Žalfija ( lat. Salvia sclarea ) poseduje dugu istoriju kao lekovita biljka. Smatra se jednim od glavnih eteričnih ulja za uspostavljanje hormonske ravnoteže, posebno kod žena. Poznata je po svojoj sposobnosti da smanjuje tegobe tokom teškog menstrualnog ciklusa, naročito bolne grčeve, poboljšava cirkulaciju, unapređuje zdravlje očiju, reguliše rad probavnog sistema, povećava libido podjednako uspešno kod muškaraca i žena, poboljšava raspoloženje i vraća osećaj zadovoljstva.

Žalfija je jedna od najsnažnijih lekovitih eteričnih ulja jer poseduje antiinflamatorne, antiseptične, antimikotične, antidepresivne i spazmolitičke osobine.Takođe je neurotonik i sedativ sa svojim umirujućim komponentama.

Ulje žalfije dobija se parnom destilacijom iz latica i lišća biljke Salvia sclarea iz  familije Labiatae u narodu poznate kao Clary –  što znači čisto kao oko. Providno do sivkasto žuto, esencijalno ulje žalfije ima slatkast, koštunjav miris. Poreklom je sa severa Mediterana, mada je ima i u područjima severne Afrike i centralne Azije.

Sadrži oko 50% Omega 3 tip ALA nezasićenih masnih kiselina i 50% drugih sastojaka, uključujući sve oblike vitamina A, vitamina B, vitamin E,  koenzim Q10, monoterpenske i diterpenske alkohole.

Ublažava menstrualne tegobe

Žalfija reguliše menstrualni ciklus balansirajući nivo hormona na prirodan način. Ona ima moć da izleči simptome PMS-a, uključujući i nadutost, grčeve, promene raspoloženja i želje za hranom. Takođe je spazmolitik pri čemu relaksira mišiće i otklanja bolne grčeve i glavobolju u toku ciklusa.

Žalfija reguliše menstrualni ciklus balansirajući nivo hormona na prirodan način.

Jedna zanimljiva studija na Oksford Bruks Univerzitetu u Velikoj Britaniji analizirala je uticaj aromaterapije na žene koje se porađaju. Studija je trajala osam godina i učestvovalo  je oko 8 000 žena. Dokazi iz ove studije ukazuju na to da aromaterapija može biti efikasna u smanjenju anksioznosti, straha i bola tokom porođaja. Od 10 eteričnih ulja koja su korišćena tokom porođaja, ulja žalfije i kamilice su najefikasnija u ublažavanju bola.  Još jedna studija rađena 2012.godine merila je efekte aromaterapije kao prirodni analgetik tokom menstrualnog ciklusa srednjoškolskih devojčica. Devojčice su bile podeljene u dve grupe. Jedna grupa je bila tretirana aromaterapijom a druga analgetikom, lekom iz grupe acetaminofena.

Aromaterapija se izvodila blagom masažom abdomena korišćenjem eteričnih ulja žalfije, majorana, cimeta, đumbira i geranijuma sa baznim, bademovim uljem. Nivo menstrualnog bola je procenjen 24 sata kasnije. Rezultati su pokazali da je smanjenje menstrualnog bola bilo značajno veće u aromaterapija grupi nego u acetaminofen grupi.

Uspostavlja hormonsku ravnotežu

Eterično ulje  žalfije u sebi sadrži prirodne fitoestrogene pri čemu povećava libido podjednako uspešno kod muškaraca i žena. Veoma je efikasno u rešavanju problema frigidnosti i psiholoških problema koji dovode do gubitka seksualne želje pa čak i impotencije.

Mnogo zdravstvenih problema kod žena kao što su neplodnost, sindrom policističnih jajnika i estrogen zavisni tumori, nastali su zbog hormonskog disbalansa. Žalfija reguliše nivo estrogena i obezbeđuje dugoročno zdravlje materice – smanjujući šanse za nastanak tumora materice i jajnika.

Studija objavljena u časopisu Fitoterapija 2014.godine vršena na 22 žene u 50.godinama u postmenopauzi pokazala je da udisanje eteričnog ulja od žalfije smanjuje nivo kortizola za preko 30% i reguliše nivo hormona štitne žlezde.

Korisna protiv nesanice

Nesanica ne utiče samo na nivo energije i raspoloženja, već narušava zdravlje, radni učinak i kvalitet života. Ulje žalfije je prirodni sedativ pri čemu je korisno protiv nesanice i duboko ukorenjenih tenzija. Nesanicu uzrokuje stres i hormonski disbalans.

