0
(0)

Moderan način života, konzumiranje industrijski prerađene hrane pune aditiva, stalna izloženost stresu i velike oscilacije u temperaturi menjaju čovekov imuni sistem. Dejstvom spoljašnjih faktora osetljiv ljudski imuni sistem odgovara alergijskom reakcijom. Savremeni principi lečenja alergijske bolesti stavljaju akcenat na primeni lekova koji deluju protivupalno, imajući u vidu da u osnovi alergije leži upalni proces. Međutim pored mnogobrojnih preparata na tržištu i razvijene farmaceutske industrije, svako od nas, bilo stručno lice ili ne, u nedoumici je oko toga šta će u stvari iz bogatog asortimana biti najefikasnije.

Simptomi alergije

Simptomi i znaci alergije mogu biti različiti i nespecifični:

  • kijanje,
  • zapušenost ili pojačana sekrecija iz nosa,
  • bol u predelu sinusa,
  • grebanje u grlu,
  • crvenilo i suzenje očiju,
  • suv i nadražajni kašalj,
  • teško disanje,
  • na koži se mogu pojaviti crveni pečati praćeni svrabom.

Svi ovi simptomi mogu biti manje ili više izraženi ali svaki od njih remeti normalno fukcionisanje čoveka i njegove svakodnevne aktivnosti.

Kako se boriti protiv alergije

Najbolji način da se zaštitimo od alergija je prevencija i podizanje imuniteta. Protiv alergija se nije lako boriti i to priznaje sve veći broj stručnjaka koji osim znanja u savremenoj medicini sve više prihvata i nekonvencionalnu terapiju, odnosno terapiju biljnim preparatima.

Jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine koja u zadnje vreme dobija epitet “moderne panacee” je svakako crni kumin. Njegovo seme pronađeno je u grobnici čuvenog faraona Tutankamona a njegovo ulje koristilo se za različite zdravstvene probleme još u periodu starih Egipćana. Lekovita svojstva ove drevne biljke počinju naučno da se istražuju tek od pre 60 godina. Od tada sprovedeno je preko 200 pretkliničkih i kliničkih studija na različitim institutima i univerzitetima koje su dokazale da crni kumin povoljno utiče na veliki broj bolesti.

Ulje crnog kumina dobija se iz semena biljke Nigella sativa poreklom sa Bliskog Istoka. Tajna ove drevne, čarobne biljke leži u njenom fenomenalnom hemijskom sastavu u kome preko 100 različitih komponenti deluju udruženo. Ublažavanje simptome alergija, alergijskog rinitisa, alergijske astme, ulje crnog kumina ostvaruje kroz antihistaminičko dejstvo aktivnih supstanci. Bogato je nezasićenim i esencijalnim masnim kiselinama. Najviše sadrži linolnu i oleinsku, a zatim palmitoleinsku i linoleinsku kiselinu. Od aktivnih komponenti u ulju crnog kumina dominiraju terpeni i terpenoidi. Najdelotvorniji su nigelon, koji opušta mišiće, širi bronhije i smanjuje viskoznost bronhijalnog sekreta, i timokinon koji ima antiinflamatorno dejstvo, deluje analgetski i smanjuje nivo oksidativnog stresa u organizmu koji nastaje pod uticajem slobodnih radikala. Obzirom na njegovo protivupalno i antihistaminičko dejstvo, jedan je od prvih izbora pri ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Ublažava alergijske simptome, širi disajne puteve i olakšava disanje.

Preliminarna istraživanja pokazuju da oralno uzimanje ulja crnog kumina u kombinaciji sa još nekim aktivnim supstancama kao što je biotin, beta-karoten i vitamin E eliminiše simptome alergijskog rinitisa i polenske groznice. Ista kombinacija se pokazala korisnom kod suve kože, ekcema i protiv svraba.

Redovno korišćenje ulja crnog kumina ne samo u akutnim i hroničnima stanjima,već i kao svakodnevnu primenu je nešto što najmanje možemo da učinimo za naše zdravlje i dugotrajnu vitalnost. Da bi postigli pun efekat na naš organizam jako je važan kvalitet ulja, poreklo semena i sastav koji bi trebalo biti 100% organski, bez aditiva i konzervanasa.

Ključ borbe protiv alergija je u podizanju imuniteta !

Počasno vodeće mesto na listi prirodnih “antibiotika” i antiseptika, toliko efikasan da mu se niko ne može suprostaviti, bilo da se nađe u areni sa prirodnim ili sintetičkim suparnikom, definitivno zauzima ulje divljeg origana. Aktivna supstanca monoterpenski fenol karvakrol čini ga snažnim antioksidansom. Rozmarinska kiselina u njegovom sastavu daje mu ulogu prirodnog antihistaminika preko koje ostvaruje svoje antiupalno dejstvo. Ulje divljeg origana jača odbrambene snage organizma i idealan je u prevenciji kako virusnih i bakterijskih infekcija tako i za polenske alergije. Pre nego što nimalo naivni polen krene da da se širi vazduhom, uvrstite ga u svoju kućnu apoteku i rešite se neprijatnih bolova u sinusima, osećaja zapušenosti, nadražajnog, suvog kašlja i otežanog disanja.

Na potpuno prirodan i bezbedan način, ulje crnog kumina i etarsko ulje divljeg origana pripremaju vaš organizam da se izbori sa alergijama, da blaže reaguje na alergene u vazduhu i postepeno povećavaju toleranciju organizma na njih.

                                                                                                                   

                                                                                                            dr med. Jelena Spasić

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30370173

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30340634

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30333747

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30166900

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29025464

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28151459

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!