0
(0)

Cimet je drvenasta zimzelena biljka koja potiče sa Cejlona (Šri Lanka), a rasprostranjena je u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Ono što je važno da nije svaki cimet lekovit, te da je najdelotvorniji izvorni cejlonski cimet (lat. Cinnamomum zeylanicum).

Eterično ulje štapića cimeta dobija se destilacijom uz pomoć vodene pare iz kore cimeta. Veoma je bogato antioksidantnim materijama, što ga čini efikasnim u poboljšanju cirkulacije, za stabilizaciju šećera u krvi, u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i protiv infekcija, kod artritisa i osteoporoze.

šećer

Snižava šećer u krvi i smanjuje insulinsku rezistencije.

Prema istraživanjima, lista koristi cimeta je dugačka. Sam ekstrakt štapića cimeta naročito ima jaka antiparazitska, antiinflamatorna, antitrombocitna i antivirusna svojstva, što ga čini izuzetno korisnim za poboljšanje imunog sistema. Glavni aktivni sastojci ulja cimeta koja su odgovorna za njegova pozitivna dejstva su: cimetni aldehid (cinamaldehid), eugenol, metil eugenol, linalol i felandren. Osnovna  komponenta ulja od cimeta je cinamaldehid, koji čini najmanje 65 odsto. Pored njega u cimetu se nalazi i minerali, kalcijum, natrijum, mangan, gvožđe, vitamin K i vitamin C.

Ulje štapića cimeta moćno deluje na jačanje cirkulacije krvi, pa tu leže i mnoge druge beneficije koje cimet poseduje. Daje osećaj topline i opuštenosti. Čisti krv od toksina. Otklanja ukočenost u zgobovima i mišićima. Podiže nivo koncentracije i moždane aktivnosti, otklanja mentalnu napetost jer jača prokrvljenost i oksigenaciju tkiva. Povoljno deluje u procesu zaustavljanja napredovanja kognitivnog propadanja kod Alchajmerove bolesti. Zbog pojačanog protoka krvi kroz bubrege deluje i kao diuretik. U crevima sprečava nagomilavanje toksina i otrova, podstiče probavu i dobro varenje, otklanja gasove, nadimanje i mučninu.

abdomen

U crevima sprečava nagomilavanje toksina i otrova, podstiče probavu i dobro varenje, otklanja gasove, nadimanje i mučninu.

Štiti kardiovaskularni sistem

Ulje štapića cimeta širi krvne sudove, smanjuje agregaciju trombocita, snižava koncetraciju lošeg i ukupnog holesterola u krvi, što sprečava pojavu kardiovaskularnih komplikacija koje nastaju oštećenjem koronarnih krvnih sudova, pa je korisno u borbi protiv kardivaskularnih bolesti i ateroskleroze, naročito za osobe koju su već imali srčani udar ili šlog.

Antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno dejstvo

Dokazana je neverovatna sposobnost cimeta protiv infekcija izazvanih kvascima, kao što je kandida. Naročito gljivične infekcije stopala, bivaju sa velikim uspehom tretirane primenom eteričnog ulja od štapića cimeta. Antibakterijsko delovanje cimeta se ispoljava najčešće protiv stomačnih infekcija, izazvanih salmonelom, listerijom, helicobakterijom i ešerihijom. Ulje od cimeta ima i antivirusno dejstvo, posebno kada su u pitanju adenovirusi koji izazivaju infekcije disajnih puteva.

pluća

Ulje od cimeta ima i antivirusno dejstvo, posebno kada su u pitanju adenovirusi koji izazivaju infekcije disajnih puteva.

Ulje štapića cimeta kao diuretik

Pomaže izlučivanju mokraće pri čemu ga je dobro koristiti u prevenciji nastanka kamenaca u bubrezima i mokraćnoj bešici.

Prirodni afrodizijak – ulje od cimeta

Jedan od glavnih uzorka smanjenja libida i erektilne disfunkcije je loša cirkulacija pri čemu je smanjeno snabdevanje reproduktivnih organa krvlju, kiseonikom i hranljivim materijama. Komponente sadržane u ulju cimeta prečišćavaju krvotok i poboljšavaju cirkulaciju, a samim tim povećavaju libido.

Snižava šećer u krvi i smanjuje insulinsku rezistencije

Ovo ulje cimeta povoljno deluje kod dijabetesa tip II  i u njegovoj prevenciji jer snižava koncentraciju šećera u krvi, olakšava izlučivanje insulina iz pankreasa i smanjuje insulinsku rezistenciju perifernih tkiva. Zahvaljujući ovim osobinama odlaže i usporava nastanak komplikacija dijabetesa kao što su mikro i makrovaskularne promene – oštećenje krvnih sudova, perifernih nerava, očnog dna i bubrega.