Oslobađa od stresa, duboko ukorenjenih tenzija, depresije i drugih anksionznih stanja

Na potpuno prirodan način eterično ulje žalfije ublažava osećaj stresa i anksioznosti.  Smanjuje nivo kortizola i ima antidepresivno dejstvo pri čemu poboljšava raspoloženje i vraća osećaj zadovoljstva.

Poboljšava cirkulaciju

Žalfija dovodi do vazodilatacije odnosno širenja krvnih sudova, omogućava bolju cirkulaciju i snižava krvni pritisak. Na taj način ona pomaže organizmu da se snabdeva dovoljnom količinom kiseonika neophodnom za njegovo normalno fukcionisanje.

Studija radjena na Odeljenju osnovnih medicinskih nauka u Republici Koreji merila je kod žena sa urinarnom inkontinencijom ili nevoljnim mokrenjem uticaj ulja žalfije na krvni pritisak.Trideset i četiri žene su učestvovale u studiji, podeljene u grupe one su dobijale ulje žalfije i ulje lavande. Nakon udisanja ovih mirisa 60 minuta rezultati su pokazali da je u grupi koja je udisala ulje žalfije zabeležen značajan pad sistolnog krvnog pritiska u poređenju sa grupama za kontrolu i ulje lavande.

Smanjuje holesterol u krvi

Antioksidantne i anti-inflamatorne osobine ulja žalfije su kardio-protektivne i mogu pomoći pri snižavanju holesterola u krvi. Žalfija smanjuje stres i poboljšava cirkulaciju – dva veoma važna faktora za smanjenje holesterola i podršku za naš kardiovaskularni sistem.

Deluje antiinflamatorno i antibakterijski

Žalfija smanjuje rast i širenje bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ova antibakterijska, antimikotična i antiseptična svojstva štite naš organizam od infekcija, pri čemu pomaže u prevenciji infekcija rana i ubrzava njihovo zarastanje.
2015. godine objavljena je studija u Post Dermatol Alergol časopisu u kojoj je pokazan učinak ulja žalfije za tretiranje rana i infekcija kože zbog svojih antimikrobnih svojstava. Rezultati su pokazali da eterično ulje žalfije ima jaku antibakterijsku aktivnost protiv kliničkih sojeva izolovanih iz infekcije rane – Staphilococcus aureus, S. epidermidis i S. kilosus.

Promoviše zdravu kožu i kosu

U sastav ulja žalfije nalazi se estar linalil acetat koji smanjuje zapaljenske procese na koži i smanjuje lučenje sebuma, na taj način kombinujući dva čini kožu savršenom, obezbeđujući joj hidrataciju tokom celog dana.

Spazmolitičkom aktivnošću relaksira mišiće, otklanja grčeve i smanjuje bolove

Pomaže varenju i normalnom funkcionisanju probavnog sistema

Ulje žalfije povećava lučenje želudačnih sokova i žuči, što ubrzava i olakšava proces varenja. Ublažava simptome poremećenog varenja, smanjuje grčeve, nadimanje i neprijatnosti u stomaku. Ovo moćno eterično ulje takođe pomaže telu da apsorbuje preko potrebne vitamine i minerale koji se potroše tokom dana i reguliše stolicu.

Eterično ulje žalfije štiti naš vid

Od davnina je žalfija poznata kao lek za oči. Čini oći bistrim, štiti ih od infekcija, degeneracije vezane za starost, makularne degeneracije, poboljšava vid koji tokom starosti postaje nejasan i smanjuje se njegova oštrina. Takođe usporava nastanak katarakte.

 

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4360007/pdf/PDIA-32-22363.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700459/pdf/acm.2012.0148.pdf

https://www.probotanic.com/pdf_istrazivanja/ulje_divlje_zalfije/Ulje%20divlje%20zalfije%20-%20hemijski%20sastav,%20aktivne%20supstance,%20rezultati%20istrazivanja,%20medicinska%20upotreba.pdf

https://www.probotanic.com/pdf_istrazivanja/ulje_divlje_zalfije/Sadrzaj%20Omega%203%20masnih%20kiselina%20u%20ulju%20divlje%20zalfije.pdf

https://www.probotanic.com/pdf_istrazivanja/ulje_divlje_zalfije/Hemijski%20sastav%20i%20protivgljivicno%20dejstvo%20ulja%20divlje%20zalfije.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24802524

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22435409