Procenjuje se da je oko 80% populacije pogođeno nekim zdravstvenim problemom koji prouzrokuje bolove u zglobovima. Bolovi u zglobovima su toliko učestali da je prema statistikama to jedan od najčešćih uzroka zbog čega osobe posećuju lekara. Pored naslednog faktora, bol se može javiti usled prekomerne težine i opterećenja tetiva, zbog hormonskog poremećaja, autoimunih bolesti, povreda ili različitih vrsta infekcija.

Bolovi u zglobovima sve učestalija tegoba

Upala zglobova se ispoljava otokom i izraženim bolovima u zglobovima ruku, ramena, kolena i šaka. Opšti naziv za preko 100 oboljenja koja se vezuju za upalu zglobova je artritis. Simptomi koji prate artritis su ukočenost, jaki bolovi i otok što često otežava sposobnost kretanja. Ova hronična bolest se najviše javlja kod osoba starijih od 65 godina. Tri najčešća oblika upale zglobova su giht, osteoartritis i reumatoidni artritis. Ovaj poslednji oblik je najčešći vid
bolesti zglobova. Jačina i manifestacija bola razlikuje se od osobe do osobe.

Bol svakako ne bi trebalo zanemariti, jer se to može odraziti na ceo organizam i u znatnoj meri uticati na svakodnevne aktivnosti. Ukoliko se primeti neki od gore pomenutih simptoma trebalo bi posetiti lekara kako bi se utvrdila adekvatna terapija za lečenje. Terapija se određuje u skladu sa stanjem pacijenta i zavisi od stadijuma tegoba. Najčepće se prepisuju oralni analgetici, osim ako nisu bolovi jakog inteziteta kada lekar može pored lekova da prepiše i injekcije kortikosteroida. Lekove ne bi trebalo uzimati bez dozvole lekara, jer se mogu javiti nepoželjne nus pojave.

Lečenje bolova u zglobovima prirodnim putem

Pored određenih lekova koji se prepisuju za lečenje artritisa, protiv bolova u zglobovima se možete boriti i prirodnim putem. A eterična ulja pokazala su se kao odlična alternativa u lečenju ovih zdravstvenih tegoba.

Eterično ulje tamjana

Ulje tamjana ubraja se u najdragocenija eterična ulja i poznato je po svojoj umirujućoj i drvenkastoj aromi. Postoje i pisani dokazi da se tamjan još od davnina koristio za lečenje velikog broja zdravstvenih problema. Ova aromatična smola bogata je ugljovodonicima, monoterpenima, diterpenima i bosveličnom kiselinom. Upravo je ova kiselina najvažniji tamjanov sastojak. Zato tamjan i deluje antiupalno. Dokazano je da eterično ulje tamjana smanjuje bolove, otok i crvenilo kod osteoartritisa, artritisa i reume. U 100ml kokosovog, lanenog ili maslinovog ulja dodajte 50 kapi ulja tamjana, umasirajte mešavinu na bolna mesta i oslobodite sebe neprijatnosti u zglobovima.

Ulje lovorovog lista smanjuje bolove

Ulje lovorovog lista je još jedno eterično ulje koje pomaže u eliminisanju bolova u zglobovima. Zahvaljujući strukturi bogatoj elementima svih hemijskih grupa koje ulaze u sastav eteričnih ulja, ima širok spektar terapeutskog delovanja. Pored toga što se dodaje formulama za artritis i bolove u mišićima, preporučuje se i osobama koje pate od proširenih i bolnih vena.

Mentol umiruje

Još jedno efikasno eterično ulje koje pomaže kod upala jeste i ulje peperminta. Miris ovog ulja osvežava i mentalno stimuliše. Ulje jača otpornost organizma i smiruje upale, zato se i preporučuje kod bolova u zglobovima. Mentol koji se nalazi u ulju izaziva efekat hlađenja i deluje umirujuće. Dovoljno je da se nanese na bolno mesto i utrlja sve dok koža ne upije. Bol počinje da se slabi već nakon nekoliko minuta.

Analgetsko dejstvo ulja crnog bibera

Listi eteričnih ulja koji delotvorno deluju kod bolova u zglobovima dodajemo i ulje crnog bibera. Ovo ulje jakog i ošrog mirisa deluje umirujuće, te se koristi za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima. Zahvaljujući aktivnim sastojcima deluje protivupalno i analgetski, a njegovim nanošenjem bolovi se ublažavaju, posebno u koštanozglobnom sistemu. Zbog toga je namenjen za lokalnu upotrebu kod artritisa, išijasa, ukočenosti i bolova u mišićima. Može se koristiti i u tretiranju sportskih povreda jer ublažava grčeve i umor nakon intezivnog fizičkog napora.

 

Izvori:

http://dijetamesecevemene.com/zdravlje/boloviuzglobovimaupalazglobova/

https://zdravailepa.com/alternativa/boluzglobovimarukunogu/

http://najzdravijahrana.com/boluzglobovimanogunarukamaikostimaprirodnilekovi/

https://www.probotanic.com/proizvod/uljetamjana/

https://www.probotanic.com/proizvod/uljelovorovoglista/

https://www.probotanic.com/proizvod/uljepeperminta/

https://www.probotanic.com/proizvod/uljecrnogbibera/