Titula najčešće korišćene žitarice pripada pšenici. Skoro trećina svetske populacije svoju ishranu bazira upravo na ovoj biljci i nekom njenom prerađenom obliku. Ova biljka potiče sa teritorija jugozapadne Azije, a prema nekim istraživanjima pšenica se koristila u ishrani i pre dvanaest milenijuma. U Kini pšenica danas ima počasno mesto i smatra se svetom biljkom, a poznato je da su u starom Rimu i Grčkoj postojali bogovi zaštitnici pšenice.

Zrna pšenice bogata su mineralima i vitamina. Pomenimo vitamin E, kalcijum, magnezijum, beta karoten, magnezijum i fosfor. Svaki od njih je važan za ljudsko telo. Sastavni deo zrna pšenice čini pšenična klica, koja u sebi ima oko 700 puta više magnezijuma i pet puta više kalcijuma. Poseduje i esencijalne amino kiseline. Pšenična klica, sastavni deo zrna ove hranljive biljke jeste zapravo proklijalo seme ove žitarice. Mnoga istraživanja pokazala su da pšenične klice imaju mnoga blagotvorna dejstva, te su odličan prirodni lek za lečenje mnogih bolesti.

Jačaju nervni sistem, štite srce

Pšenične klice blagotvorno utiču na rad sistema organa za varenje. Redovnim uzimanjem ovih klica poboljšava se probava. Treba napomenuti da su vlakna smeštena u spoljašnjoj ljusci zrna pšenice, dobra prevencija raku debelog creva. Dokazano je pšenične klice jačaju  kardiovaskularni sistem, jer imaju velike količine selena, što je dobro i za krvne sudove i srce. Pokazalo se i da pomažu u uklanjanju iz organizma štetnih materija poput toksina i lošeg holesterola.

Nema neželjenih efekata

Prema rečima nutricionista pšenične klice deluju nakon 3 nedelje redovne upotrebe. I da se uzimaju četiri puta godišnje. Kako se pokazalo da su odlična zamena za sveže povrće, idelne su u rano proleće i hladne, zimske mesece. Ne izazivaju neželjene efekte i pružaju organizmu potrebne hranljive sastojke. Zrna treba jesti odmah čim proklijaju ili dan posle toga, u suprotnom neće baš biti za upotrebu. Unošenjem ovih klica krv obogaćujete kiseonikom.

Ne postoji striktno pravilo o načinu njihovog konzumiranja. Mogu se unositi same ili dodati u jogurt ili omlet. Možete ih dodati svakom jelu, ubaciti u testo za hleb. Zapamtite da ih treba dobro sažvakati, kako bi uopšte i došlo do nekog efekta.

Eterično ulje pšeničnih klica u nezi kože

Iz pšeničnih klica dobija se hranljivo hladno ceđeno ulje koje u sebi ima oko 60% nezasićenih masnih kiselina. Ulje pšeničnih klica pokazalo se odlično u nezi kože. U njemu se nalazi vitamin E poznat kao jedan od najjačih prirodnih antioksidansa, koji štiti od spoljnih štetnih uticaja. Dokazano je da smanjuje pojavu bora. Starimo mi, ali i naša koža stari, zato je neophodno da se štiti i čuva koliko god je to moguće. Ovo ulje to omogućava i regeneriše kožu, dubinski je hrani, a posebno se pokazalo dobro kod suve, osetljive i ispucale kože. Ulje pšeničnih klica je prirodni eliksir mladosti. Efikasno deluje kod opekotina i kožnih bolesti kao što su psorijaza i ekcem. Preporučuje se za tretiranje dubinskih rana, opekotina i ožiljaka.

 

 

Izvori:

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:459874-Lekovita-priroda-Psenicne-klice

http://uspesnazena.com/alternativna-medicina/klice-psenice-eliksir-mladosti-i-zdravlja/

http://stil.kurir.rs/nutricija/kuvana-psenica-spas-za-svaku-zenu-5-razloga-zasto-mora-biti-deo-vase-ishrane-ove-zime-recept-clanak-56621

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-od-psenicnih-klica/