Cink je esencijalni mineral jer se u organizmu nalazi u maloj količini. Najviše ga ima u kostima, zubima, kosi, koži, jetri, mišićima, belim krvnim zrncima i testisima.

Koje su osnovne uloge cinka u organizmu?

● Cink je sastavni deo preko 200 različitih proteina, pa je tako uključen u procese regulacije rasta i razvoja, kao i stimulacije plodnosti, a potpomaže i varenje.
● Neka istraživanja su pokazala da cink blokira važan enzim rinovirusa, jednog od najčešćih prouzrokovača prehlade, a time sprečava njegovo umnožavanje i širenje po organizmu. Objedinjavanjem rezultata brojnih studija, zaključeno je da ovaj pozitivan antivirusni efekat cink ispoljava samo kod odraslih, ali ne i kod dece.
● Smatra se da cink ima antioksidativni efekat koji štiti od prevremenog starenja kože i mišića.
● Učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma aktivirajući naročito T limfocite.
● U mozgu, njegova aktivnost deluje na polju pamćenja i mišljenja.

● Nedostatak cinka u organizmu tako utiče na pojavu problema sa učenjem i ponašanjem, kao i problema emotivne prirode.
● Cink podstiče dejstvo mnogobrojnih hormona, kao što su, na primer, hormoni rasta. On igra važnu ulogu u proizvodnji testosterona i čak povoljno utiče na pokretljivost spermatozoida.
● Cink u većim količinama ubrzava zarastanje rana nakon povreda.
● Preparati koji sadrže cink štite kožu od sunčanih opekotina leti i promrzlina zimi.
● Važan je za pušače – cink je antagonist («protivnik») kadmijuma. Za kadmijum je poznato da je jedan od prouzrokovača karcinoma pluća i prostate, a prisutan je u cigaretama.
● Značajnu ulogu ima u formiranju kostiju, kao i u aktivaciji vitamina A.
● Jedinjenja cinka se dodaju pastama za zube, zbog prevencije neprijatnog zadaha, a široko se primenjuju i u šamponima protiv peruti.
● Bol u stomaku kod gastroenteritisa se značajno smanjuje unošenjem cinka.

Koje namirnice sadrže cink?

Crvena mesa, posebno govedina, jagnjetina i jetra – imaju najveći sadržaj cinka. Od povrća pečurke, grašak, spanać i beli luk, dok sa druge strane, krompir je veoma siromašan cinkom. Ovog elementa ima u pšenici, kukuruzu i kupusu, a u nešto manjoj meri i u kikirikiju, orasima, bademima, semenu bundeve i suncokreta. Ostalo voće, u poređenju sa povrćem, znatno je siromašnije cinkom.

 

Najbolji izvori cinka su namirnice životinjskog porekla:
– ostrige (80 mg cinka na 100 g),
– teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g),
– konjsko meso (6 mg/100 g),
– žumance (4 mg/100 g),
– riba i ljuskari (1,5-3 mg/100 g).

Apsorpcija cinka iz namirnica biljnog porekla je lošija nego iz namirnica životinjskog porekla što znači da vegetarijanci moraju da ga unose u većoj količini kako bi zadovoljili potrebe organizma.

Kada se javlja nedostatak cinka?

Deficit cinka je redak u razvijenim zemljama. Najčešće je njegov nedostatak posledica neadekvatne ishrane, ali može da se javi i u sklopu drugih stanja, kao što su: malapsorpcija, neka urođena oboljenja (enteropatski akrodermatitis), hronična oboljenja jetre ili bubrega, anemija srpastih ćelija, šećerna bolest, maligne bolesti.

Prednosti cinka za zdravlje muškarca

1. Promoviše bolji moždani rad
Visoke koncentracije cinka nalaze se u hipokampusu, koji je centar za memoriju i učenje u centralnom nervnom sistemu. Tim naučnika sa MIT-a i Duk-e univerziteta proučavao je neurone u ovoj oblasti mozga i otkrio dokaze o tome kako je cink važan za memoriju i učenje.

2. Pomaže u održavanju zdravlja srca

Australijski tim je razmotrio koristi cinka za kardiovaskularno zdravlje, ističući da taj mineral štiti od bolesti koronarnih arterija i kardiomiopatije, kao i da štiti od oštećenja miokarda (srčanog mišića). Cinkove antiinflamatorne osobine, uz njegove antioksidativne karakteristike, korisne su za smanjenje faktora rizika povezanih sa aterosklerozom. U istraživanju 40 zdravih,odraslih osoba, dodatak sa 45 mg cinka glukonata dnevno tokom šest meseci imao je pozitivan uticaj na faktore povezane sa aterosklerozom u poređenju sa
učesnicima koji su primili placebo.

3. Održava normalne nivoe testosterona u krvi

Suplementacija cinka može podići nivo ukupnog i slobodnog testosterona. U istraživanju elitnih rvača, muškarci su uzimali 3 mg/kg/dnevno cinkovog sulfata u trajanju od četiri nedelje zajedno sa normalnom ishranom. Nivoi ukupnog i slobodnog testosterona su znatno veći nakon odmora i iscrpljujuće vežbe posle suplementacije cinkom nego što su bili pre dodatka. Rezultati studije ukazuju na to da suplementacija cinkom sprečava inhibiciju
koncentracije testosterona.

