Jedno od najčešćih endokrinoloških oboljenja savremenog društva je šećerna bolest ( lat. diabetes mellitus ). Statistika pokazuje da u Srbiji oko 700 000 osoba boluje od ove bolesti, od kojih se čak 36% ne leči na adekvatan način. Dijabetes je, grubo rečeno, stanje povišenog nivoa šećera u krvi. Insulin je hormon koji reguliše proces preuzimanja glukoze iz krvi u veći deo ćelija u organizmu. Ukoliko se ne luči dovoljna količina insulina ili on iz nekog razloga ne utiče na ulazak glukoze u ćelije, onda se ona zadržava u krvi i dolazi do hiperglikemije odnosno povišenog šećera u krvi.

Pored genetike i savremeni način života, izloženost stresnim situacijama, nespavanje, neuravnotežena ishrana su faktori koji takođe mogu da podstaknu nastanak ovog oboljenja.

Najčešća klasifikacija dijabetesa je na dijabetes tip I, tip II i gestacijski dijabetes.

Dijabetes tip I

Dijabetes tip I je tip šećerne bolesti koji se najčešće vezuje za mlađe životno doba. Nastaje usled nedostatka insulina i povišenog glukagona. Kod ovog tipa dijabetesa, ćelije pankreasa uopšte ili jako malo luče hormon insulin. Najčešći simptomi su često mokrenje, žeđ, mršavljenje, oslabljen vid.

Dijabetes tip II

Dijabetes tip II nekada se nazivao i insulin – nezavisnim. Više od 90% obolelih od šećerne bolesti ima tip 2 dijabetes. Najveći broj osoba je uzrasta između 40 i 60 godina starosti, mada se u poslednje vreme sve češće vidja i kod mlađih ljudi.

Simptomi tipa 2 dijabetesa su blagi, bolest često protiče neopaženo, oboljevaju približno oba pola i otkriva se kada su već prisutne komplikacije.

Prema podacima Registra za dijabetes u Srbiji, godišnje se u proseku evidentira oko 17.000 novih slučajeva tip 2 dijabetesa, a u trenutku postavljanja dijagnoze, trećina novoobolelih već ima jednu ili više kasnih komplikacija – ishemijsku bolest srca, moždani udar, dijabetesno stopalo, retinopatiju, neuropatiju ili nefropatiju.

Tek svaki deseti oboleli razvije tip 1 dijabetes, koji se najčešće dijagnostikuje u pubertetu, nešto češće kod dečaka. Procenjuje sa da u našoj zemlji sa dijagnozom ovog tipa dijabetesa živi približno 1400 obolele dece mlađe od 15 godina. U poređenju sa drugim evropskim zemljama, deca u Srbiji imaju srednje visok rizik obolevanja od tipa 1 dijabetesa.

 

U definisanim uzrocima smrti, dijabetes je četvrti vodeći uzrok umiranja u Srbiji i u Evropi.

Gestacijski dijabetes

Postoji još jedan tip dijabetesa, to je gestacijski. Ovaj tip šećerne bolesti javlja se u trudnoći i u većini slučajeva prolazi posle porođaja. Nastaje kada telo tokom trudnoće ne proizvodi dovoljnu količinu insulina, koja bi omogućila normalan nivo šećera u krvi.

Lečenje dijabetesa

Kao i kod svakog oboljenja i ovde je važno krenuti sa adekvatnom terapijom na vreme, kako bolest ne bi zahvatila druge organe i izazvala dodatne komplikacije bolesti. Ishrana mora biti redovna, lagana i izbalansirana, koja se neće bazirati na ugljenim hidratima. Trebalo bi uključiti u svakodnevne aktivnosti lagane šetnje, i to nakon obroka. Osim zdravog načina života u zavisnosti od uzorka i tipa dijebetesa uvode se i određeni lekovi, bilo da su to oralni antidijabetici ili različite vrste insulina.

Lečenje prirodnim putem

U snižavanju nivoa šećera u krvi mogu pomoći i lekovi koji dolaze iz prirode: čajevi i prirodni preparati. Prirodni lekovi dodatno pomažu u lečenju dijabetesa, ali to ne znači da ne treba da povedete računa o ishrani, povećate fizičku aktivnost i pratite terapiju koju vam je odredilo stručno lice odnosno lekar. Celer, maslačak, sveža šargarepa mogu pomoći u snižavanju povišenog šećera u krvi. Od povrća se preporučuju i zeleni praziluk, beli i crni luk.

Ulje crnog kumina

Jedno od najcenjenijih ulja u svetu jeste ulje crnog kumina. Ovo hladno ceđeno ulje danas ima široku primenu, a koristilo se odavnina ne samo u medicinske svrhe, već i kao dodatak ishrani.

Upotreba ulja crnog kumina datira jos iz perioda Starih Egipćana. U grobnici faraona Tutankamona pronađene su bočice ulja crnog kumina dok je Kleopatra negovala svoje telo upravo ovim uljem. Više od 2000 godina crni kumin pokazao  je širok spektar dejstva protiv različitih bolesti, uključujući dijabetes, multiplu sklerozu, Alchajmerovu bolest, alergije, astmu i migrene ali u svetu su unazad 60 godina počele da se otkrivaju njegove mnogobrojne delotvorne osobine.

Ulje crnog kumina bogato je nezasićenim i esencijalnim masnim kiselinama. Najveći sadržaj je linolne i oleinske kiseline ( čak od 75 do 90%), a potom palmitoleinske i linoleinske. Od zasićenih masnih kiselina najviše ima stearinske i palmitinske kiseline. Pored navedenih u sastav crnog kumina ulaze i vitamin A, C, E, kompleks vitamina B, kalcijum, kalijum, gvožđe, cink, selen, natrijum, bakar, fosfor i folna kiselina.

Istraživanja su pokazala širok spektar dejstva ulja crnog kumina: pomaže kod teškog disanja, kašlja, astme, stimuliše imuno funkcije, smanjuje digestivne probleme kao što su nadutost, gasovi, dijareja, deluje antiinflamatorno, antimikrobno, antiparazitski, hipoglikemijski, antihipertenzvno, antioksidativno i ima antikancerogeno delovanje. Oralno uzimanje ulja crnog kumina  u kombinaciji sa još nekim aktivnim supstancama kao što je vitamin E, beta-karoten i biotin eliminiše simptome alregijskog rinitisa i polenske alergije, a pomaže i kod ekcema, suve kože i svraba.

Ulje crnog kumina pokazalo je svoju efikasnost  protiv dijabetesa tipa  2 u mnogim studijama, pa se može koristiti kao dodatak standardnoj terapiji u lečenju ove veoma rasprostranjene bolesti. Deluje na ćelije pankreasa  povećavajući lučenje insulina u organizmu pri čemu se snižava koncentracija šećera u krvi. Osobe koje imaju šećernu bolest često imaju i poremećaj metabolizma masti pri čemu ovo magično ulje snižava loš holesterol i trigliceride u krvi.

Eterično ulje štapića cimeta

Još jedno ulje koje pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi jeste eterično ulje štapića cimeta. Povoljno deluje kod dijabetesa jer snižava koncentraciju šećera u krvi, olakšava izlučivanje insulina iz pankreasa ( kod tipa II dijabetesa ) i smanjuje insulinsku rezistenciju perifernih tkiva. Zahvaljujući ovim osobinama ovo ulje odlaže i usporava nastanak komplikacija šećerne bolesti.