0
(0)

Ulje košpica kajsije se dobija hladnim ceđenjem suvih košpica kajsije. Ulje je  veoma bogato polinezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, E i C i antioksidansima.  Ima  prijatan orašast ukus i osim u kozmetičke svrhe koristi se kao dodatak ishrani.

Narod Hunza iz  Pakistana čija ishrana obiluje sušenim kajsijama, poznat  po dugovečnosti, dokaz je zdravstvenih pogodnosti ovog voća. Tome u prilog ide činjenica da se njihovo bogatstvo meri brojem stabala kajsije koje poseduju.

Delotvornost ulja koštice kajsije

Ovo ulje prodire u kožu i hidrira je, lako se apsorbuje i ne ostavlja uljani tag na koži. Blagotvorno deluje na kožu sklonu iritacijama i pomaže kod hormonskih promena na koži, ekcema i dermatitisa. Ima antiinflamatorno dejstvo (smanjuje upalne procese na koži) i može se koristi za negu problematične kože sklone aknama, ujednačava ten, vraća koži elastičnost, omekšava tvrda stopala i laktove, zaceljuje opekotine nastale dejstvom sunčevih zraka.

ulje kostice kajsije

Preporučuje se za negu suve kože ali pošto ulje košpica kajsije vraća u balans lojne žlezde kože, pogodno je  za negu svih tipova kože (masne, osetljive i zrele).

Ulje košpica kajsije deluje na folikul dake pa se može koristi u sperčavanju gubitka kose. Može se upotrebljavati kao hranljivo ulje za kosu i da se dodaje u različita pakovanja. Redovnom upotrebom kosi se vraća prirodan sjaj.

Ulje koštica kajsije se upotrebljava kao izvor vitamina B17 u prevenciji tumorskih bolesti i u holističkom tretmanu pacijenata obolelih od karcinoma.

 

Dr Milica Šolak

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Kako vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!