Ulje fenela

 

Fenel (Foeniculum vulgare) se u našem narodu često zove i komorač, morač ili divlja mirođija. Koristi se uglavnom kao aromatični začin u ishrani ali i kao lekovita biljka. Kod rimskih dama je bilo veoma popularno grickanje korena fenela jer se znalo da topi masne naslage oko struka. Ulje fenela ima mnogobrojna lekovita svojstava i utiče povoljno na više organa i tkiva u isto vreme.

Ulje fenela je izvor biljnih estrogena (fitoestrogena) pa se često koristi kod regulisanja menstrualnog ciklusa, PMSa i menopauze. Žene u menopauzi imaju niz fizičkih i psihičkih problema jer dolazi do značajne promene u njihovom telu koje mora da se navikne na novu situaciju, da više nema dovoljno hormona estrogena.

fenel

Simptomi menopauze su sledeći: nepravilnost menstrualnih ciklusa, naleti vrućine – valunzi (koji nastaju zbog nedostataka estrogena u mozgu, posledično dolazi do prolaznog poremećaja rada hipotalamičkog termostata), urogenitalna atrofija (remeti se normalan flora pa su infekcije urogenitalnog sistema mnogo češće), osteoproza (smanjuje se koštana masa kod 50% žena), dolazi do promene ženske figure (ubrzano dobijanje kilograma), promena kvaliteta kože, kose i noktiju, loša koncentracija i pamćenje, nagle i česte promene raspoloženja, plačljivost, ubrzana ateroskleroza i pojava bolesti srca i krvnih sudova itd.

Ulje fenela može olakšati sve ove tegobe jer je izvor biljnih estrogena koji na prirodan način povećavaju nivo estrogena u telu i smanjuju prateće simptome menopauze.

Fenel daje osećaj sitosti i topi naslage masnog tkiva pa se koristi kao dodatak kod osoba koje žele da izgube višak kilograma. Ovo ulje je i diuretik jer izbacuje višak tečnosti, na taj način dolazi i do gubitka težine. U narodnoj medicini fenel se koristi za rešavanje opstipacije, nadutosti, mučnine i crevnih grčeva kod dece i beba.

Ulje fenela kao i mnogi biljni preparati svoj pravi efekat ispoljava posle 6-9 nedelja redovnog korišćenja. Ulje se pije u kašičici maslinovog ulja (2-4 kapi na dan), posle obroka.

Ulje fenela se ne koristi kod osoba koje boluju od epilepsije, šizofrenije, endometioze, estrogen zavisnih tumora dojke i jajnika.

преузимање

 

Ulje muskatnog oraha

 

Muskatni orah (Mystrica fragans) je zimzeleno drvo koje raste u tropskim krajevima na vulkanskom tlu i daje plodove tek posle osam godina. Kao aromatičan začin koristi se seme ploda ovog drveta koje može da dostigne starost i do sto godina. Pre par vekova Holanđani su držali monopol nad ovim začinom pa je u  srednjem veku i u doba renesanse muskatni orah bio pojam bogatstva i moći. Bogataši su ovaj začin nosili sa sobom u ručno pravljenim kutijicama sa minijaturnim, pozlaćenim mlinom. Tek tokom Drugog svetskog rata par proklijalih semenki je prokrijumčareno na tlo Mauricijusa i tada se završava monopol Holandije i počinje prava eksploatacija ovog aromatičnog oraha.

Danas je muskatni orah sastavni deo mnogih kuhinja širom sveta ali sve više naučnika se bavi proučavanjem ulja muskatnog oraha kao lekovite esencije ove biljke. Aktivne supstance ovog ulja su mistricin i eugenol za koje se vezuje i glavno terapeutsko dejsvo muskatnog oraha. Ovo ulje jača cirkulaciju naročito perifenih krvnih sudova pa povoljno deluje kod oboljenja krvnih sudova, grčeva u nogama, proširenih vena, loše koncentracije i pamćenja (Alchajmerova bolest). Jača seksualnu moć muškaraca i koristi se vekovima kao afrodizijak, što su nova istraživanja naučno i dokazala.

Ulje muskatnog oraha deluje veoma stimulativno na mozak pa podiže dobro raspoloženje ali u isto vreme deluje i sedativno (smiruje napete i anksiozne osobe). Interesantno je reći da ulje muskatnog oraha pospešuje sećanje na snove.

