Kada se govori o blagodetima upotrebe biljnih ulja u nezi kože, misli se pre svega na korišćenje hladno ceđenih i nerafinisanih ulja jer samo takva ispoljavaju svoj lekoviti efekat.

Često se dešava da osoba kada jednom proba i nađe svoje ulje za negu kože, više se nikada ne vraća na upotrebu klasičnih, kozmetičkih krema. Biljna ulja predstavljaju najprirodniju negu koju sebi možemo da pružimo. Ulja su osobođena prisustva bilo kakvih hemijskih dodataka što nije slučaj sa kozmetičkim preparatima koje svakodnevno koristimo u velikim količinama, pri tome ne razmišljajući koliko svoje telo dodatno opterećujemo velikom količinom hemikalija.

prirodna kozmetika za negu koze

Biljna ulje se ne koriste samo za svakodnevnu negu već mogu pomoći i kod raznih bolesnih stanja kože, samo je veoma važan stručan odabir ulja, pravilna doza i vreme trajanja upotrebe ulja.

Potrebno je naglasiti da se biljna ulja razlikuju od eteričnih ulja koja predstavljaju biljne koncentrate. Hladno ceđena ulja se koriste kao tz. „nosači eteričnih ulja“ i služe za razređivanje etričnih ulja koja se čista ne mogu nanositi na kožu bez štetnih posledica. Više hladno ceđenih ulja se može kombinovati u mešavini što zavisi od tipa kože i efekta koji želimo da postignemo.

Prirodna kozmetika za negu masne kože

prirodna kozmetika - lice

Ulje lešnika – univerzalna nega za masnu kožu. U svom sastavu ovo ulje sadrži katehine i tanine koji dovode do efekta isušivanja masne kože. Smanjuje pore, isušuje bubljice, podmlađuje, smanjuje svrab kože, štiti od UV zračenja. Može se koristi i kod masne, a osetljive kože.

Ulje suncokreta – smanjuje proširene pore ako se redovno upotrebljava (naravno govorimo o hladno ceđenom i nerafinisanom ulju suncokreta).

Ulje argana – bogato vitaminom E i karoteinoidima izuzetno hranjivo, a lagano jer ga koža vrlo brzo upija. Može se koristi i za negu bebine kože.

Ulje jojobe – tečni vosak, najsiličije po hemijskoj strukturi sebumu ljudske kože. Često se meša sa drugim baznim uljima (30%). Štiti od isušivanja, daje vlažnost, jača elastičnost kože, pomaže kod akni.

Ulja za suvu i zrelu kožu

nega lica

Ulje badema – smiruje iritiranu kožu, vlaži, obnavlja, zateže, smanjuje svrab, štiti od UV zračenja.

Ulje masline – daje baršunasto meku kožu, svilenkastu ali u letnjem periodu može biti teško za kožu.

Ulje ploda divlje ruže – najbolje za negu zrele i suve kože, bogato vitaminom A koje podstiče regeneraciju kože. Smanjuje bore, pigmentacije, mrlje, izuzetno hranjivo ulje.

Ulje avokada se preporučuje za negu svih tipova kože jer je bogato vitaminima A, D, E i kalijumom (mineralom mladosti), beta karotenoidima, nezasićenim masnim kiselinama, sterolima koji uklanjaju mrlje i pigmentacije sa kože. Lako ga koža upija. Smanjuje osećaj svraba kod ekcema i psorijaze. Sprečava isušivanje kože posle sunčanja ili solarijuma.

nega lica i kože

Kako se upotrebljavaju biljna ulja za lice i kožu

Biljna ulja se nanose na čistu i vlažnu kožu. Dovoljno je svega par kapi lagano utapkati na lice, ostaviti da deluje 10-15 minuta pa višak ukloniti papirnom maramicom. U toku letljeg perioda dovoljno je jednom tokom dana naneti ulje za negu, dok se tokom zime preporučuje upotreba dva puta na dan.

Kada znate osnove o određenim baznim uljima možete praviti sopstvene kombinacije i sami pronaći formulu koja vama najviše odgovara. Uz dodatak i određenog eteričnog ulja dobijate na lekovitosti ali i prijatnijem mirisu ulja.

dr Bojana Mandić, porodični aromaterapeut