Zdravstvene koristi ulja divlje žalfije se mogu opisati kroz njegova svojstva antidepresiva, antikonvulziva, baktericida, karminativa, antispazmotika, antiseptika, afrodizijaka, adstrigensa, dezodoransa, digestiva,hipotenziva,euforic,sedativ..

Ulje divlje žalfije je dobijeno ekstrakcijom pomoću hladne destilacije lišća i cvetova divlje žalfije. To je biljka koja samoniklo raste  u Evropi i koristi se u medicinske svrhe od davnina.

Glavne hemijski aktivne komponente su sclareol, alfa – terpineol, geraniol, linalil acetat, linalol, kariofilen,neril acetat, germakren D…

Kao što ime kaže, Clary Sage ulje se u osnovi koristilo i koristi se kao sredstvo za oči. Pretpostavlja se da dovodi do poboljšanja vida i štiti od gubitka vida tokom starenja.

Ali to nije sve, ulje ima i desetine drugih lekovitih svojstava.

 • Antidepresiv

Ulje divlje žalfije dovodi do povećanja samopouzdanja, nade, daje mentalnu snagu i efikasno se bori protiv depresije. Može biti veoma efikasno za otklanjanje depresije kod onih koji pate zbog neuspeha u karijeri ili ljubavi, nesigurnosti, usamljenosti, životne stagnacije, nečije smrti ili bilo kog drugog razloga. Takođe ublažava anksioznost.Pošto je antidepresiv, može se sistematski primenjivati na pacijentima sa akutnom depresijom koji prolaze kroz rehabilitaciju.

 • Antikonvulzivno

Smanjuje i redukuje konvulzije ( grčeve ), bilo zbog epileptičnih napada ili poremećaja nervnog sistema na neki drugi način. To dovodi do spokoja i deluje kao sedativ za napete nerve.

 • Antispazmodično

Ulje je korisno kao pomoć u lečenju spazma i srodnih oboljenja kao što su grčevi u mišićima i respiratornoj muskulaturi, grčeviti kašalj, bolovi u stomaku, glavobolja…

 • Antibakterijsko

Ubija bakterije, zaustavlja rast i širenje bakterijske infekcije. Studije su pokazale da je ulje divlje žalfije naročito korisno u lečenju bakterijskih infekcija debelog creva, urinarnog trakta i ekskretornog sistema. Podjednako efikasan i u eliminisanju aktivnosti bakterija koje ulaze u naše telo preko vode ili hrane.

 • Antiseptičko

Ukoliko se rane tretiraju uljem, neće doći do septikemije niti će one biti zaraženem tetaničnim bakterijama.

 • Afrodizijačko

Jedna od poznatih osobina ulja. To je afrodizijak koji povećava libido i seksualne želje. Veoma je efikasan u lečenju frigidnosti, psiholoških problema što dovodi do gubitka libida pa čak i impotencije.Podjednako efikasno i kod žena i kod muškaraca.

 • Adstrigeno

Ako mislite da vam desni zuba polako gube potporu, pre ili kasnije će početi da se povlače a onda je vreme za korišćenje ulja. Ne samo da se jačaju desni već jača i tonus muskulature, kože, folikula kose i sprečava opadanje kose i čini da se vrati mlađi izgled.

 • Karminativni

Ulje dovodi do oslobađanja gasova koji nekada mogu da se zadržavaju i dovedu do nadutosti stomaka.

 • Dezodorans

Sintetički dezodoransi su skupi i štetno utiču na životnu sredinu i njihovi efekti ne traju dugo. Ponekad dovode do iritacije i alergije na koži.Ulje zato može biti bolji izbor. U razblaženom obliku efikasno služi kao dezodorans i nema nikakvihneželjenih efekata.

 • Varenje

Promoviše varenje. Podstiče lučenje želudačnog soka i žuči.

 • Amenoreja, dismenoreja

Imate li problema sa nepravilnim i bolnim menstruacijama ? Možete pokušati sa uljem divlje žalfije. Vraća prekinutu menstruaciju, čini ih redovnim i olakšava bolove. Takođe leči vrtoglavicu i mentalnu iritaciju tokom menstruacije, kao i u slučajevima postmenstrualnog sindroma.

 • Euforično

Ulje može izazvati osećaj ogromne radosti, poverenja, zadovoljstva i dobrog raspoloženja.

 • Hipotenzivno

Veoma efikasno u snižavanju krvnog pritiska tako što dovodi do relaksacije vena i arterija i smanjuje rizik od srčanog napada, moždanih krvarenja.

 • Utiče na nervni sistem

Sedira nervne konvulzije i druge poremećaje kao što su nervoza, vrtoglavica…

 • Oko

Ulje divlje žalfije je dobro poznat lek za oči. Čini oči bistrim,štiti ih od infekcija, degeneracije vezane za starost, makularne degeneracije, poboljšava vid koji tokom starosti postaje nejasan i smanjuje se njegova oštrina. Takođe usporava formiranje katarakte.

 • Sedativ

Potrebno vam je da se smirite ? Želite da se koncentrišete ? Želite da se opustite i dobro naspavate ? Ulje divlje žalfije vam može pomoći u ovome.

 • GIT

Održava zdravlje želuca i reguliše sekreciju digestivnih sokova u njoj i tako sprečava stomačne poremećaje. Takođe pomaže u zarastanju čireva i rana u stomaku.

 • Materica

Učestvuje u održavanju dobrog zdravlja materice. Sprečava neke od najčešćih problemakoje žene imaju nakon menopauze kao što su tumori, krvarenje, bol… Reguliše hormone poput estrogena i obezbeđuje dobro zdravlje materice.

 • Ostale pogodnosti

Može da se koristi protiv zavisnosti ( posebno narkomana ) i za izazivanje želje za pozitivnim načinom života. Za tretman bolova, bolova u zglobovima, regulaciju viška sebuma…

 • Oprez : može pojačati opojni efekat alkohola i drugih opojnih droga, budući da je prirodni sedativ i relaksant. Veća doza može izazvati glavobolju. Trudnice treba da ga izbegavaju.

Više informacija o proizvodu Ulje divlje žalfijehttps://www.probotanic.com/proizvod/ulje-divlje-zalfije/