4. Promoviše seksualno zdravlje i povećava libido

Uloga cinka u seksualnom zdravlju i libidu vezana je za uticaj minerala na nivo testosterona. Što znači da povećanje nivoa testosterona sa dodatkom cinka može dovesti do poboljšanog seksualnog zdravlja i seksualnog nagona. Ovo je od velikog značaja za muškarce koji imaju problem sa erektilnom disfunkcijom prouzrokovanom niskim nivoima testosterona. Cink utiče na plodnost, potenciju i dugotrajno seksualno zdravlje muškaraca. 2010.godine studija o seksualnom zdravlju i funkciji među pojedincima sa bolestima bubrega, što je česta pojava među ovom populacijom, recenzenti su pogledali uticaj uzimanja supstanci cinka. Oni su prijavili da korišćenje dodataka cinka ne samo da povećava nivo testosterona, već i poboljšava potencijal i učestalost seksualnog odnosa.

5. Povećava nivo izdržljivosti i energije

U izveštaju američkog časopisa o kliničkoj ishrani, stručnjaci su objasnili da cink olakšava konverziju energije iz hrane u energiju za rad i fizičku aktivnost kako bi se poboljšali fizički performansi. Nedostatak cinka je povezan sa smanjenjem izdržljivosti, snage mišića i kardiorespiratorne funkcije. Cink direktno utiče na snagu i izdržljivost jer omogućava oslobađanje tri najmoćnija anabolička hormona: testosterona, hormona rasta i faktora rasta poput insulina (IGF-1).

 

 

6.Pomaže u održavanju zdravlja prostate

Postoji sve više dokaza da cink igra integralnu ulogu u održavanju zdravlja prostate. Ćelije prostate zahtevaju deset puta više cinka nego druge ćelije u telu da bi očuvale svoje normalne funkcije. Odgovarajući unos cinka štiti prostatu od zapaljenja, oštećenja i budućeg razvoja kancera. Stručnjaci su pokazali da cink može pomoći u prevenciji maligniteta prostate stvaranjem okruženja koje je otrovno za ćelije raka prostate. Jedna studija pokazala je da su muškarci koji su uzeli više od 15 mg cinka imali 66 posto smanjenje rizika od razvoja naprednog raka
prostate. Još jedna studija pokazala je da je veći unos cinka u ishrani povezan sa smanjenim rizikom od 36 odsto za umiranje od raka prostate, a taj iznos zaštite je bio 76 procenata kod muškaraca koji su imali lokalizovane tumore prostate. Generalno, nedavni izveštaj navodi da “Muškarci stariji od 40 godina bi trebalo da uvedu supstituciju cinka iz raznih razloga, uključujući i održavanje zdravog nivoa cinka na tkivu prostate”.

Suplementi cinka

Cink se iz hrane usvaja samo 10% i zbog toga je potrebno unositi veće količine od preporučenih. Preporučena dnevna doza cinka, u skladu sa dijetetskim unosom ovog jedinjenja zavisi od starosti osobe. Za odraslog zdravog muškarca, 11 miligrama cinka dnevno smatra se idealnom količinom međutim ukoliko se dokaže deficit cinka terapijski se daje i 30-60mg. Toksične doze cinka su 150 – 500mg .

Za dodavanje cinka u ishrani, važno je da on bude u helatnom obliku. Helat je čvrst spoj nekog minerala i određene organske kiseline. Takav preparat je bezbedan, organizam ga dobro prihvata, koristi potrebne količine, a višak odbacuje. Nema taloženja u organizmu, kao kod neorganske forme. Iako postoje mnoge vrste cinka, za dopunu, najviše se preporučuju i najbolju moć apsorpcije imaju:
cink orotat i
cink pikolinat koji su u helatnom obliku.

U upotrebi su takođe i cink glukonat, cink acetat, cink oksid, cink sulfat , sa manjom sposobnošću apsorpcije.
Suplementacija jednim mineralom, može da smanji apsorpciju drugog. Dodavanjem suplementa kalijuma, smanjuje se apsorpcija cinka. Kada je unos cinka u organizmu zadovoljavajuć, skromno povećanje bakra ne ometa apsorpciju cinka. Kombinacija suplemenata kalcijuma sa cinkom, sprečava apsorpciju, pa je poželjno izbegavati hranu
bogatu kalcijumom. Antibiotici (tetraciklin), diuretici, izazivaju gubitak cinka i do 60% kroz urin.
Sinergistični minerali povećavaju jedni drugima funkcionalnost i pomažu organizmu da iskoristi njihove hranljive materije. Minerali koji su sinergisti sa cinkom su:
● magnezijum,
● mangan,
● fosfor.

Vitamini sinergisti sa cinkom: A, B6, B5, B3, B2 i E.

dr med. Jelena Spasić

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21943607

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20950764

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16648789https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875519

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879298/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20427734

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15212745

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16648789

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15258317

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19235036

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21228268

http://www.lifeextension.com/Magazine/2015/5/New-Studies-Reveal-Importance-of-Zinc-In-Maintaining-Prostate-Health/Page-01?p=1