Imunitet je sposobnost organizma da se zaštiti od bolesti, a imuni sistem koji čini jedan od sistema u čovekovom organizmu sastoji se od humoralnog i celularnog imuniteta. 

Humoralni imunitet se zasniva na stvaranju specifičnih antitela protiv određenih antigena. Antitela su zapravo belančevine koje se nazivaju imunoglobulini, a luče ih B limfociti. Brane nas od alergija i bakterijskih infekcija. Celularni imunitet čine T ćelije koje dolaze u direktni kontakt sa antigenom.  Brani nas od virusa, gljivica, tumora i stranih tela.

 

Imunitet kod dece

Bebe se rađaju sa urođenim nespecifičnim imunitetom, a stečeni imunitet se razvija tokom detinjstva i celog života. Za razvoj imuniteta najvažnije su prve 3 godine života.

A šta se dešava kada deca krenu u vrtić ili kada prelazimo iz jednog godišnjeg doba u drugo, naročito iz jeseni u zimu? Javljaju se češće respiratorni i stomačni problemi i većina roditelja misli da je to normalno za svu decu, ali ipak nije. Kod neke dece se javi kašalj, kod neke curenje nosa, a neka deca često imaju bronhitis ili zapaljenje srednjeg uva. A da li ste znali da neke od ovih simptoma možemo da sprečimo ili barem ublažimo?

 

Kako ojačati imunitet kod dece

– Kontinuiran i kvalitetan san

Deci a pre svega bebama treba mnogo kvalitetnog, kontinuiranog sna, i do 14 sati dnevno, zavisno od uzrasta i obavezno jedno do dva spavanja preko dana, kao i raniji odlazak na spavanje koji bi trebao biti uvek u isto vreme, jer je važno da se poštuje rutina. Važno je da dete spava u mraku, bez noćnih lampi i bez električnih uređaja u samoj sobi. Tokom sna se luči i hormon rasta.

– Igra na svežem vazduhu

Za dete je jako važno da se igra na svežem vazduhu, u prirodi jer na taj način dolazi u kontakt sa agensima i do jačanja imuniteta. Poželjno je da dete ima kućnog ljubimca jer se smanjuje mogućnost pojava alergija.

– Pravilna ishrana

Važno je da deca imaju 3 glavna obroka i barem 2 užine. Obroci moraju da sadrže voće i povrće i to paradajz, šargarepu, grašak, brokoli, spanać, pomorandžu, borovnice, ribizle jer u sebi sadrže vitamine, antioksidanse, karotenoide i flavonoide koji služe za jačanje imuniteta jer podstiču stvaranje belih krvnih zrnaca koje se bore protiv infekcija kao i antitela koja oblažu površinu ćelija i na taj način se bore protiv virusa. 

Takođe, deca moraju da unose dovoljno tečnosti u organizam i da steknu naviku da često piju vodu tako što će uvek uz sebe imati flašicu sa vodom. 

Poželjno je da pored vode svakodnevno piju i jogurt, mleko i prirodne sokove bez dodatog šećera. 

Deca ne bi trebala da posežu za grickalicama i kupovnim slatkišima koji sadrže beli šećer, jer kada se šećer razgrađuje u organizmu troše se korisni minerali što dovodi do hranljivog deficita a potom i do smanjenog imuniteta.

– Dobra lična higijena

Od malena decu treba učiti da je redovno pranje ruku pola zdravlja, zato deca moraju da peru ruke pre i posle jela, nakon igranja napolju, maženja životinja i odlaska u toalet.

Ako se i nakon dobrog sna, boravka na svežem i čistom vazduhu, pravilne ishrane i dobre lične higijene dete prehladi ili ga zaboli grlo, ne posežite za antibioticima jer u najvećem broju slučajeva je virusna infekcija u pitanju a tu antibiotici ne pomažu. Neadekvatna primena antibiotika može dovesti do stvaranja otpornosti bakterija na iste.

 

Probotanic preparati za imunitet kod dece

Ako želite da vam deca što lakše prebrode polazak u vrtić ili školu ponudite im prirodne, organske proizvode iz Probotanic palete. 

Tu su pre svega ulje divljeg origana koje se koristi za jačanje imuniteta, u borbi protiv virusa i bakterija i ulje crnog kumina koje takođe jača imunitet i ima antialergijsko dejstvo.  Za bolove u grlu i suv kašalj preporučujemo Origano sept strong sprej koji momentalno ublažava gušobolju i umiruje kašalj jer sadrži eterična ulja divljeg origana, nane, žalfije, timijana i karanfilića. Svi navedeni Probotanic proizvodi su potpuno prirodni i smeju da ih koriste deca već od treće godine života.