0
(0)

Muskatni oraščić (Myristica fragrans) je specifična začinska i lekovita biljka koja vodi poreklo iz Indonezije sa takozvanih “začinskih ostrva” – Maluka ostrva. Arapi su je na svojim proputovanjima doneli u Indiju i Kinu gde se bukvalno odomaćila pa se danas najveće količine ove biljke tamo i proizvode.

Radi se o zimzelenoj biljci koja raste na tropskim staništima gde joj i najviše odgovaraju klimatski uslovi. Plod je specifičan, podseća po obliku i veličini na domaću kajsiju, otvara se i vadi središnja koštica koja u sebi sadrži “muskatni oraščić” koji mi koristimo. Kada plod dostigne određenu zrelost on puca, u sredini se nalazi crna koštica obavijena mrežastom opnom koja se zove “Muskatni cvet” ili “Macis” i koja se takođe koristi kao aromotični začin. Zatim se koštice suše duži vremenski period od 2 do 3 meseca. Posle sušenja i obrade koštice se otvaraju i iz njih se vadi oraščić koji je tamno smeđe boje i blago naboran. To je taj plod koji mi koristimo u kulinarstvu i narodnoj medicini.

Mlevenjem se dobija prah koji se koristi kao začin u kulinarstvu dok se specijalnim hemijskim procesom od njega dobijaju skupa i kvalitetna eterična ulja koja sve vise nalaze svoju primenu u alternativnoj i narodnoj medicine kao I u industriji parfema.

Bogat mineralima i vitaminima

Kada govorimo o njegovom sastavu važno jenapomenuti da je veliki izvor važnih minerala i vitamina. Pomenimo folnu kiselinu i vitamin B6, magnezijum, kalcijum i gvožđe koji su veoma važni za ljudski organizam. Oraščić ima i puno proteina i biljnih vlakana.

Lekovita svojstva muškatnog oraščića

Pored značajne uloge koju zauzima u svetu kulinarstva, muskatni oraščić se pokazao kao odlično prirodno sredstvo kod mnogih zdravstvenih oboljenja. Oraščić je odlično prirodno sredstvo za gasove i tvrdu stolicu. Pokazao se odličnim u regulisanju probave, a i ubrzava metabolizam. Za one osobe koje pate od gastritisa preporučuje se da pomešaju muskatni oraščić sa limunom. Muskatni oraščić se preporučuje osobama koje pate od nesanice.

Etarsko ulje muskatnog oraha

Etarsko ulje muskatnog oraha dobija se parnom destilacijom muskatnog oraha i naročito se preporučuje
muškarcima.

  • Poboljšava perifernu cirkulaciju;
  • Ublažava bolove kod reume i artritisa;
  • Stimulišuće kod umora i malaksalosti;
  • Jača koncentraciju i pospešuje mentalnu aktivnost preko mirisnih receptora;
  • Ojačava seksualnu aktivnost muškaraca.

Ulje muskatnog oraha daje energiju i snagu, a pored toga pomaže mnogim procesima u organizmu. Kod intelektualnih napora ovo ulje poboljšava koncentraciju i povećava ukupnu efikasnost, a pomaže kod unutrašnjeg nemira i depresije. Često se koristi u homeopatiji. Ukoliko imate bolove u mišićima i zglobovima ulje muskatnog oraha će vam i tu pomoći. Odličan je sedativ i smanjuje bol.

Takođe deluje antiinflamatorno, tako da masažom na pogođeno područje smanjuje se zapaljenje, bol i otok u predelu  zglobova. Njegova opuštajuća aroma pogodno utiče na telo, poboljšava protok krvi i stogamože pomoći osobama koje imaju oslabljenu perifernu cirkulaciju.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!