Ritual pijenja čaja praktikuje se hiljadama godina i to sa dobrim razlogom. Čajevi sadrže polifenole koji štite srce, antioksidanse (koji smanjuju rizik od karcinoma), predstavljaju izvor hranjivih materija koji podstiču imunitet (minerale i vitamine) itd. Iako šolja čaja može da smanji jutranju mučninu, postoje i one vrste čajeva koji su potrencijalno opasni za vreme trudnoće. Zato je veoma važno da trudnica bude dobro obaveštena koje biljne čajeve sme da koristi. Generalno ima vrlo malo zvaničnih preporuka o biljnim preparatima jer su naučna istraživanja oskudna, informacije šture ali ipak se određeni čajevi smatraju bezbednim za trudnice, naravno pod uslovom da se poštuje preporučena dnevna doza.

cajevi u trudnoci

Čajevi sa kofeinom koje treba izbegavati u trudnoći

Klasični čajevi (zeleni, crni i njhove mešavine) se dobijaju od drvenste biljke čaja (Thea sinensis) koja je poreklom sa Dalekog Istoka, Japana i Kine. Specifičnom obradom lista dobijaju se različite vrste čaja koje imaju određenu količinu kofeina. Smatra se da šoljica klasičnog zelenog čaja ima oko 40-50 mg kofeina. Čak i varijante ovog čaja „bez kofeina“ sadrže oko 4 mg kofeina po šoljici čaja. Zbog količine kofeina ovi čajevi se ne preporučuju u trudnoći jer je makismalna dnevna preporuka za trudnice 200 mg kofeina na dan. Čak i oko ove preporučene dnevne doze vodi se polemika među naučnim svetom jer je za kofein dokazano da brzo prolazi kroz posteljicu (placentu) i da može da utiče na razvoj ploda jer fetus nema metaboličke mehanizme kao odrasli, kojima može da se neutrališe dejstvo kofeina.  Dnevni unos od 200 mg kofeina na dan smanjuje protok krvi kroz posteljicu za 25%! Citohrom P450 1A2, glavi enzim koji je uključen u metabolizam kofeina odsutan je u posteljici i fetusu. Kofein smanjuje i telesnu težinu novorođenčeta, produžava period trudnoće (trudnoća traje  8h duže za svakih 100 mg kofeina na dan), previše kofeina smanjuje apsorpciju veoma važne folne kiseline (koja je vitalna za sprečavanje razvoja poremećaja nervne cevi kod fetusa), ima diuretičko dejstvo (može dovesti do opasne dehidratacije), smanjuje apsorpciju hranjivih materija itd.

neki cajevi nisu pozeljni u trudnoci

Zato je najpametnije u trudnoći izbegavati napitke koji sadrže kofein – sve vrste napitaka koji sadže kafu, klasične čajeve, energetska pića, ledene čajeve itd. Ako baš izuzetno volite da konzumirate zeleni ili crni čaj možete vrlo lako smanjiti količinu kofeina u čaju na sledeći način: 30 sekundi potopite listiće čaja u vodu, bacite vodu, pa onda nalijte 2dl vruće vode. Kofein je prvi koji se oslobađa u vodi tako da se na ovaj način značajno može smanji količina kofeina u čaju.

S druge strane postoji obilje biljnih čajeva koji ne sadrže kofein ali za samo neke se zna da su neškodljivi u trudnoći. Biljni čajevi se prave od korena, bobica, cveća, semena i listova različitih biljaka. Ovi čajevi prirodno ne sadže kofein (ili sadrže vrlo malo do 0,4 mg kofeina po šolji) ali je problem vezan u dostupnosti informacija koje biljke su zaista sigurne u trudnoći, pa se i kod ovih čajeva mora biti pažljiv sa upotrebom.

Mnogi fitoterapeuti preporučuju upotrebu određenih biljni čajeva u trudnoći jer su bogat izvor vitalno važnih vitamina i minerala, a zna se da je u trudnoći povećana potreba za ovim suptancama. Poznat naturopata Nikol Trejsi koja se bavi lečenjem steriliteta i zdravljem trudnica preporučuje upotrebu određenih biljnih čajeva (po njenim rečima – to je mnogo bolja ideja od ispijanja kofeinskih napitaka). Upotreba je izuzetno sigurna sve dok se pridržavamo preporučene dnevne doze. U odnosu na kofeinske napitke biljni čajevi deluju hidrirajuće, imaju obilje važnih materija (minerala i vitamina), bogatstvo antioksidanasa, lako iskoristljive hranjive materije.

