Ulje muskatnog oraha

Za spoljašnju upotrebu

 

Etarsko ulje muskatnog oraha dobija se parnom destilacijom muskatnog oraha i naročito se preporučuje muškarcima. Pojačava seksualnu aktivnost, stimuliše moždanu aktivnost, izvrstan sedativ.

  • Poboljšava perifernu cirkulaciju
  • Ublažava bolove kod reume i artritisa
  • Deluje stimulišuće kod umora i malaksalosti
  • Smanjuje napetost i stres
  • Jača koncentraciju i pospešuje mentalnu aktivnost preko mirisnih receptora
  • Pojačava seksualnu aktivnost kod muškaraca

 

Ulje muskatnog oraha daje energiju i snagu, a pored toga pomaže mnogim procesima u organizmu. Kod intelektualnih napora ovo ulje poboljšava koncentraciju i povećava ukupnu efikasnost, a pomaže kod unutrašnjeg nemira i depresije. Često se koristi u homeopatiji. Ukoliko imate bolove u mišićima i zglobovima ulje muskatnog oraha će vam i tu pomoći. Odličan je sedativ i smanjuje bol. 

Takođe deluje antiinflamatorno, tako da masažom na pogođeno područje smanjuje se zapaljenje, bol i otok u predelu zglobova. Njegova opuštajuća aroma pogodno utiče na telo, poboljšava protok krvi i stoga može pomoći osobama koje imaju oslabljenu perifernu cirkulaciju.

Uputstvo za spoljašnju upotrebu : za masažu – u 100ml jestivog ulja razrediti 15-20 kapi ulja muskatnog oraha. Ulje primenjivati uz laganu masažu, uvek pokretima od periferije ka srcu, do dva puta na dan. Malu količinu ulja mazati na čistu i vlažnu kožu. Višak ulja može se ukloniti papirnom maramicom.

Za opuštajuću kupku  : u 100g morske soli dodati 5-6 kapi ulja muskatnog oraha pa dodati u toplu kupku.

Za suvu inhalaciju : jednu kap ulja muskatnog oraha staviti na papirnu maramicu pa udisati miris par minuta.

Mere opreza : Ne savetuje se kod trudnica, dojilja, dece mlađe od 12 godina, osoba na antikoagulantnoj terapiji i koje su alergične na koštunjave plodove, epilepsije i šizofrenije. Konzumiranje alkohola i ulja muskatnog oraha pojačava sedativno dejstvo alkohola.