Laringitis (upala glasnih žica) je česta dečija bolest koja se najčešće javlja u poznoj jeseni, tokom zimskih meseci i u rano proleće, kada su česte temperaturne varijacije. Predstavlja zapaljenje sluznice grkljana pri čemu dolazi do otoka glasnih žica i sužavanja lumena grkljana. Obično se javlja u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva, retko samostalno i često u osnovi  leži alergija. Laringitis je poznati i pod nazivom krup (Croup). Najčešći izazivači upale grkljana su virusi, dok su ređi ali opasniji uzročnici bakterije (posebno Haemophilus influenzae). Zahvaljujući HiB vakcini i njenoj primeni, teški i opasni oblici laringitisa izazvani bakterijama su sve ređi.

vakcina

Zahvaljujući HiB vakcini i njenoj primeni, teški i opasni oblici laringitisa izazvani bakterijama su sve ređi.

HiB vakcina sadrži delove već pomenute bakterije. Nakon primanja vakcine kod dece se stvaraju antitela koja imaju ulogu da štite decu od ove bolesti. Vakcina je obavezna i pimenjuje se u poslednjih dvadeset godina u svim razvijenim delovima sveta. Broj obolele dece od laringitisa je zato znatno manji u tim delovima sveta. Pored toga, vakcina štiti decu i od drugih oboljenja koja izaziva ova bakterija kao što su meningitis, zapaljenje pluća. Vakcina HiB daje se i u našoj državi.

Oblici laringitisa

Akutni laringitis je blaži tip ovog oboljenja. Simptomi karakteristični za ovaj oblik su: promuklost, karakterističan kašalj koji podseća na “lavež psa” , bol u grlu, povišena telesna temperatura, otežano disanje, crvenilo glasnih žica. Promuklost je posledica otoka glasnih žica dok vazduh koji prolazi od grkljana do dušnika i nastavlja dalje ka plućima izaziva vibratorni zvuk, stručno stridor.

Promuklost može da traje i po nekoliko nedelja, dok se zapaljenje smiruje već posle nekoliko dana. Akutni laringitis češće se javlja kod dece zbog osetljive sluzokože grkljana koja je osetljivija i podložnija zapaljenju, a sposobnosti za iskašljavanjem su manje.

akutni laringitis

Akutni laringitis češće se javlja kod dece zbog osetljive sluzokože grkljana.

Hronični laringitis karakteriše kašalj, promuklost koja je povremena, suvoća glasa i u nekim slučajevima dolazi do afonije odnosno gubitka glasa. Simptomi se ispoljavaju različito, nejednakog inteziteta. Javlja se usled nepravilnog korišćenja glasa, odnosno prilikom čestog i preterano glasnog pričanja, kod osoba koje imaju problema sa sinusima ili neku drugu disfunkciju gornjih disajnih puteva, zbog prašine, dima, loših klimatskih uslova i zloupotrebe duvana i alkohola.

Kako lečiti laringitis?

Terapija zavisi od simptoma, oblika i uzročnika laringitisa. Virusni laringitis prolazi bez nekog posebnog lečenja u roku od nekoliko dana. Laringitis koji izazivaju bakterije leči se antibioticima pet do sedam dana. Antihistaminike lekari prepisuju kod alergija, jer se upala i otok smanjuju. Veliki procenat dece leči se inhalacijom kortikosteroida. Budesonid je efikasan lek koji se koristi preko inhalatora. Lek smanjuje otok glasnih žica, samim tim disanje se normalizuje i smanjuje se hrapavost.

Lečenje laringitisa prirodnim putem

Mlaka voda, topla supica, čaj bez kofeina sve su to napici koji umiruju nadraženo grlo i koji se preporučuju u lečenju laringitisa. Treba voditi računa i o ishrani. Što više voća i povrća, povećati unos salata, a izbaciti slatkiše, alkohol i duvan koji dodatno nadražuju glasne žice.

topla supica

Topla supa umiruju nadraženo grlo.

Mešavina majčine dušice, crnog sleza, matičnjaka je još jedno blagotvorno sredstvo u borbi protiv laringitisa. Međusobno delovanje biljaka opušta i deluje protiv upale.

Biljka turica poznata i pod nazivom petrovac ublažava simptome zapaljenog grla. Lekovita dejstva biljke bila su poznata i starim Egipćanima koji su je još u to vreme koristili za grlo, usnu šupljinu i ždrelo. Istraživanja ukazuju na njeno antibakterijsko i antivirusno dejstvo.