Poznato je da su prelazna godišnja doba period kada se javljaju mnoge virusne i bakterijske infekcije. Najučestalije virusne infekcije jesu prehlada i grip. Smatra se da više od dve stotine virusa izaziva prehladu, među njima najčešći izazivači dolaze iz grupe rinovirusa. Prema statistici, odraslu osobu uhvati prehlada dva do tri puta godišnje, dok je sa decom taj broj znatno veći. Razlog tome jeste i slab imunološki sistem mališana koji tek treba da ojača, pa deca u proseku prebole i do 12 prehlada u toku jedne godine.

Prehlada – blaga ali neprijatna bolest

Za prehladu slobodno možemo reći da spada u blaga oboljenja koja umeju biti neprijatna. Najčešći način da se prenese jeste u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama i to kapljičnim putem. Upravo su škole, obdaništa i svi veći kolektivi najveći izvor virusnih infekcija. Prehladu karakterišu različiti simptomi : začepljenost ili sekrecija iz nosa, suvo i bolno grlo , malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, a u nekim slučajevima i povišena temperatura.

Grip je bolest jačeg inteziteta

Grip je takođe virusna infekcija, koju u većini slučajeva izazivaju virusi  influence tipa A i B. Grip se kao i prehlada uglavnom javlja u hladnim mesecima i lako se prenosi. Osnovna razlika između ova dva respiratorna oboljenja jeste vremensko trajanje. Naime, epidemija gripa traje i po nekoliko nedelja, kada se virusi primire, čekajući novu sezonu.

Simptomi su slični onima koji se manifestuju kada je u pitanju prehlada samo su jačeg inteziteta i javljaju se naglo. Temperatura može biti i do 40 stepeni. Kod dece se neretko javlja povraćanje, proliv i mučnina.

Naš imunitet jeste naš odbrambeni mehanizam kojim se borimo protiv izazivača ovih virusnih infekcija. Međutim, usled svakodnevnog stresa, neredovne i nezdrave ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti i izloženosti mnogim štetnim materijama poput duvana i zagađenog vazduha, imunitet slabi, a oslabljen imunitet ne može mnogo pomoći u borbi sa virusima.

Zato je lečenje prehlade i virusa zapravo jačanje imuniteta, a najbolji način jeste prevencija. Bolje je sprečiti, nego lečiti, zar ne?

Jačati imunitet prirodnim putem

Izbegavati zagušljive prostorije i objekte, što više voća i povrća, ishrana bogata antioksidansima, redovan san  – sve ovo vam može pomoći da održite dovoljno jak imunitet. Prilikom lečenja prehlade i gripa valjalo bi izbegavati antibiotike i ne koristiti ih na svoju ruku. Antibiotici su neefikasni, jer ne deluju na viruse, a virusi su uglavnom izazivači ovih respiratornih infekcija.

Zeleni čaj, više vitamina C, omega- 3 masne kiseline kojih najviše ima u lososu, čaj od sladića ukoliko vas boli grlo i naravno što više tečnosti samo su neki prirodni lekovi koji će ublažiti simptome gore pomenutih virusnih infekcija.

Ulje crnog kumina

U sprečavanju prehlade i gripa može pomoći jedno od najcenjenijih organskih hladno ceđenih ulja. Probotanic ulje crnog kumina ima široku primenu i poznato je od davnina po svojim delotvornim efektima. Jedan od glavnih sastojaka ovog ulja jeste thymoquinon.

Naučnim analizama utvrđeno je da seme i ulje deluju antialergijski, analgetički, imunomodulatorno i antimikrobno. Zato je ulje crnog kumina odlična preventiva prehladama i gripu. Uzimanjem ulja crnog kumina ublažavaju se bolovi u zglobovima i mišićima, šire se disajni putevi pri čemu se ubrzava izbacivanje sekreta, olakšava disanje i ublažava kašalj. Preporučuje se svima koji pate od polenske alergije, a i odličan je detoksikator.

 Ulje divljeg origana

Proizvod koji se takođe preporučuje za sprečavanje prehlade i gripa jeste ulje divljeg origana. Preporučuje se kod infekcija respiratornog, urinarnog i probavnog sistema, kao antioksidans i sredstvo koje doprinosi imunitetu. Dokazano je da efikasno deluje na preko 30 različitih vrsta mikroorganizama, zato i jeste odlična prevencija prehladi i gripi.

Sprečite prehladu i grip na vreme!