Da li vam se dešavalo da su vam stopala i dlanovi hladno, iako je napolju toplo, letnje vreme? Rukavice nisu od pomoći, a noću vam je potreban dupli par čarapa. Ako je vaš odgovor pozitivan, vrlo verovatno je da patite od slabe cirkulacije. Krvni sudovi vremenom slabe. Usporava se hod, slaba cirkulacija utiče i na slab protok krvi kroz ceo organizam. To sa sobom povlači čitav niz zdravstvenih tegoba, od pospanosti, pada koncentracije, može se javiti i senilnost.  Slaba cirkulacija je izraženija kod žena, ali ne zaobilazi ni muškarce.

coat-15845_960_720

Istraživanja pokazuju da veći broj bolesnika koji pati odslabe cirkulacije u nogama i rukama ima i oslabljenu cirkulaciju na krvnim sudvima u vratu, glave i srca.

Simptomi slabe cirkulacije

Simptomi se na ispoljavaju odmah, već postepeno, tako da se često dešava da s se u prvim fazama oboljenja čak i ne manifestuju.  Pomenimo najučestalije:

  • hladne ruke i noge;
  • glavobolja;
  • vrtoglavica;
  • osećaj težine u nogama;
  • zujanje u ušima;
  • umanjena pažnja;
  • ponekad se javlja i modra i plava koža;
  • grčevi i bolovi u nogama itd.

Kada se javlja oslabljena cirkulacija? Usled gubitka elastičnosti vena i arterija što dodatno usporava protok krvi u organizmu. Slab protok krvi može biti uslovljen genetikom, nedovoljnom fizičkom aktivnošću što posebno dolazi do izražaja kod osoba koje vei deo svog radnog vremena provode u kancelariji ili rade u stajećem položaju. Nezdrava ishrana ispunjena mašću koja povećava holesterol, slana jela, svakodnevni stres, cigarete i alkohol dodatno utiču na ovaj problem. I neke druge bolesti mogu uticati na cirkulacijukao poput oboljenja perifernih arterija.

Kako poboljšati cirkulaciju?

Iako se mnogi okreću lečenju putem lekova, postoje i neki drugi načini kojim možete da poboljšate krvotok u organizmu. Više fizičke aktivnost!

priroda-compressed

I fizička aktivnost poboljšava slabu cirkulaciju

Pored toga što ćete regulisati proticanje krvi kroz ceo organizam, poboljšaćete i svoju telesnu težinu. Bićete u formi i srce će vam bolje raditi. Organizam će bolje funkcionisati u celini. Izađite tri stanice pre posla i prošetajte, videćete da ćete bolje raditi, sa više pažnje i sa punom koncetracijom. Uradie isto to i nakon posla. Ubacite i neke jednostavne vežbice. Ne mora to biti stiktno sportski trening, ali nešto će vam prodrmati telo i što će vam pomoći da se oslobodite dela stresa. Svakodnevnih 10 minuta posvećenih vežbanju imaće efekta, verovali ili ne.

Zdrava ishrana za bolju cirkulaciju

Promenite ishranu. Izbacite masnu i brzu hranu. Smanjite unos gaziranih sokova i kofeinskih napitaka. Ako je jutarnja kafa, nešto bez čega ne možete, onda gledajte, da u toku dana bar popijete čaj ili neki prirodni sok druge šoljice kafe. Više voća i povrća kojim ćete unositi potrebne vitamine, koji će hraniti vaš organizam. Tu se pre svega misli na vitamin B. Redovno unošenje ovog vitamina ubrzaće krvotok. Nalazi se u pasulju, sočivu, u ljutoj papričici. Čili odnosno ljuta paprika se može uzimati u svakom obliku. Naravno treba voditi računa i biti umeren. Prekomerno uzimanje može imati kontra indikacije. U tome vam mogu pomoći i čaša crnog vina ili bobičasto voće. Lekovita dejstva đumbira i cimeta i ovde dolaze do izražaja. Đumbir možete konzumirati u vidu čaja.

Ono što nikako ne smete da dozvolite jeste da dehidratacija u toku dana, a posebno ako patite od slabe cirkulacije. Minimum koji se preporučuje je 8 čaša pijeće vode ili 2,5 litara. Naravno, što više tečnosti to je bolje.

untitled

Potrebno je da uzimati minimum 8 čaša vode, ukoliko patite od slabe cirkulacije

Poboljšajte cirkulaciju prirodnim putem

Ginko bilboa se danas može naći u formi kapsula i tableta. Stimuliše i ubrzava dotok krvi do kapilara, posebno onih koji se nalaze u predelu mozga. Pored toga, koristi se za poboljšanje memorije.

Pomenimo i riblje ulje koje se može konzumirati u vidu kapsula, ukoliko niste ljubitelj ribljeg mesa. Ukoliko se uzima jednom nedeljno, rezultati će se jako brzo videti. Zašto baš riblje ulje? Zato što eliminiše masne naslage sa zidova krvnih sudova i time omogućuje slobodan protok krvi.

Da li ste znali da obloge natopljene u čaju od maslačka mogu pomoći u lečenju slabe cirkulacije? A posebno daje efekat u poboljšanju periferne cirkulacije. Najbolji efekat se ostvaruje ukoliko se koristi kao kupka ili obloga za noge.

Eterična ulja za bolju cirkulaciju

Poboljšanju cirkulacije pomažu i eterična ulja. Ulje od muskatnog oraha stimuliše mozak, eliminiše umor i stres. Smanjuje bolove u zglobovima, pozitivno utiče na koncentraciju i povećava cirkulaciju.

Za bolju cirkulaciju preporučuje se i ulje od ruzmarina. Ovo ulje se može koristiti i za druge tegobe. Dobar je za rast kose, smanjuje celulit i umor , pokazao se i kao delotvorno sredstvo koje pozitivno utiče na koncentraciju.

fruit-1375159_960_720

Više tečnosti, balansirana i zdrava ishrana, manje stresa, fizička aktivnosti – za poboljšanje cirkulacije!