Jedno od eteričnih ulja koje ima počasno mesto u aromaterapiji, kako po svojoj efikasnosti i bezbednosti, tako i po širini svoje upotrebe,  je ulje lavande. Jedinstven i  specifičan miris koji opušta i umiruje dodatno ga čini privlačnim. Ulje lavande dobija se procesom parne destilacije cvetova biljke lavande. Ulje se u religiozne i medicinske svrhe koristilo još pre 2 500 hiljade godina, o čemu svedoče i mnogi zapisi.

Ulje lavande deluje umirujuće

Njegov miris opušta i umiruje, pa se preporučuje svima koji se nalaze pod stresom ili prolaze kroz stresni period. Eterično ulje lavande umiruje nervnu napetost, otklanja nesanicu, stres, depresiju ali i napade histerije i anksioznosti. Inhaliranjem, preko mirisnih receptora možete brzo osetiti relaksirajući efekat ovoga ulja.

Pomaže kod respiratornih tegoba

Ulje lavande pokazalo se delotvornim i u lečenju prehlade i gripa. Olakšava disanje kod mnogih respiratornih oboljenja poput sinuzitisa, bronhitisa i laringitisa.

Deluje kao analgetik

Ulje ublažava glavobolju, migrenozne napade, reumatske bolove, bolove u mišićima i zglobovima, kao i bolove koji su nastali usled sportske povrede. Da bi se bol postepeno povlačio potrebne su redovne masaže uljem lavande.

Ulje lavande koristi se za negu kože

Ovde se ne zaustavlja primena ovog eteričnog ulja. Naime, ulje lavande koristi se za negu svih tipova kože. Ono što ga razlikuje od ostalih ulja jeste što se male količine nezrađenog ulja mogu naneti direktno na neoštećenu kožu. Lavanda je takva da dobro deluje i neguje kako suvu, tako i masnu kožu. Delotvorno deluje kod ekcema, ublažava njegove simptome, umanuje crvenilo i svrab koji se prilikom ekcema pojavljuju. Dodatno pomaže i kod drugih kožnih oboljenja kao što su akne i psorijaza. Pomaže i da rane od posekotina i opekotina brže zacele. Ulje ne stvara osećaj žarenja i pečenja.

Koristi se i za negu lica i kose

Mogu ga koristiti kako osobe sa suvom  i ispucalom kožom tako i one sa masnom. Posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa bubuljicama, jer ulje pomaže da se uspostavi ravnoteža u lučenju masnoće na koži i pri tom se njegovim nanošenjem sprečava infekcija kože koju bubuljice mogu izazvati. Preporučuje se i starijim osobama, zbog svoje sposobnosti regeneracije.

Lavanda se pokazala korisnom u rešavanju problema sa opadanjem kose. Masažom kože glave otklanja se perut i stimuliše rast kose. Ulje lavande možete dodati u svoj šampon ili regenerator za bolju negu.

Zaštita od insekata

Opojan miris ulja lavande je moćna zaštita protiv mnogih insekata poput komaraca, mušica i moljaca posebno u letnjim mesecima. Kako biste se adekvatno zaštitili od ovih napasti, savetuje se da se pre izlaska napolje, nanese malog ovog ulja na kožu. U slučaju da dođe do ujeda, ulje i tu može pomoći jer će ublažiti bol i iritaciju koja se javlja prilikom ujeda.

Upravo zbog svog opuštajućeg, analgetskog, antimikrobnog i regenerativnog dejstva, ulje lavande je esencijalno ulje koje morate imati u svojoj kućnoj apoteci.