Biljni čajevi koji se preporučuju kao bezbedni u trudnoći:

 • Čaj od đumbira u trudnoći („prijatelj stomaka“) smanjuje mučnine, nadutost, poboljšava varenje, izvor minerala itd. Sa malo meda i limuna može biti osvežavajući napitak (kao zamena za kafu). Preporuka je preliti 3-5 kriškica korena đumbira sa 2dl ključale vode, ostaviti 5min. pa piti u malim gutljajima, ne više od tri šolje na dan! Đumbir je kontraindikovano uzimati kod istorije pobačaja, preveremenih porođaja, krvarenja i prisutnih kontrakcija.

caj od djumbira u trudnoci

 • Čaj od koprive u trudnoći– odličan izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma (esencijalnih minerala) i A, C, K vitamina. Ublažava stomačne probleme (zatvor, nadutost). Veoma je važno reći da je u trudnoći siguran čaj od lista, a ne od korena koprive (obavezno čitati sastava čaja ako kupujete gotov proizvod). Ako sami berete koprivu radite to na mestima koja nisu zagađena i pre cvetanja biljke. Tokom dojenja podstiče stvaranje kvalitetnog mleka i sprečava razvoj anemije. Preporuka je uzimati jednu šolju ovog čaja na dan. Napomena: zabranjeno je uzimati koncetrat koprive kao što su tinkute ili sok od koprive.

caj ok koprive u trudnoci

 • Čaj od liste crvene maline u trudnoći – jedan od najpopoularnijih čajeva za trudnice. Smatra se da sprečava razvoj preeklampsije, prevremenog porođaja, smanjuje mogućnost preveremenog porođaja, jača tonus materice, smanjuje postporođajno krvarenje, smanjuje mogućnost carskog reza, jača produkciju mleka. Preporuka je da se ovaj čaj pije od drugog trimestra (posle 24. nedelje) po jednu šolju na dan, od 30. nedelje po dve šolje na dan i od 36. nedelje tri šolje na dan (priprema za porođaj). Kontraindikacije za uzimanje su iste kao i za čaj od koprive.

Čaj od liste crvene maline u trudnoći

 • Čaj od nane u trudnoći (pepermint) – deluje umirujuće, opušta, smiruje nadimanje, gasove u crvema i probleme sa probavom. Smanjuje mučninu i gorišicu. Pre spavanja relaksira mišiće i omogućava miran san. Proporuka – do dve šolje na dan.

Čaj od nane u trudnoći

Biljni čajevi koje treba izbegavati u trudnoći:      Biljni čajevi koje treba izbegavati u trudnoći

 • Svi oni čajevi koji imaju naznaku – dijetalni, za smanjenje telesne težine, detox, za čišćenje, laksativi jer ovi čajevi mogu dovesti do dehidratacije i poremećaja nivoa elektrolita u organizmu što može biti veoma štetno u trudnoći!
 • Zeleni, crni i mešavine ovog čaja
 • Biljke koje stimulišu rad materice – zmijski koren, ergot, gotu kola
 • Biljke koje izazivaju menstruaciju – anđelika, cikorija, miloduh, šafranika, pelin, stolistnjak, potočarka
 • Biljke bogate eteričnim uljima i eterična ulja (iritiraju ili stimulišu kontrakcije materice): eukaliptus, bosiljak, majoran, origano, mačija metvica, ruzmarin, majčina dušica. Nema opasnosti ako se ove biljke koriste kao začin u ishrani već samo kao čajevi, eterična ulja i tikture
 • Biljke bogate alkaloidima (stimulišu rad materice) – kava kava, zeleni i crni čaj, mandragora, crveni koren
 • Biljke koje utiču na rad hormona – anđelika, koren sladića
 • Biljni laksanti i diuretici – aloja vera, rabarbara, sena, štavelj, uva

Ako postoji bilo kakva nedoumica oko korišćenja biljnih čajeva trudnica treba da se konsultuje sa svojim lekarom (ako su mu poznati principi fitoterapije) ili sa iskusnim fitoterapeutom.

Generalno ako trudnoća protiče uredno i ako je žena zdrava slobono može da uživa u osvežavajućim i zdravim biljnim čajevima sve dok se pridržava preporučene dnevne doze. Za lepši ukus biljnih čajeva može se dodati kao začin – dobro oprana kora pomorandže, limuna, limete ili njihov sok (jer je vitamin C stabilan na temperaturi do 189 stepeni Celzijusa). Ako koristite koru najbezbednije je ostaviti citrusno voće 20min. u vodi u kojoj je rastvoren mineralni prah zeolit koji izvlači štetne hemikalije. Kao začin u biljne čajeve se može dodati i jabuka, kruška, cimet, listići mente, anis itd.

Dobro se inforimišite i uživajte u svojoj trudnoći!

dr med. Bojana Mandić, porodični aromaterapeut

trudnoca