Cimet kao antioksidans

Cimet spada u grupu od sedam najboljih antioksidanata. Studija sprovedena 2011.godine od strane Odeljenja za farmakologiju i toksikologiju na Kiung Hee Univerzitetu u Koreji otkrila je da ekstrakt štapića cimeta ima značajnu antioksidativnu aktivnost i da je koristan za poboljšanje funkcije imunog sistema i u borbi protiv oksidativnog stresa. Cimet igra važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i upalnih procesa.

Nega kože

Eterično ulje štapića cimeta efikasno je u negovanju kože, pa se može koristiti kod osipa, akni i infekcija. S obzirom da je jako savetuje se mešanje ovog ulja cimeta sa nosačem ulja (kao što je kokosovo ulje) i kao takvo se koristi na koži.

nega kože

Eterično ulje štapića cimeta efikasno je u negovanju kože, pa se može koristiti kod osipa, akni i infekcija.

Ulje štapića cimeta pomaže u regulaciji telesne težine

Svojom sposobnošću da balansira nivo šećera u krvi, smanjuje holesterol, povećava cirkulaciju i ubrzava metabolizam, pomaže u regulaciji telesne težine. Dobra prokrvljenost ćelija i njihova snabdevenost kiseonikom, utiče na brže trošenje kalorija, kao izvora energije, pa se shodno tome, cimet može smatrati idealnim prirodnim preparatom u borbi protiv viška kilograma.

Smanjuje mogućnost nastanka čireva

Komponenta ulja štapića cimeta, eugenol može pomoći u sprečavanju nastanka čira na želucu i dnanaestopalačnom crevu. Eugenol smanjuje negativne efekte želudačnog soka i na taj način smanjuje pojavu nastanka lezija tj. čira na sluznici želuca a ukoliko postoje ublažava tegobe.

Cimet pomaže kod artritisa i osteoporoze

Zbog visokog sadržaja mangana i kalcijuma, ovo ulje od cimeta se može sa sigurnošću primenjivati u stanjima bolnih otečenih zglobova i kod osteoporoze, kada su kosti krte i sklone lomljenju. Mangan je mikroelement, jedan od osnovnih gradivnih sastojaka vezivnog tkiva i kostiju zajedno sa kalcijumom. Upravo zbog toga njihov deficit može dovesti do degenerativnih stanja kao sto je osteoporoza i artroza.

Antiparazitno dejstvo

Istraživanja su pokazala da ulje štapića cimeta sprečava razvoj određenih štetnih parazita. Zajedno sa drugim uljima kao što su ulje divljeg origana, kumina i majčine dušice, ovo eterično ulje smatra se jednim od najboljih u borbi protiv parazita, čak i kada se koristi u vrlo malim količinama.

paraziti

Eterično ulje smatra se jednim od najboljih u borbi protiv parazita.

Olakšava simptome gripa, prehlade, bolova u grlu i promuklosti

Ulje štapića cimeta pomaže protiv glavobolje

Aktivni sastojci cimeta dovode do širenja krvnih sudova pri čemu otklanjaju  fizičku i mentalnu iscrpljenost, tako da se ulje cimeta može koristiti protiv glavobolje i bolova u mišićima i zglobovima.

Cimet i PMS

Zbog visokog sadržaja mangana u ulju štapića cimeta, savetuje se njegova primena kod žena koje teško podnose simptome predmenstrualnog sindroma, a može pomoći i za ublažavanje bolnih menstrualnih grčeva. Studije su pokazale da žene koje su unosile 5,6 mg mangana kroz ishranu imale čak 80% manje izražene efekte PMS-a od žena koje nisu unosile mangan.

Ulje cimeta osvežava vazduh u prostorijama i deluje kao repelent

Cimet kroz istoriju

Cimet ima veoma dugu i zanimljivu istoriju, u stvari jedan je od najstarijih postojećih začina. Starobiblijski zapisi spominju cimet kao  “biljku spasenja“. Cimet je bio visoko cenjen i kod drevnih Egipćana koji su ga koristili kao začin, u medicinske svrhe i u balsamovanju faraona. U stvari u to vreme oni ljudi koji su imali dovoljno sreće da poseduju cimet, smatrani su veoma bogatim, jer je prahu cimeta ekvivalent bilo zlato. Korišćen je od strane tradicionalnih kineskih praktičara i pobornika Aiurveda medicine u Aziji već hiljadama godina unazad, bilo da se radi o ekstraktu štapića, čaju ili celoj biljci. Sa razvojem društva, cimet je pronašao primenu kao aromatična orijentalna biljka i u srednjovekovnoj Evropi. Danas se najviše proizvodi i koristi u svojim postojbinama – Šri Lanka, Madagaskar, Indija i Kina.

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/pdf/1472-6882-13-275.pdf

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/642942/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3261065/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5022380/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609100/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26406981

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4478015/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4376985/

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-330-cinnamon%20bark.aspx?activeingredientid=330&activeingredientname=cinnamon%20bark

http://www.sacredearth.com/ethnobotany/plantprofiles/cinnamon.php

https://draxe.com/cinnamon-oil/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276295/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!