Ulje crnog kumina (Nigella sativa) je hladno ceđeno ulje koje se dobija obradom semena crnog kumina. Ova biljka voli toplu i sunčanu klimu pa najbolje uspeva u Egiptu i Pakistanu.

Kao i svaki drugi biljni proizvod ulje crnog kumina se ne može standardizovati da svaki put ima istu boju, ukus i miris. Ovi parametri su izloženi promeni jer zavise od klimatskih uslova.

Kao što se nikada ne mogu dobiti dva ista vina iz dve različite berbe grožđa, tako i svi biljni proizvodi imaju svoje varijacije. Boja ulje crnog kumina može da varira od bledo žućkaste, preko zelenkaste nijanse pa sve do crvenkasto-braon boje. Često je ulje crnog kumina žuto – smedje boje, ako je turskog porekla. Sirijski crni kumin ima zelenkastu boju, pakistanski je crvenkaste boje, a egipatski je prisutan u žućkastoj, pa sve do tamno braon boje.

ulje crnog kumina

Ukus ulja može biti blag (soft) i jak (spice) što zavisi od toga kako se seme obrađuje tokom ceđenja. Terapeutska efikasnost ulja crnog kumina ne zavisi od ukusa, mirisa i boje već od količine eteričnog ulja koje se nalazi u ovom hladno ceđenom ulju. Količina eteričnog ulja se stalno proverava analizama što daje sigurnost korisnicima da piju kvalitetno, terapeutsko ulje.

Crni kumin najbolje uspeva u Egiptu zbog idealnih klimatskih uslova, odakle nam dolazi i najkvalitetnije ulje crnog kumina na svetu!

crni kumin ulje