U Kini muskatni orah se koristio vekovima za lečenje zubobolje, lošeg zadaha i za sve vrste problema sa probavom (naročito kod dijareje, nadutosti, gasova, mučnine). Veoma je jak detoksikator jetre i bubrega što povoljno utiče na ceo organizam. Čišćenjem jetre i bubrega produžavamo životni vek i utičemo na dobro opšte stanje i jak imunitet.

Ulje muskatnog oraha se pije 2-5 kapi na dan.

Ulje ne mogu konzumirati osobe koje su alergične na koštunjave plodove, trudnice, doilje i deca. Ako se predozira može dovesti do jakog znojenja, loše koncentracije, ubrzanog rada srca i halucinacija pa se zato treba strogo pridržavati preporučene doze.

преузимање (1)

 

Ulje karanfilića

 

Karanfilić ili klinčić (Syzgium aromaticum) je neposredno pred cvetanje ubran i osušen pupoljak karanfilovca. Karanfilovac je visoko, tropsko, zimzeleno drvo koje raste na Madagaskaru, Indoneziji i Maleziji. Kvalitetan karanfilić se prepozna pomoću testu sa vodom. Ako pupoljci imaju zadovoljavajuću količinu etarskog ulja potonu na dno čaše ili bar plivaju sa pupoljcima okrenutim ka gore. Karanfilić lošeg kvaliteta sa minimalnom količinom etarskog ulja pliva horizontalno na površini vode i nije pogodan za upotrebu. U prehrambenoj industriji karanfilić se koristi u izradi kolača, peciva, voćnih sokova, likera i falsifikovanja ukusa vanile. Ulje karanfilića se koristi u medicini, farmaciji, kozmetici i parfemskoj industriji.

Glavna aktivna terapeutska supstanca koja je izolovan iz ulja karanfilića je eugenol. Zahvaljujući visokom procentu eugenola ulje karanfilića zauzima počasno prvo mesto na ORAC listi antioksidanasa! ORAC jednostavno rečeno je kapacitet neke supstance da neutrališe slobodne radikale u origanizmu. Metodu su usavršili naučnici Univerziteta u Bostonu, a sada se ORAC jedinice koriste širom sveta kao mera antioksidativnog kapaciteta. Pri prosečnim fizičkim i mentalnim aktivnostima svaki dan se oslobodi toliko slobodnih radikala da je za njihovu neutralizaciju potrebno oko 3000-5000 ORAC jedinica, dok je za vreme bolesti i stresa potrebno i do 12.000 ORAC jedinica. Ulje karanfilića ima neverovatnih 10.786.875 jedinica, vitamin C poznat antioksidans ima svega 189.000 jedinica, beli luk 5.346 jedinica itd.

Ulje karanfilića je izuzetno jak antikoagulant, čak 29 puta ima jače dejstvo od Aspirina (inhibira agregaciju trombocita). Jača perifernu cirkulaciju slično kao i ulje muskatnog oraha. Zahvaljujući prisustvu velike količine eugenola ulje je jak antiseptik – deluje i na rezistentne bakterije kao što su Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Stafilokoke, Streptokoke i na razne crevne parazite. Zbog povoljnog dejstva na cirkulaciju karanfilić se koristi i kao jak afrodizijak i kod muškaraca odlaže preranu ejakulaciju.

Ulje karanfilića se vekovima upotrebljavalo za lečenje zubobolje pa se danas aktivna supstanca eugenol široko koristi u stomatologiji, zato se ulje može primenjivati kao prva pomoć kod zubobolje i oboljenja desni.

Kao što je rečeno ulje karanfilića je izuzetno jako pa se koristi u maloj količini (1-2 kapi na dan).

Ulje karanfilića se ne koristi kod trudnica, doilja, dece ispod 12 godina starosti, kod antikoagulatne terapije i poremećaja koagulacije.

Isto pravilo važi za sva etarska ulja kada se koriste za unutrašnju upotrebu – razređuju se u jestivom ulju koje mora biti hladno ceđeno i nerafinisano (maslinovo, kokosovo, suncokretovo ulje). Piju se posle jela u jednoj ili dve dnevne doze. Nije preporučljivo piti više od tri etarska ulja u isto vreme i potrebno je praviti pauzu između uzimanja bar sat vremena.

Priroda ima odgovore na sva naša pitanja. Da li smo spremin da je slušamo?

 

    преузимање (2)                                                                                                            dr med. Bojana Mandić