevanjem oslobađa opojan i intenzivan miris koji se u prostoriji zadržava satima. Razblaženo etarsko ulje tamjana može se nanositi na kožu kao preventiva kod ujeda insekata ali i po ujedu. Tretman uboda insekta etarskim uljem tamjana je delotvorno i u vrlo kratkom roku, oslobodiće nas svraba i natečenosti. Tamjan možemo koristiti u svim prilikama u prostorijama u kojem borave i deca. Postoji veliki broj prirodnih repelenata na bazi etarskog ulja tamjana i na koji god način ga budete koristili nećete pogrešiti.

Etarsko ulje peperminta

     Etarsko ulje peperminta ne odbija samo komarce nego i vaši, mrave, muve, krpelje i druge. Ulje peprminta hladi kožu, brzo oslabađa od svraba i otečenosti pa je preporučljivo koristiti ga i kao terapiju nakon ujeda insekata.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!