0
(0)

Ne postoji osoba koja u nekom trenutku svog života nije osetila bol. Bol je subjektivno, neprijatan osećaj, koji se javlja usled oštećenja tkiva ili iz psiho-emocionalnih razloga. Predstavlja zaštitni mehanizam, kada organizam postane svestan „opasnosti“ i reaguje kako bi uklonio bolni nadražaj. Postojanje bola šalje poruku da postoji neki zdravstveni problem koji ne bi trebalo da se zanemaruje.

Bol se na osnovu trajanja bolnog osećaja i karaktera može podeliti na :

1. akutni (brz, oštar),

2. hronični (spor, potmuo).

Hladno i vlažno vreme često može pojačati bolove u zglobovima i mišićima što dovodi do razdržaljivosti, neraspoloženja i smanjenja radnog učinka.

Aromaterapija i eterična ulja mogu u velikoj meri pomoći kod različitih bolova na jedan potpuno prirodan i zdrav način.

Ulje crnog bibera

Ukoliko se borite sa bolovima u mišićima i koštano – zglobnom sistemu preporučuje se eterično ulje crnog bibera. Eterično ulje bibera poseduje snažna analgetska i termička dejstva. Povećava pokretljivost mišića, a dodatno ublažava grčeve nakon napornih treninga. Zahvaljujući njegovim aktivnim sastojcima poboljšava perifernu cirkulaciju i ublažava bol na mestu primene.

Ulje muskatnog oraha

Još jedno eterično ulje koje vam može pomoći da otklonite bolove u zglobovima i mišićima jeste ulje muskatnog oraha. Pokazalo se kao odličan prirodni sedativ koji umanjuje bolove i uklanja mentalni umor i stres. Ulje muskatnog oraha se već vekovima koristi u kineskoj medicini za smanjenje abdominalnih bolova. Posebno se preporučuje ženama jer je dobar za predmenstrualne i menstrualne bolove.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!