Lepa i zdrava kosa je uvek imperativ lepote, pa nije čudo što svakodnevno koristimo obilje kozmetičkih proizvoda da održimo njen negovan izgled. Uprkos tome često se dešava da takva nega nije dovoljna jer je naša kosa svakodnevno izložena negativnim spoljašnjim ali i unutrašnjim uticajima.

Toplota (fen), Sunce, hladnoća, vetar, zagađen vazduh, hemijsko tretiranje kose itd. spada u spoljašnje negativne uticaje, dok su loša ishrana, nedovoljan unos vode i prisustvo određenih bolesti negativni unutrašnji faktori.  Zato nije neobično što je danas veoma teško održati lepu i zdravu kosu.

Hladno ceđena i eterična ulja nam mogu pomoći da na prirodan način povratimo i održimo zdravu i lepu kosu. Bitno je individualno odabrati pravu kombinaciju ulja za postizanje najboljih rezultata.

zdrava kosa

Kako negovati kosu eteričnim uljima

Eterično ulje ruzmarina se često korsiti u kozmetičkim preparatima za negu masne kože glave i one koja je sklona perutanju. Ulje od ruzmarina podstiče cirkulaciju kroz kožu skalpa pa na taj način omogućava bolje snabdevanje folikula dlake važnim hranjivim materijama koje dospevaju putem krvi. Zato je ulje ruzmarina vrlo čest sastojak u raznim pripravcima za podsticanje rasta kose i često se meša sa uljem divlje žalfije koje ima sličan uticaj na rast kose.  Pored toga kada koristimo ulje ruzmarina za negu kose ili kože ono posredno utiče i na poboljšanje koncentracije i dobrog raspoloženja jer preko mirisnih receptora nosa pozitivno deluje na mozak i oslobađanje endorfina (hormona sreće).

ulje od ruzmarina

 

Eterično ulje lavande se koristi protiv vaši i gnjida jer deluje antiseptički, a opet je blago i nežno za kožu glave i neće dovesti do iritacije kao neki hemijski preparati. Pogodno je i za upotrebu kod dece koja najčešće i imaju problem sa ovim malim napastima. Ulje od lavande deluje duboko na vlas kose, omekšava je, hidrira, daje joj mekoću i sjaj, pomaže u uklanjanju peruti.

ulje od lavande

Eterično ulje ylang-ylanga se najčešće koristi za rešavanje problema seboroičnog dermatitsa koji zahvata predeo vlasišta. Ulje reguliše rad lojnih žlezda koje su kod seboroičnog dermatitsa u hroničnoj upali. Neguje kožu glave, hidrira i daje kosi sjaj.

etericno ulje ylang

Eterično ulje peprminta se najčešće koristi u raznim šamponima protiv peruti. Kao čisto eterično ulje ima mnogo jači efekat kada se primenjuje zajedno sa nekim baznim uljem nego u kozmetičkim preparatima gde je mnogo puta razređeno i pomešano sa raznim hemikalijama. Peprmint neguje i masnu kožu glave i daje prijatan osećaj hlađenja. Otpušava pore kože pa podstiče i rast kose koji može biti usporen zbog zapušenih pora.

ulje peperminta

Način upotrebe eteričnih ulja za zdravlje kose

Sva etrična ulja se moraju razrediti u nekom baznom ulju (ulje nosač) jer kao biljni koncetrati mogu dovesti do senzibilizacije kože i mogu izazvati različita alerijska stanja. Zato je preporuka da osetljive osobe pre korišćenja bilo kog eteričnog ulja prvo urade test probu (jednu kap eteričnog ulja, rablaže u baznom ulju, pa jednu kap stave na podlakticu. Ako se u roku od 12- 24h ne pojavi crvenilo, ospa i svrab ulje se može bezbedno primenjivati).

Bazna ulja iz naše palete proizvoda su: ulje jojobe, lešnika, pšeničnih klica i avokada.

Ulje jojobe se može koristiti za negu svih tipova kože i kose. Ulje jojobe ima najsličniji sastav kao sebum ljudske kože, deluje modulatorno na rad žlezda, neguje, hidrira, štiti kosu od isušivanja, daje neverovatan sjaj! Može se koristiti čisto ili se može kombinovati sa gore pomenutim eteričnim uljima.

 

Ulje avokada jako prodire u koren i kutikulu dlake, obnavlja strukturu vlasi, hidrira, daje sjaj, poboljšava kvalitet kose (redovnom upotrebom), ubrzava rast kose, obnavlja krajeve, sprečava opadanje. Štiti od oštećenja koje izaziva visoka toplota (koja je najčešći uzrok lošeg kvaliteta kose). Štiti i od UVA i UVB zračenja.

Za ishranu svih tipova kose preporučuje se ulje pšeničnih klica. Pšenične klice su odličan izvor vitamina E, minerala i dobrih masnih kiselina koje su neophodne za normalan rast kose.

Za negu masne kose najviše se preporučuje ulje lešnika, zbog svog hemijskog sastava i regulatornog dejstva na lojne žlezde.

Sva ova ulja se mogu kombinovati u zavisnosti od tipa kose.

Određenu mešavinu ulja možete koristiti na više načina, kao hladno ili vruće pakovanje (kada se ulje nanosi celom dužinom kose i na sam koren kose), kao masažno ulje za kožu glave (mala količina ulja se utrlja u kožu glave i ostavi se da deluje minimum 2h. Nakon toga kosa se opere na klasičan način). Za izuzetno suvu, lomljivu i oštećenu kosu preporučuje se da pakovanja ulja stoje tokom cele noći , pa se tek ujutru kosa pere sa nekim blagim šamponom.

Generalno postoji preporuka da se ulja koriste bar dva puta nedeljno za negu i ishranu kose. Redovnom upotrebom postižu se za kratko vreme odlični rezultati.

Birajte prirodnu negu umesto toksičnih hemijskih preparata.

                                                                                        dr med. Bojana Mandić

 

ulje avokada probotanic 250ml