0
(0)

Istraživači na Univerzitetu Ektremadura u Španiji otkrili su da etarsko ulje ruzmarina i žalfije usporava oksidativno kvarenje mesa, bolje nego sitetički antioksidansi (BHT i BHA). Vodeći istraživač Estvez Mario kaže: „Rezultati istraživanja podržavaju ideju da se novi prehrambeni sastojci biljnog carstava mogu uspešno primenjivati u mesnoj industriji“. Velika količina biljnih flavonida omogućava povećanje kvaliteta kao i hranjive i tehnološke osobine širokog spekra namirnica.

Istraživači su pratili kvalitet i kvarljivost tri različite vrste pašteta (sa uljem žalfije, uljem ruzmarina, sa BHT i BHA konzervansima i bez konzervansa (kontrolna grupa). Bili su izloženi temperaturi od 39 celzijusa 90 dana. Posle 30  dana meren je nivo polinezasićenih masnih kiselina (PUFA). Paštete koje su u sebi imale esencijalna ulja imale su značajno manju količinu PUFA i bile su sačuvane od oksidativnog propadanja. Rezultati su bili isti i posle 90 dana.

Loša osobina prirodnih konzervanasa je to što menjaju miris mesa jer se oseća biljna aroma. Ljudi koji inače vole začine kao što su ruzmarin i žalfija mogu slobodno da uživaju u njihovim aromama i zdravo konzerviranom mesu.

Prema izveštaju Frost i Saliven (2003) tržište sintetičkih antioksidanasa opada, a biljnih, prirodnih konzervanasa raste.

Zamena toksičnih hemikalija prirodnim, smanjiće pojavu karcinoma u opštoj populaciji jer se već dugo zna koliko su veštački konzervansi mutageni i dovode do razvoja malignih bolesti.

ruzmarin

 

ulje ruzmarina

 

 

 

 

 

Reference: http://www.naturalnews.com/020721.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Butylated_hydroxytoluene

http://en.wikipedia.org/wiki/Butylated_hydroxyanisole

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!